Konfiguracja stacji roboczej Bardzo duże zestawy

Witam wszystkich:-)

Będąc intensywnym użytkownikiem 3DVIA Composer v6r13, od dłuższego czasu doświadczam poważnych problemów z powolnym działaniem komputera.

Wykonuję animacje dla dużej ilości aeronautyki z bardzo dużym i kolorowym modelem cyfrowym.

Dziś zapisanie modelu, pliku smgsce lub smgview zajmuje mi od 30 minut do 2 godzin.

Chciałbym poznać konfiguracje maszyn każdego z nich zgodnie z ich zastosowaniem, a jeśli masz takie same problemy jak ja... Albo jak udało Ci się to naprawić.

PS: Mój model waży około 850mb

2 polubienia

Skontaktuj się z mrichard de Axemble, jeśli chodzi o zakup. Mają dostawcę, który produkuje do tego podkręcone boćwiny

Jeśli ma to zrobić sam, koszt części zamiennych jest niewiele niższy niż proponowana konfiguracja

1 polubienie

Ale poza tym duży procesor o dużej szybkości, pamięć RAM w dużych ilościach 32g mini o najszybszej częstotliwości dysk ssd na porcie sata 6gb i duża karta graficzna z wieloma procesorami. Zobacz 2 karty z zarządzaniem, które łączy procesory graficzne

Reszta to zabawa

1 polubienie

Zobacz ten link, aby zapoznać się z testami porównawczymi

http://www.passmark.com/index.html

proc pamięci dysku twardego itp.

http://www.solidworks.com/sw/support/benchmarks.htm

Strona internetowa aplikacji Anna's Wood

https://forum.solidworks.com/people/1-15DD9Z

@+ ;-((

1 polubienie

Zobacz ten link HP dla SolidWorks

http://h20195.www2.hp.com/v2/GetPDF.aspx/4AA4-9958ENUC.pdf

@+ ;-)

1 polubienie

Witam.

Ze swojej strony nie przekroczyłem 250 mb i często jestem w trakcie ładowania od 15 do 30 minut.

Mam komputer Dell T3500.

Karta graficzna Nvidia FX580

Procesor XP64 2,67 GHz, 6,00 GB pamięci RAM.

To nie jest nowość.

Montaże, którymi się zajmuję, są pod CATIAV5 i mam szczęście, że mam go do optymalizacji:

Eliminuję wszystko, co nie będzie widoczne (patrz Upraszczam geometrię).

Często rekonfiguruję podzespoły, aby ułatwić obsługę w komponowaniu.

Robię tylko animy, więc podczas wczytywania wybieram tylko "importuj według bloku" i obniżam precyzję do minimum (aby zobaczyć, jak daleko mogę zejść, ładuję tylko dwie części: + dużą i tę z + szczegółami).

Nie ma cudownego  lekarstwa do zaoferowania.

1 polubienie

Cześć wszystkim

Do pracy kupiłem bestię, ponieważ potrzebowałem dużo do bardzo zachłannej symulacji (symulacje reologiczne z integracją tuszy pleśni).

Stacja robocza HP Z420 Premium
- Procesor Xeon E5-1620 o częstotliwości 3,60 GHz (8 procesów)
- 16 GB pamięci RAM
- Karta graficzna najnowszej generacji:
Karta graficzna NVIDIA Quadro 4000, 2 GB pamięci RAM
- Dysk SAS 300 GB przy 15 000 obr./min
- Chłodzenie cieczą*
- Windows 7: wersja 64-bitowa
- nagrywarka DVD+RW, klawiatura, mysz optyczna

HP ZR2440W Monitor

Musisz liczyć na 3500€ za bestię (kup w sklepie Mycad)!

Chociaż udało mi się 1 raz popchnąć go do granic możliwości (rheo de bata... podczas pracy na Solidworks), aby mieć pewne spowolnienia, to świetna rzecz, ale musisz podać cenę.

Do zobaczenia wkrótce, Rom's

z420.jpg
1 polubienie

Witam

Wydaje mi się, że w przypadku 3DVia jest tak jak w przypadku renderingu (Photoview), ważna jest liczba rdzeni procesora, ponieważ jest on zarządzany za pomocą wielowątkowości (procesu, który może wykorzystywać kilka rdzeni).

