Pozostawienie nie jest kompletne z dedykowaną funkcją, możliwe?

Cze wszystkim

Ze względu na oszczędność czasu zadaje mi się pytanie.

Czy funkcja urlopu ma właściwość tworzenia niepełnego urlopu (który zatrzymuje się na planie lub szkicu) bez konieczności przechodzenia przez szkice i funkcję skanowania?

W moim przykładzie na zdjęciu muszę zrobić zaokrąglenie o promieniu 4 mm na czerwonej krawędzi, ale kończy się na 8,5 mm od spodu.

Mam nadzieję, że wyraziłem się na tyle jasno, że powiesz mi, czy jest to możliwe :)

lame_poin_x2_00e7_x0_on_4.png

Witam

Jeśli utworzysz przerwę w krawędzi na wysokości 8,5 mm (na przykład tworząc linię podziału na przedniej stronie), możesz zrobić to, co mówisz, odznaczając opcję "podążaj za stycznością" funkcji zaokrąglenia!

@+

PS: W razie potrzeby mogę dołączyć sitodruk

EDIT: FALSE Odpowiedziałem bez testowania, ale po przetestowaniu mój pomysł nie działa

1 polubienie

Witam

Być może dzieląc pokój zgodnie z planem lub szkicem. Następnie odejdź i połącz to wszystko ponownie.

3 polubienia

Konieczne jest przejście przez wzniesienie materii poprzez skanowanie 

Narysuj linię o żądanej długości szkicu 1

Rysuj szkic sekcji 2

i podniesienie wysokości za pomocą przesunięcia

@+

1 polubienie

Witam

Jednym z możliwych rozwiązań jest użycie zaokrąglenia o zmiennym promieniu i ustawienie wartości na 0 :

http://help.solidworks.com/2014/french/SolidWorks/sldworks/r_Variable_Size_Fillet.htm

W przeciwnym razie rozwiązanie tutaj:

https://www.youtube.com/watch?v=yTGkpAXPJqU

Kolejny tutaj:

https://forum.solidworks.com/thread/87415

Dziękuję za szybkie odpowiedzi!

Czyli nie byłoby sposobu, aby zrobić to w ramach funkcji zaokrąglenia, trochę jak w przypadku usuwania materiału, który można zatrzymać w wierzchołku lub pozycji określonej przez odległość lub płaszczyznę?

Dostosowałem też technikę Coyote, u mnie działa.
Zrób szkic usuwania materiału z funkcją cienkiej kilku mikronów (tak, to nie jest czyste, to prawda), a następnie funkcję pozostawiania bez podążania za splątaniem;  

Ale niestety nie rozwiązuje to mojego problemu, aby wiedzieć, czy jest to możliwe tylko w funkcji urlopu (bez żadnej innej funkcji) z "magiczną opcją", którą znają tylko profesjonaliści!

Przetestuję to od razu .PL.

Dziękuję!

Tak, nie zaznaczyłem @ .PL  ale technika zmiennego zaokrąglenia siłą rzeczy tworzy różnicę w promieniu w dół? Zaokrąglenie nie jest więc stałe do 8,5 mm i mam wrażenie, że nie mam jak narzucić funkcji pozycji, w której można by ją zatrzymać.

Ale mogę się mylić, wiedząc, że nieczęsto korzystam z urlopu zmiennego.

Możesz spróbować, co chcesz 

potrzebujesz przewodnika dla congee na SW, aby zatrzymać urlop

Więc albo odetniesz swój kawałek

lub tworzysz prowadnicę na podstawie szkicu i elewacji materiału, skanując

(moja poprzednia odpowiedź).. ;-)

Przetestowałem i wypróbowałem z kolegami i jest to jedyny solucja, jaką znaleźliśmy!

3 polubienia

Tak, szkoda, że w związku z tym nie możemy tego zrobić bezpośrednio w funkcji urlopu.

Byłby to sposób na poprawę po stronie oprogramowania.

W każdym razie, jeszcze raz dziękuję ;)

1 polubienie

Nie jest to też zbyt przydatne dla większości użytkowników

Jest tak wiele innych rzeczy, które można poprawić w kłodzie w jego podstawowej pracy

@+ ;-)