Optymalna konfiguracja komputera - Solidworks 2022

Witam

Jesteśmy biurem projektowym składającym się z 4 osób i musimy wymienić nasze stacje robocze, ponieważ obecnie nadal korzystamy z Windows 7 z Solidworks 2020 SP5.0.

Dlatego musimy zmienić nasze stacje robocze, aby dostosować się do wersji 2022 lub nawet 2023, gdy będzie ona w SP4.0 lub nawet SP5.0.

Jesteśmy więc w trakcie szukania przyszłej doskonałej stacji roboczej, ale jesteśmy trochę zagubieni, jeśli chodzi o różnorodność, marki, modele, konfiguracje.

Wykonujemy głównie SOLIDWORKS dla złożeń (które mogą składać do 5000 komponentów), ale także od czasu do czasu Visuals do realistycznych renderingów statycznych.

Twoim zdaniem, jakie komponenty byłyby preferowane do tego zastosowania?

1 st = Procesor ?
2. = RAM ?
3. = Karta graficzna?

Jakie są najbardziej wydajne modele tych różnych komponentów?

Dziękujemy za pomoc i życzę miłego popołudnia,

Zajrzyj tutaj
https://www.solidworks.com/support/system-requirements

1 polubienie

Witam

Dzięki za informację, ale już zajrzałem na tę stronę.

Ale pokazuje tylko minimalne wymagania i kompatybilność...

Więc nie prowadzi mnie to zbytnio :slight_smile:

Witam
Na stronie Visiativ znajduje się ten link Jak wybrać stację roboczą dla SOLIDWORKS i CATIA 3DEXPERIENCE - Visiativ Solutions (visiativ-solutions.fr).
Po znalezieniu odpowiedniej konfiguracji od kogoś innego niż HP

Witam;

Trudno odpowiedzieć precyzyjnie... oprócz:

po stronie procesora: Faworyzuj wysoką kadencję, a nie liczbę rdzeni.
Solidworks nadal nie działa w trybie wielordzeniowym.
Pamięć: Minimum 64 MB
Karta graficzna: Wybierz Nvidia kompatybilną z "CUDA", jeśli renderujesz. (Wizualizacje)

Jeśli jest was czterech zmieniających pracę, zakładam, że pracujecie na serwerze, w tym przypadku zwróćcie uwagę na jego własną konfigurację (w odniesieniu do systemu operacyjnego).

Kilka miesięcy temu skierowałbym Was do konfiguracji DELL, ale ich ceny eksplodowały.
Mieliśmy złe doświadczenia z konfiguracjami HP i niebawem z trzymaniem kciuków przetestujemy odpowiednik LENOVO.

Długoterminowa widoczność dla określonej konfiguracji jest poważnie osłabiona przez Solidworks, który daje tylko ograniczoną widoczność w testach swoich kart graficznych.

Nadal jestem zaskoczony, widząc, że działasz z Solidworks 2020 w systemie Windows 7 na swoich obecnych stacjach roboczych. Jeśli obsługują obciążenie, spróbuj zaktualizować je do systemu Windows 10 i kilku dodatkowych GB pamięci RAM.

Uwaga: Podana liczba komponentów w zespole nie jest liczbą unikalnych komponentów? W przeciwnym razie to już dużo.

Bez reklamy:
LENOVO ThinkStation P360 Tower; 128 GB RAM + karta graficzna NVIDIA RTX A5000 24 GB
lub jego odpowiednik
Dell Precision w obudowie typu tower 3660; 128 GB RAM + karta graficzna NVIDIA RTX A5000

wydają mi się być dwie ciekawe konfiguracje.

Pozdrowienia.

3 polubienia

Z mojej strony Windows 10 i SW2020 na Precision Tower 5810:

|Procesor|Procesor Intel(R) Xeon(R) E5-1650 v4 @ 3,60 GHz 3,60 GHz|
|Zainstalowana pamięć RAM|32.0 GB|
Montaż 50 000 lub więcej komponentów i bez obaw.
Coraz częściej ważne jest to, że serwer musi być zoptymalizowany pod kątem pracy z kilkoma osobami, często to właśnie po tej stronie najbardziej zwalnia, zwłaszcza jeśli nie ma takich PDM-ów jak my.

Witam @sbadenis , dziękuję za odpowiedź.

Rzeczywiście, na serwerze na pewno mamy dużo strat wydajności niż pracując bezpośrednio lokalnie.

Niemniej jednak jesteśmy zmuszeni i ograniczeni do przebywania na serwerze.

Muszę też przyjrzeć się temu, czy możemy go zoptymalizować.

Czy uważasz, że korzystanie z PDM jest szybsze i bardziej wydajne?