Potem oczywiście reszta musi nastąpić: polecam Windows 7 64-bitowy, z dyskiem twardym 15000 obr./min lub SSD (droższym), 16 GB pamięci RAM lub więcej.

1 polubienie

@Lucas, dyski SAS 15000 obr./min są teraz droższe niż wysokiej klasy dyski SSD o równoważnym rozmiarze, więc warto się zastanowić. z drugiej strony dysk SSD nie obsługuje automatycznej defragmentacji

Ok, nie wiedziałem o cenach, ale nie sądzę, aby defragmentacja była konieczna w przypadku dysku SSD, prawda?

Dziękuję za odpowiedzi :-)

Oto konfiguracja, której używam:

Monter stacji roboczych
- Procesor I7-870 o częstotliwości 2,93 GHz (8 procesów)
- 16 GB pamięci RAM
- Karta graficzna najnowszej generacji:
Karta graficzna NVIDIA Quadro 4000, 2 GB pamięci RAM
- Dysk SATA 500 GB przy 7200 obr./min
- Windows 7: wersja 64-bitowa

W przypadku 3DVIA wielordzeniowość jest bezużyteczna, używam tylko 13% procesora do wszystkich operacji :-(

Nie mogę zmusić 3DVIA do korzystania z zasobów procesora lub pobierania pełnego procesora z mojej karty graficznej.

1 polubienie

Witaj XabiB,

Nie sądzę, żeby zmiana stacji była dobrym rozwiązaniem.

Największy zysk będzie dotyczył szybkości przesyłania na dysk. Czy to uzasadnia zakup stacji za więcej niż 3000 €?

W przypadku niektórych żądań zasobów SolidWorks mamy ten sam problem. Zasoby komputera są mało używane.

Myślę, że przydałaby się interwencja członka zespołu technicznego, aby zrozumieć, dlaczego wielordzeniowość lub cała pamięć RAM nie są brane pod uwagę przez 3Dvia i SolidWorks?

Do zobaczenia...

2 polubienia

@XabiB

Oto już kilka danych, które trzymałeś w swoim dobrze ukrytym kąciku...... To nie jest miłe ;-))

Na pierwszy rzut oka masz ładną stację

1. proces I7-870.......... Może trzeba to zmienić , http://ark.intel.com/fr/products/41315/Intel-Core-i7-870-Processor-8M-Cache-2_93-GHz
  2. 1 dysk SSD na system i dziennik 
  3. karta graficzna jest dla mnie OK

więc problem polega na tym, że nie działa wystarczająco szybko jak na twój gust, mogę zrozumieć

_1 Dysk SSD pozwoli Ci zaoszczędzić prędkość transferu, a tym samym czas

_regarde ten link, aby zapoznać się z procesem....... specyfikacja intel dla solidworks SW 2013 http://www.intel.fr/content/www/fr/fr/benchmarks/workstation/xeon-e3-1200-v3/xeon-e3-1200-v3-specapc-sw.html?wapkw=processor+pour+solidworks

Nowa konfiguracja: Stacja robocza oparta na chipsecie Intel C226 Platforma stacji roboczej oparta na procesorze Intel Xeon, jednym procesorze Intel Xeon E3-1286 v3 (czterordzeniowy, 3,7 GHz, 8 MB pamięci podręcznej), BDW-E1R1.86C.0064.R01.1402210557, najlepsza konfiguracja Intel HT Technology, 16 GB pamięci (4 x 4 GB DDR3-1600 ECC UDIMM), karta graficzna Intel HD Graphics P4600 i 4700 ze sterownikiem 3496, Intel® SSD z serii 530, Microsoft Windows 7 z dodatkiem Service Pack 1. Źródło: Wewnętrzne testy firmy Intel z kwietnia 2014 r.

oto dobry trop, myślę, że @ ty do zobaczenia i przeanalizowania

@+

1 polubienie

Szybkość pamięci RAM ma wpływ na to, czy jest to 1666 MHz, będziesz miał więcej czasu na transfer niż w przypadku 1866 MHz

A wtedy tarcza o prędkości 7200 obr./min jest naprawdę bardzo wolna. z drugiej strony należy również wziąć pod uwagę używany port połączenia Sata, ponieważ jeśli wymienisz na SSD, będziesz ograniczony pod względem prędkości, więc góra-dół przy 500Gs (średnia wartość na obecnym rynku) dysku będzie ograniczona przez 300Gs portu płyty głównej. stąd zainteresowanie posiadaniem portu 600Gs na płycie głównej.

