Witam
Chciałbym uzyskać Twoją pomoc w konfiguracji funkcji.
W zależności od konfiguracji pomieszczenia chcę zmienić liczbę wystąpień tej samej funkcji powtarzania. (funkcja możliwa dwa razy)
Metoda, którą znam, polega na stworzeniu dwóch funkcji powtórzeń tej samej części/ciała z różnymi wystąpieniami. (dwie funkcje, dwa możliwe wystąpienia)
Dziękujemy za Twoją opinię
Stworzyłem 2 konfiguracje
W równaniu utworzyłem 2 zmienne NB01 i NB02
W funkcji repeat odwołuję się do zmiennej (kliknij na kulę ziemską dla qte), stosuje się tylko do tej konfiguracji,
Zrób to samo ponownie z inną konfiguracją
P.SLDPRT (120.6 KB)
Jeśli dobrze rozumiem, liczba wystąpień jest bezpośrednio konfigurowalna bez przechodzenia przez zmienne.
Wystarczy, że klikniesz tutaj:
Następnie zmień numer w konfiguracji, w razie potrzeby możliwość przejścia przez rodzinę części (lub nie)
No właśnie, tylko że nie podoba mu się, ku mojemu wielkiemu żalowi, wartość 1. W przeciwnym razie musisz wyłączyć tę funkcję.
Witam @Bob_2000
Dzięki za wskazówkę, nie wiedziałem, że można modyfikować równania w zależności od konfiguracji.
Należy obchodzić się z nimi ostrożnie w przypadku skomplikowanych modeli z dużą ilością konfiguracji, ponieważ w przeciwnym razie jest to jednak szybko niemożliwe do opanowania.