Konfiguracja "użyj w BOM"

Cze wszystkim

Mam rodzinę części, która była tworzona przez długi czas i nie chcę jej przerabiać (utrata wiązania w wielu istniejących zespołach), ale chcę umieścić opis zależny od konfiguracji w zestawieniach komponentów zespołów.

Problem polega na tym, że nie mogę znaleźć zmiennej, którą mógłbym umieścić w rodzinie części, aby skonfigurować pole  wyboru "użyj w BOM".

Czy ktoś ją zna?

capture.png

Witam

Czy ten link może odpowiedzieć na Twoje pytanie:

http://help.solidworks.com/2013/French/SolidWorks/sldworks/c_DT_Global_Variables.htm

Dziękuję za odpowiedź, @vspemens,

ale a priori nie spełnia moich oczekiwań; Próbowałem z

$valeur@description

zamiast $description w rodzinie części i to nie działa.

Ktoś? A może inny pomysł?

Witam

Dlaczego nie dodać właściwości , która zależy od konfiguracji, wszystko, co musisz zrobić, to pobrać tę właściwość z nomenklatury.

Niech Moc będzie z wami.

@ObiWan, dziękuję za sugestię.

Problem polega na tym, że mam już te części na wielu rysunkach montażowych z BOM i musiałbym zmienić szablon BOM dla każdego z tych rysunków tą metodą, więc jest to trochę zbyt żmudne (prawie tak żmudne, jak branie każdej konfiguracji i zaznaczanie danego pola).

W każdym razie dziękuję.

Minęło trochę czasu, odkąd bawiłem się z rodzinami pokoi, ale:

Jeśli zaznaczysz pole "nie używaj" , określając "tylko ta konfiguracja" w menu rozwijanym.

Gdy edytujesz swoją rodzinę pokoi, powinna ona oferować nową opcję w tabeli rodziny pokoju.

W tym czasie pojawiło się okno dialogowe z listą:

Nowe konfiguracje, które nie są zintegrowane z tabelą

Nowe ustawienia, które nie są wspólne dla wszystkich konfiguracji.

Witam

aby to zadziałało; musisz zaznaczyć użycie w nomenklaturze, a następnie klikasz tuż poniżej na właściwości dostosuj i tworzysz jeden o nazwie "Opis", następnie dodajesz kolumnę do swojej nomenklatury, a następnie w Dostosuj właściwość szukasz opisu i ta wartość zostanie wyświetlona w nomenklaturze... Musisz utworzyć tę właściwość niestandardową "Opis", aby nomenklatura mogła utworzyć łącze....

1 polubienie

@pascal, nie rozumiem, gdzie możemy zaznaczyć pole, o którym mówisz?

Dziękuję @ac cobra 427, dała mi rozwiązanie.

Tworzy kolumnę $PROPRIETE@description w tabeli rodziny i mogę wypełnić tę kolumnę formułą, aby utworzyć niestandardowe oznaczenie konfiguracji.

W każdym razie dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

1 polubienie