Kolejna rzecz, twoje pliki robocze, gdzie one są? w sieci czy w maszynie? ponieważ jeśli Twoja sieć nie obciąża 1000G, jak teoretycznie powiedziano, nadal napotkasz kolejny problem ze spowolnieniem. Jeśli jest ich kilka w sieci i masz router, który rozdziela przepustowość, a nie dystrybuuje punkt, który zwalnia.

Nie napotykam tego typu problemów, ponieważ moje pliki są wewnętrzne w komputerze.

Procesor i7, który zacząłeś datować i zmieniać, to dobry pomysł, ale czy Twoja płyta główna go obsługuje? Typ Sochet 1155, 2011 itd. należy wziąć pod uwagę, ponieważ możesz skończyć z procesorem za 585 € w gnieździe 1150, podczas gdy kosztuje 250 € w gnieździe 2011, co prowadzi do stwierdzenia, że płyta główna, która dziś pedałuje na sucho, można ją znaleźć za 200 €, więc za cenę wersji próbnej plus karta pamięci masz cenę starego procesora.

Sam zaprojektowałem moją maszynę, aby uzyskać zysk, ale w końcu mam maszynę, która działa bardzo dobrze, ale musiała być regulowana przez wiele godzin. 

2 polubienia

Aby ulepszyć moją maszynę, nie wygrywa :-(

Mój DMU jest na moim komputerze. Dziś rano zacząłem ładować o 10 rano i przerwałem... To jeszcze nie był koniec.

@XabiB Nie wolno ci tak mówić

To tylko kwestia pieniędzy lol

Jeśli chcesz postawić 200 €, nie masz nawet roweru. 

Jako przykład chcę powiedzieć, że mój przyjaciel, który zajmuje się przetwarzaniem obrazu, faworyzuje liczbę rdzeni, częstotliwość, super szybką pamięć RAM HyperX, dysk SSD z szalonymi szybkościami transferu (to nie jest płyta, którą znajdziesz na groszówce), płyta główna z szalonymi statystykami, i oczywiście 2 identyczne karty graficzne zamontowane na 2 portach Pcie z zarządzaniem w BIOS-ie w celu udostępniania zasobów.

Jego kulka kosztowała go właśnie 8000€ (z ładnym ekranem, klawiaturą i myszką)

i dzięki temu przetwarza film BRay w 6 godzin zamiast 12 godzin. 

Nie wiesz czego chcesz

1 polubienie

Jeśli nie ma pieniędzy

więc minimum to umieszczenie co najmniej jednego dysku SSD dla systemu i logów

i rozjaśnij swoje kawałki, ogranicz ich definicję i usuń to, co jest bezużyteczne dla wizualnego

@+

1 polubienie

Kiedy mówię, że w przypadku maszyny evo nie jest to wygrane... To zależy od mojego szefa :-(... W każdym razie mam argumenty.

Model, kiedy już go wykonam, staram się go maksymalnie zoptymalizować. Ale tutaj to zapewniliśmy :-(

1 polubienie

Kiedy to Szef decyduje, lepiej być dobrze widzianym

Mój projekt pod CATIA V5 zaczyna ważyć ślepe, 16 giga pamięci RAM zajęte przez system operacyjny.

Najnowsza płyta główna z szybką pamięcią RAM to podstawa, potrzebujesz SATA 3, aby prawidłowo wykorzystać najnowsze dyski SSD, jest nawet na granicy tego, że pojawią się nowe standardy przechodzące przez port PCIe, co pozwoli na większą przepustowość. Obecnym standardem, który jest w porządku, jest chipset LG 2011 x79

Mam 2 dyski SSD, jeden na system operacyjny i oprogramowanie,  drugi na pliki.

dla procesora zaryzykowałem okazję, udało mi się mieć xeon E5-2680 8 rdzeni 3,1 ghz (16 rdzeni w wielowątkowości)

Ta sama używana karta graficzna jest znacznie tańsza, zamontowałem quadro 6000.

Tworzy potężną i wszechstronną konfigurację, potrzebuję maksymalnej mocy procesora do renderowania.

Wrócił do mnie na 2500 e wszystko w zestawie (wysokiej klasy obudowa i procesor z chłodzeniem wodnym).

1 polubienie