Witam wszystkich,
Zapoznałem się z oprogramowaniem do projektowania SOLIDWORKS i mam mały projekt modelowania w 3D różnych części zamiennych istniejących na rynku samochodowym. Problem polega na tym, że wszystkie te części muszą należeć do tego samego samochodu, aby można było je później złożyć. Poza kilkoma pojedynczymi częściami tu i ówdzie, nie mogę znaleźć żadnej prawdziwej bazy danych, która mogłaby zawierać rysunki części samochodowych. Chciałbym zaznaczyć, że ten projekt jest czysto osobisty i nienastawiony na zysk.
Masz własny pomysł?
Pozdrowienia
Mikołaj.
Nie istnieje z tego prostego powodu, że te utwory są objęte pojęciem własności intelektualnej (w bardzo, bardzo dużym uproszczeniu).
Dlaczego warto skupić się na motoryzacji?
1 polubienie
Dziękuję za odpowiedź. Trochę podejrzewałem co do IP i Twoja odpowiedź potwierdza moje wątpliwości. Myślałem jeszcze, że pojawią się stare plany aut z XX wieku, aut, które dziś już nie są skomercjalizowane...
Jeśli chodzi o wybór sektora, to motoryzacja to dziedzina, którą lubię i pomyślałem, że modelowanie części samochodowych da mi motywację do dalszej nauki na Solidworks =) Dodatkowo jest to złożony system w tym sensie, że będę mógł dotknąć po trochu każdego z modułów Solidworks.
Myślałem nawet o tym, żeby zastanowić się nad modelowaniem własnego samochodu:D