Dziękuję.

Witam
Wydaje mi się, że Visiativ oferuje do sprzedaży stacje robocze (stacjonarne lub przenośne) specjalnie zaprojektowane dla SolidWorks

Dla Twojej informacji, pracujemy w sieci bez PDM z 28 licencjami SW.
W tamtym czasie (około 8-10 lat) po tym stwierdziliśmy, że powolność nie wynika ani ze sprzętu, ani z naszego sposobu projektowania, który był raczej czysty, ale z sieci.
Akcja przeprowadzona ze specjalistą ds. sieci Visiativ i naszym kierownikiem ds. IT pozwoliła nam otworzyć zestawy od 3 do 4 razy szybciej. Przeprowadziliśmy wiele testów otwierania, sieć blokowała się przy otwieraniu dużej liczby małych plików (sw assembly with parts)

1 polubienie

Dobra @sbadenis !!
To bardzo dobrze wiedzieć!
Specjalista ds. sieci Visiativ przyjechał bezpośrednio na stronę?
Bardzo nas to interesuje.

Witam @DoubleL

Tak, wzięliśmy go już rok temu, ale niestety brakuje mu wydajności.

Zamierzamy skupić się na zakupach stacji roboczych dostosowanych do naszych przyszłych zakupów stacji roboczych.

Witam @Maclane

Dziękuję za odpowiedź!

Zastanawiałem się więc nad konfiguracją taką jak:

KONFIGURACJA PC:

• Procesor: AMD RYZEN 9 7900X.

• Karta graficzna: NVIDIA RTX A5000 24 GB

• Pamięć RAM: 128 GB

• Pamięć masowa: SSD min. 500 GB

• Walizka ( Jeśli to możliwe ) : Dell — Precision Tower 5820

• System operacyjny : Windows 10 Pro (z dołączonym systemem Windows 11)

• Złącza: Mają bardzo szybkie USB C + USB 3.1

Najpierw w zdalnym rozwiązywaniu problemów i wydaje mi się też, że 1 raz na miejscu.
Z drugiej strony była to usługa płatna, ale w tamtym czasie tak przydatna, ponieważ IT zaprzeczało temu, że pochodzi z sieci, a do tego wszystkiego lokalnie mieliśmy otwarcie 5-6 razy szybsze.
Teraz współczynnik lokalny/sieciowy jest tylko 1,1 do 1,2 razy wolniejszy.

Jest to problem działów IT w firmach. Nie rozumieją, jak ważne dla programistów CAD jest posiadanie wysokowydajnego sprzętu (zarówno sieciowego, jak i samego komputera).

2 polubienia

W porządku!

Właśnie zrobiłem kilka testów, jesteśmy od 3 do 4 razy szybsi lokalnie niż w sieci.

Skontaktuję się z naszym usługodawcą Visiativ w celu przeprowadzenia diagnozy przez eksperta ds. sieci Visiativ.

W każdym razie dziękuję za te informacje!! @sbadenis

Tak @Cyril_f , jako projektant CAD, wydajność sieci i sprzętu jest najważniejsza...

Wydaje mi się, że punktem, który zaoszczędził nam najwięcej czasu przy otwieraniu, było formatowanie dysków twardych w exFat zamiast Fat32 lub NTFS, nie pamiętam.
Dostęp do dużych plików przez sieć był szybki, ale dostęp do wielu plików coraz bardziej zwalniał, i to właśnie działo się podczas otwierania zestawu.
Do sprawdzenia, a było też kilka innych punktów, ale to było najbardziej oczywiste z pamięci.

Witam

@sbadenis ; @Cyril_f ; @DoubleL ; @Maclane ; @ronathan

Capture

Co sądzicie o tej konfiguracji?

Jest to kulminacja wielu badań, dyskusji z technikami SOLIDWORKS + naszym technikiem sieci korporacyjnej.

Miłego dnia

1 polubienie

To piękna bestia. Ze swojej strony używam SLDW 2022 z procesorem Xeon W-2125 @ 4,00 GHz 4,01 GHz
Pamięć 16 GB
Karta graficzna Nvidia Quadro RTX 4000
System operacyjny Windows 10 pro

1 polubienie

Witam
Mamy taką samą konfigurację jak @ronathan, a solidworks działa całkiem nieźle.
Ale twój tytuł wspomina o "optymalnej konfiguracji komputera" i myślę, że nie jesteś daleko od tego z tym, co zaproponowałeś @jordan.mouret.pro . Z drugiej strony cena też musi być optymalna :slight_smile:

Dziękujemy za Twoją opinię,

Rzeczywiście, twój procesor już osiąga niezłą częstotliwość!
Czy karta graficzna i pamięć RAM wystarczą?