Konfiguracja Mycadtools

Cze wszystkim

Moja firma używa Mycadtools od jakiegoś czasu, ale zdaję sobie sprawę, że jest bardzo źle skonfigurowany, a przez to bardzo źle używany. Zajmujemy się wieloma mechanicznie spawanymi konstrukcjami oraz obróbką blachy.

Tak właśnie pracuję.
Robię projekt w części, potem rejestruję korpusy w montażu, żeby dokończyć blachę, a potem planuję.

Używam Smart BOM do faktur materiałów

Czy możesz przesłać mi przykład konfiguracji, w której wszystko jest zautomatyzowane, zwłaszcza jeśli chodzi o odniesienia do części?

Z góry dziękuję

PS: jeśli jesteś zainteresowany, możemy stworzyć Visio, aby ułatwić wymiany.

Witam;

Myślę, że brakuje słów w twoim pytaniu... i trudno to zrozumieć.

Jeśli chodzi o konfigurację Twojego SmartBom, zależy to tak bardzo od wewnętrznych specyfik każdej firmy, że trudno będzie skonfigurować tę aplikację dla Ciebie, dla Ciebie.
A tak przy okazji, mówimy o tym, która wersja Smartbom jest dostępna dla której wersji Solidworks.
To, co nazywasz " Odniesieniem Części "... Jaka jest dla Ciebie nazwa pliku, właściwość komponentu, specyfikacja blachy lub spawanego nadwozia?

Nie zapomnij zrobić zrzutów ekranu, aby poprawić czytelność swoich próśb...

1 polubienie

Dziękuję bardzo, brakowało słów. Obecnie nazwa pliku części jest również źródłem informacji dla tej części. Gdy mój montaż jest gotowy, części mają nazwę ostatniej funkcji. Zmieniam nazwy części w montażu jedna po drugiej z odniesieniem. (np. 7FRAN000 01, 02, 03 itd.). Następnie idę do każdego pokoju i wpisuję właściwości Flow: laser, cięcie, ścinanie itd., czy występuje zginanie, czy nie i inne właściwości.

Dlaczego robisz to w ten sposób? Wydaje mi się to bardzo skomplikowane i bezużyteczne, czy nie byłoby prostsze narysować części bezpośrednio w zespole z odpowiednią nazwą?

Najprostsze rozwiązanie jest rysowane kawałek po kawałku bezpośrednio w twoim montażu i uruchamianie smartproperties do każdego pomieszczenia, a potem rysowanie w fabryce.
Ogólnie rzecz biorąc, tak projektujemy i łatwiej to zmodyfikować niż rysować wszystko w jednej części, a potem wyciągać w kolejnym złożeniu...

PS: Kilka zrzutów ekranu lub przykładowy projekt rzeczywiście może znacznie ułatwić zrozumienie. (A żeby lepiej zrozumieć twoją metodę i powód jej zastosowania)

1 polubienie

Jestem raczej za opinią @sbadenis , uważam, że twój sposób działania, jak to ująć... skomplikowane, ale jak wspomniałem wyżej, każda firma ma własną metodę.
Mimo to, w twoim przypadku skupię się bardziej na optymalizacji Smartproperties i opcji zmiany nazw (prawdopodobnie powiązanej z " Smartcounter "), aby usprawnić zmiany nazw pokoi.

=> Zobacz także użycie " Integration " (myCadTools) do zmiany nazw plików i zarządzania własnościami...

PS: Wciąż nie powiedziałeś nam, która wersja Solidworks i Mycadtool jest używana w twoim kraju.
(Narzędzie SmartBom zostało całkowicie przeformatowane do nowej wersji, ale stara wersja jest nadal dostępna, więc wiedza, której wersji używasz, wpłynie na nasze odpowiedzi).