Cze wszystkim
Chciałbym wiedzieć, czy istnieje możliwość poznania liczby obiektów wybranych w drzewie tworzenia, poznania ich ilości.
Z góry dziękuję.
Cze wszystkim
Chciałbym wiedzieć, czy istnieje możliwość poznania liczby obiektów wybranych w drzewie tworzenia, poznania ich ilości.
Z góry dziękuję.
Witam
O ile mi wiadomo, niemożliwe, może makro mogłoby to zrobić, ale przy włączonym wyborze wydaje się to skomplikowane.
W przeciwnym razie, korzystając z modułu spawania mechanicznego (wieloobiektowego), SolidWorks zarządza ilością identycznych obiektów i grupuje je w tym samym folderze ^me.
Moja prośba dotyczy i dla podkreślenia rzeczy to nie jest skrzynka narzędziowa, która została użyta.
Witam
W swoim zespole przejdź do "oceń", a następnie do "wizualizacji złożenia" (obciążenie może być nieco długie, jeśli Twój zespół jest duży) i tam podaje liczbę wystąpień tego samego elementu bez konieczności dokonywania wyboru w drzewie tworzenia.
W przeciwnym razie zawsze możesz wstawić nomenklaturę do swojego 3D, aby zobaczyć ilości.
Witam
Jesteś na zgromadzeniu? Jeśli tak, to gotowe =>tool / weryfikacja montażu i tam możesz zobaczyć swoje ilości.
Niech Moc będzie z wami.
Jeśli wybierzesz swoje obiekty, są one teoretycznie w kolorze niebieskim w Menedżerze funkcji
Tworzysz więc folder, aby wybrać i wstawić wszystkie wspomniane wybory
Pozwoli Ci to nie stracić żadnego z Twoich wyborów i pomoże je policzyć
Jeśli jest to dla
@+
Lub okrężna metoda, która może działać (moglibyśmy zrobić z niej makro ):
Po wybraniu elementów kliknij przycisk Odwróć zaznaczenie (pasek narzędzi Filtr zaznaczenia) lub Narzędzia , > Odwróć zaznaczenie, usuń lub ukryj elementy i utwórz zestawienie materiałów z sumą:
http://help.solidworks.com/2014/french/SolidWorks/sldworks/t_displaying_sum_column_cells.htm
Możemy wyobrazić sobie maskaro, który tworzy tymczasową konfigurację, którą usuwamy na końcu.
Dziękuję TICTIC i OBI WAN za odpowiedzi, które ułatwią mi życie, problem polega na tym, że możemy przypisać tylko jedną najlepszą odpowiedź i według kolejności był to mistrz TicTic Jedi.
Witam
Przepraszam, źle zrozumiałem pytanie!