Polecamy: Jakie oprogramowanie CAD dla biżuterii szlachetnej?

Cze wszystkim

Obecnie szukam pracy na stanowisko kreślarza CAD, często jestem proszony o rozmowy kwalifikacyjne na to stanowisko i sektor (bez zakończenia :s), gdzie dowiedziałem się, że oprogramowanie, którego używają, to solidworks lub rhinoceros 3d.

Wiedząc, że solidworks jest być może mniej odpowiedni niż rhinoceros 3d, ale że jest również ceniony w tym sektorze ze względu na swoją konfigurowalną stronę, powiedziałbym!

Wiem też, że nosorożec ma moduł o nazwie: rhinogold, który wydawał mi się bardzo przydatny, powiedziałbym, dla tych opcji standardów europejskich itp.

Chciałbym wiedzieć, na jakim oprogramowaniu "SKUPIAM SIĘ", aby zrobić CAD z wysokiej jakości biżuterią?

Dziękuję.

Pozdrowienia.

Witam

O ile mi wiadomo, istnieje wiele programów, które konkurują ze sobą w tej dziedzinie. Wszystko zależy od tego, w co celujesz, od projektu ruchu czy ubierania się? 

W Genewie, kiedy ubiegałem się o część dotyczącą projektowania mechanizmu, regularnie proszono mnie o jedną z nich:

- Kreo 

- Powiedz zegarkowi

- Nosorożec 3D

- Solidworks (coraz mniej dla ruchu)

Znalazłem też ten, nie wiedząc o tym:

https://www.type3.fr/marches-et-applications/marches/logiciels-cao-bijouterie-et-joaillerie

W regionie paryskim 3 najczęściej używane oprogramowanie do CAD w wysokiej biżuterii to:

Solidworks (Solidworks) 

Nosorożec 3D 

Projektowanie 3D (średnia biżuteria) 

Solidworks jest bardziej wdzięczny za modyfikacje klientów, które są coraz liczniejsze, Jeśli chodzi o RhinoGold, nie powinieneś na niego liczyć w przypadku wysokiej biżuterii, jest idealny do tworzenia małej biżuterii, ale jest zbyt restrykcyjny dla wysokiej biżuterii i nie jest stosowany w wysokiej biżuterii.

Pomiędzy tymi dwoma to twój wybór, jest tyle samo firm, które szukają na solid, jak na rhino, ale bardzo niewiele, które robią jedno i drugie, to od Ciebie zależy, z którym oprogramowaniem czujesz się najbardziej komfortowo. 

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. (Pochodzę z regionu paryskiego, z 95)

Kiedy mówisz, @Kloffel projektowanie ruchu czy ubieranie się, naprawdę nie rozumiem.

Kiedy mówisz, @alexandreleroux18 modyfikację klienta, w porządku, ale inne oprogramowanie może to zrobić, prawda?

Jeśli chodzi o Solidworks, wiele firm, które się ze mną skontaktowały, korzysta z Solidworks, ale także Rhinoceros na boku! (wiedząc, że Nosorożec nie jest wymieniony w ogłoszeniu o pracę!), trudno mi zrozumieć, jak mogą projektować wysokiej jakości biżuterię za pomocą Solidworks!

Widziałem, że z Rhinogold możesz robić z nim naprawdę niesamowite rzeczy! Można go również łączyć z nosorożcem. Istnieją również moduły modelarskie, takie jak Clayoo, który pozwala robić naprawdę niesamowite rzeczy w połączeniu z Rhinogold/Rhinoceros.