Moja firma używa Mycadtools od jakiegoś czasu, ale zdaję sobie sprawę, że jest bardzo źle skonfigurowany, a przez to bardzo źle używany. Zajmujemy się wieloma mechanicznie spawanymi konstrukcjami oraz obróbką blachy.
Tak właśnie pracuję. Robię projekt w części, potem rejestruję korpusy w montażu, żeby dokończyć blachę, a potem planuję.
Używam Smart BOM do faktur materiałów
Czy możesz przesłać mi przykład konfiguracji, w której wszystko jest zautomatyzowane, zwłaszcza jeśli chodzi o odniesienia do części?
Z góry dziękuję
PS: jeśli jesteś zainteresowany, możemy stworzyć Visio, aby ułatwić wymiany.
Myślę, że brakuje słów w twoim pytaniu... i trudno to zrozumieć.
Jeśli chodzi o konfigurację Twojego SmartBom, zależy to tak bardzo od wewnętrznych specyfik każdej firmy, że trudno będzie skonfigurować tę aplikację dla Ciebie, dla Ciebie. A tak przy okazji, mówimy o tym, która wersja Smartbom jest dostępna dla której wersji Solidworks. To, co nazywasz " Odniesieniem Części "... Jaka jest dla Ciebie nazwa pliku, właściwość komponentu, specyfikacja blachy lub spawanego nadwozia?
Nie zapomnij zrobić zrzutów ekranu, aby poprawić czytelność swoich próśb...
Dziękuję bardzo, brakowało słów. Obecnie nazwa pliku części jest również źródłem informacji dla tej części. Gdy mój montaż jest gotowy, części mają nazwę ostatniej funkcji. Zmieniam nazwy części w montażu jedna po drugiej z odniesieniem. (np. 7FRAN000 01, 02, 03 itd.). Następnie idę do każdego pokoju i wpisuję właściwości Flow: laser, cięcie, ścinanie itd., czy występuje zginanie, czy nie i inne właściwości.
Dlaczego robisz to w ten sposób? Wydaje mi się to bardzo skomplikowane i bezużyteczne, czy nie byłoby prostsze narysować części bezpośrednio w zespole z odpowiednią nazwą?
Najprostsze rozwiązanie jest rysowane kawałek po kawałku bezpośrednio w twoim montażu i uruchamianie smartproperties do każdego pomieszczenia, a potem rysowanie w fabryce. Ogólnie rzecz biorąc, tak projektujemy i łatwiej to zmodyfikować niż rysować wszystko w jednej części, a potem wyciągać w kolejnym złożeniu...
PS: Kilka zrzutów ekranu lub przykładowy projekt rzeczywiście może znacznie ułatwić zrozumienie. (A żeby lepiej zrozumieć twoją metodę i powód jej zastosowania)
Jestem raczej za opinią @sbadenis , uważam, że twój sposób działania, jak to ująć... skomplikowane, ale jak wspomniałem wyżej, każda firma ma własną metodę. Mimo to, w twoim przypadku skupię się bardziej na optymalizacji Smartproperties i opcji zmiany nazw (prawdopodobnie powiązanej z " Smartcounter "), aby usprawnić zmiany nazw pokoi.
=> Zobacz także użycie " Integration " (myCadTools) do zmiany nazw plików i zarządzania własnościami...
PS: Wciąż nie powiedziałeś nam, która wersja Solidworks i Mycadtool jest używana w twoim kraju. (Narzędzie SmartBom zostało całkowicie przeformatowane do nowej wersji, ale stara wersja jest nadal dostępna, więc wiedza, której wersji używasz, wpłynie na nasze odpowiedzi).