Poznaj szczegółowy pomiar każdej części, która składa się na zespół

Witam, nie wiedziałem, jak zatytułować moją prośbę. Poszperałem trochę na forum ale nic konkretnego nie znalazłem.
A więc oto mój problem:

Zbudowałem złożenie, w którym wykorzystałem części elementu spawalniczego (lib feat part) i zastanawiałem się, czy możliwe jest łatwe poznanie maksymalnych wartości wymiarowych tych części, przechodząc przez analizę lub narzędzie, którego jeszcze nie umiem używać w Solidworks (nadal używam wersji 2016). Wiedząc, że muszę znać metraż każdego z moich profili aluminiowych, które składają się na mój zespół i że muszę mieć blisko ~25-30 części na zespół i około trzydziestu zespołów na strefę rozmieszczonych w około dziesięciu strefach.
Oczywiście każda część nie ma takich samych orientacji osiowych. W związku z tym jestem trochę zagubiony. Jestem proszony o materiał filmowy z każdego z moich prętów, aby pomóc produkcji w przycięciu moich profili i na próżno szukam szybkiego rozwiązania mojego problemu.
Jestem pewien, że ktoś tutaj ma rozwiązanie mojego problemu.

Jeszcze raz z góry dziękuję. :)

Jeśli wszystkie PRT mają swoją "aktualną listę części spawanych" w 3D,

musisz wziąć ASM i ustawić nomenklaturę ASM z opcją "Tab" ,

Następnie wystarczy mieć odpowiednie kolumny, ogólnie:

Opis / DŁUGOŚĆ

1 polubienie

Trochę gubię się w tym wyjaśnieniu. Przechodzę do montażu (ok), kładę zestawienie materiałów (ok) z opcją zakładki (1. *sic)... Następnie kolumna długości (2. *sic).
Tylko dodatkowe informacje, użyłem indywidualnie spawanych części, które przyciąłem, aby trzymały się mojego projektu. Tak więc, wiedząc, że układ współrzędnych zmienia się zgodnie z konfiguracją mojego elementu w jego ogólnym otoczeniu, całkowitą długość po cięciu można znaleźć w jaki sposób?

Szczerze mówiąc, myślę, że nie jestem daleko od jego znalezienia, ponieważ przy opcji "koszt" solidworks generuje ogólny zarys mojej części z przezroczystym korpusem objętościowym, ale nie podaje mi ogólnych wymiarów tego ciała. Następnie udaje mi się wygenerować plik Word, który podaje mi cenę za każdą z sztuk.
Gdybym mógł mieć ten dokument, ale z maksymalną długością każdego elementu, byłbym w siódmym niebie (zobacz plik *doc, który właśnie wygenerowałem, aby zrozumieć mój problem).

r30l8fra_report_1.docx

nie ma potrzeby przechodzenia przez "Koszty", wystarczy prosta nomenklatura.

każdy PRT (plik 3D) musi mieć aktualną listę (patrz ikona aktualności, 4. na stronie tutaj)

następnie weź ASM, umieść go w MEP lub nie według gustu,

następnie kliknij umieść Nomenklaturę, spowoduje to wyświetlenie panelu po lewej stronie, w którym możesz wybrać szablon nomenklatury

łącze

i wybierz:

Typ karty

Następnie zweryfikuj i ustaw stół.

Następnie wystarczy dodać odpowiednie kolumny do tabeli , jeśli ich nie ma.

2 polubienia

Świetnie, robimy postępy... DZIĘKUJĘ!
Okej, teraz, pomimo tego, że we właściwościach dokumentu zaznaczona jest zakładka do aktualizacji mojej "Listy cięć", mam kilka części, które nie zaktualizowały swojej listy. Czy możemy więc zaktualizować wszystkie listy przekrojowe zespołu, aby mieć wszystkie długości naszych spawanych części w nomenklaturze?

O ile mi wiadomo,

musisz wrócić do PRT i zaktualizować listę cięć, przebudować Crtl+B, a następnie ręcznie zaktualizować listę "CutList", chyba że jest to automatyczne.

Pracując z PRT Const.Soudées musisz za wszelką cenę zapomnieć o złym nawyku używania Ctrl+Q, o którym należy zapomnieć !!!

zbyt wiele osób uważa, że Crtl+Q oznacza "Odbuduj", ale tak nie jest (klasyczny błąd wśród wielu innych...).

aby odbudować, musisz wykonać Crtl+B (lub ikonę zielonego światła).

EDIT: jeśli niektóre wiersze są nadal puste na poziomie "Opis", prawdopodobnie wynika to z faktu, że funkcja wskazuje na stary, niekompletny plik LibFeatPart, który nie miał opisu.

2 polubienia

Cóż, mam wrażenie, że będę narzekał, że nie zaznaczyłem tej cholernej opcji automatycznej aktualizacji list cięć we właściwościach dokumentu, kiedy robiliśmy nasz pierwszy element.
Będę musiał sprawdzić i w razie potrzeby zaktualizować w najgorszym przypadku ponad 7500 akcji, aby mieć długość w BoM.
Z drugiej strony, właśnie testowałem na złożeniu, które miałem symetryczne i oczywiście Solidworks przyjmuje to jako martwą bryłę (więc nie ma długości dla tych elementów w nomenklaturze)... Chyba nie ma żadnych sztuczek, aby znaleźć te długości w zespołach symetrycznych?

Nie, nie ma problemu z częściami symetrycznymi,

Musisz tylko zaznaczyć odpowiednią opcję w częściach symetrycznych:

Właściwości listy części spawanych

http://help.solidworks.com/2016/french/solidworks/sldworks/HIDD_DVE_IMPORT_FEATURES.htm

2 polubienia

Cóż, przyjrzę się temu wszystkiemu. W każdym razie jeszcze raz dziękuję za radę.
Teraz mam części do aktualizacji. :-p

1 polubienie