Wskazówki dotyczące użytkowania/Najlepsze praktyki z Solidworks

Witam

Używam Solidworks od nieco ponad 2 lat do projektowania maszyn przemysłowych.

Nasze projekty rzadko obejmują więcej niż 500 części na maszynę.

Dzisiaj przychodzę szukać porady u doświadczonych użytkowników, ponieważ mam kilka pytań dotyczących następujących punktów:

- Eksport plików 3D i 2D do różnych formatów

Na przykład: Jeśli chcę zlecić wycięcie części za pomocą wycinarki laserowej, muszę wysłać podwykonawcy plik krok i plik pdf.

Na tym etapie zapisuję "kopię części" bezpośrednio w formacie kroku, a dla pliku PDF drukuję rysunek i używam oprogramowania, które symuluje wirtualną drukarkę, która sama wygeneruje dla mnie plik pdf.

Operacja jest powtarzana dla każdego artykułu. Jest bardzo długa i żmudna.

Chciałbym wiedzieć, jak postępujesz z Twojej strony przy wykonywaniu tego rodzaju zadań i jeśli korzystasz z dodatkowych modułów, to z których z nich korzystasz?

- Nazwy części

Dla tych, którzy pracują nad wieloma projektami, jakich metod używacie do identyfikacji swoich części? Na przykład litera, po której następuje liczba, która zwiększa się dla każdej sztuki.

-

Obecnie mam tylko standardową wersję solidwokrów, więc nie mam toolboxa. Chciałem wiedzieć, czy istnieje darmowa i stosunkowo kompletna biblioteka, którą można pobrać z sieci.

- Wykonuj ruchy: 

Ostatni projekt, który wykonałem, miał kilka ruchomych części niezależnych od siebie.

Aby wygenerować różne pozycje, wykonałem kilka konfiguracji cylindrów (z prętem wylotowym lub cofającym i ruchomym prętem).

Będąc na pierwszym poziomie pliku zespołu, muszę kliknąć prawym przyciskiem myszy na moje podzespoły, przejść do właściwości i za każdym razem wybrać konfigurację, którą chcę.,

Robię to, ponieważ mam zbyt wiele możliwych kombinacji, aby tworzyć konfiguracje na montażu pierwszego poziomu.

To nie jest świetna metoda. Ponownie zwracam się do was, aby dowiedzieć się, jak postępujecie.

To by było na tyle na razie.

Z góry dziękuję tym, którzy poświęcą czas na odpowiedź.

Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin.

Witam

dla pierwszej części 2D/3D: Jeśli masz Axemble jako sprzedawcę, masz MyCATOOLS/BatchConverter do bezpośredniego generowania plików w STEP, DXF i PDF (i innych formatach), wybierając katalog lub pliki do konwersji.

Jest to szybsze niż otwieranie plików jeden po drugim.

Właśnie spojrzałem, a narzędzie jest na sprzedaż w aplikacjach.

http://www.lynkoa.com/store/fr/tools-et-macros/utilitaires/utilitaire-batchconverter.html

Lub jeśli masz epdm, może to również zostać wygenerowane automatycznie.

Jeśli chodzi o pozostałe części, zobaczymy w przyszłym roku!

Miłego Sylwestra!

Witam

Czy sprawdził Pan/Pani, czy są już zadawane jakieś pytania dotyczące różnych tematów, o których wspomina?

Myślę, że wiele z nich zostało omówionych, a nawet poruszonych ;)

Witam 

Jaka wersja solidworks standard 2007/2010/.....?

Witam

Do eksportu plików do podwykonawców używamy makr, które automatycznie generują pliki PDF i STEP po walidacji naszych części.

Z drugiej strony wszystkim zarządzamy pod EPDM, więc prosta "zmiana statusu" automatycznie generuje plany.

Jest to bardziej żmudne, gdy potrzebujemy DXF.

Do nazewnictwa używamy nazw typu "001236", które zwiększają się, a następnie indeks w A, B, C itd. Z tą różnicą, że po raz kolejny używamy EPDM, który pozwala uniknąć duplikacji.

Istnieje kilka bibliotek STD, w tym w serwisie MyCAD, jeśli jesteś klientem Axemble. Jednak zainteresowanie zestawem narzędzi leży gdzie indziej, ponieważ narzędzie, oprócz posiadania konfigurowalnej biblioteki, automatycznie generuje powiązaną obróbkę  . To właśnie sprawia, że jest interesujący.

Na koniec uważam, że konfiguracje są nadal najlepszym rozwiązaniem.

Możliwe jest elastyczne umieszczanie komponentów w celu ich ręcznego przesuwania, ale w przypadku dużego zespołu są to drzwi otwarte na błędy naprężeń...

Powodzenia

Witam

Dziękuję wszystkim, którzy odpowiedzieli.

Po pierwsze, w odpowiedzi na pytanie SEPM. Gerald, wersja SOLIDWORKS, której używam, to standardowa wersja 2013.

Myślę o jak najszybszym uaktualnieniu wersji pro, aby mieć zestaw narzędzi, a co za tym idzie wersję 2014 w ciągu roku.

Rozumiem, że najlepszym sposobem na zautomatyzowanie eksportu jest użycie makr lub posiadanie narzędzia i że wskazane jest zarządzanie bazami danych, aby uniknąć błędów lub duplikatów.

Z drugiej strony, jeśli chodzi o utworzone pliki, czy nagranie można rozszerzyć do osobnego folderu (np. .../prototype/manufacturing/cutting/...) lub za pomocą makr/utilities zapisać je obok pliku .sldprt.

Z góry dziękuję

Możliwe jest określenie folderu innego niż folder podstawowy artykułu, ponieważ tak jest w naszym przypadku.

Do metody, nie będąc specjalistą od makr, mógłby ktoś trochę pomóc?

Witam

Myślę, że interesujące byłoby zwrócenie się w stronę pojazdów użytkowych axemble. Szczególnie do generowania plików rysunków w osobnych folderach.

Odesłanie : http://www.lynkoa.com/store/fr/tools-et-macros/utilitaires/utilitaire-batchconverter.html

Subskrypcja MyCAD umożliwia dostęp do różnych bibliotek.

Witam

Kilka uwag:

Dlaczego krok do cięcia laserowego, a nie DXF do rozkładania?

Dlaczego nie skorzystać z kopii zapasowej PDF bezpośrednio z SolidWorks?

Jeśli chodzi o piekarnię, wiem, że niektórzy sprzedawcy udostępniają bezpłatne biblioteki w standardzie ISO, w przeciwnym razie na stronach takich jak Cadenas i TraceParts istnieją.

Jeśli chodzi o numerację, jest tak wiele możliwych wyborów...

A jeśli chodzi o ruchy, dotyczące omawianego projektu, pracowałbym w ten sam sposób.

@+

@Coyote: KROK, ponieważ niektóre frezy/foldery obsługują cięcie bezpośrednio za pomocą pliku STEP w CAM i potrzebują tylko PDF/DXF do sterowania bokami i skalą.

1 polubienie

@Jose-accessa: dzięki za info, jak mówią "Chodziłbym spać mniej c.. dziś wieczorem".

@+

1 polubienie

Eksport części:

Za pomocą BATCHCONVERTER codziennie wieczorem rozpoczynamy masową pracę, eksportujemy pdf, dxf i edrw.

Średnica części:

Zobacz załączony plik.

i części handlowe:

Mamy tylko standardowe SolidWorks, czyli bibliotekę, którą budowaliśmy od podstaw przez lata. Polegaliśmy w dużej mierze na Tracepart i Padenie za pośrednictwem http://www.mycadservices.com/bibliotheques

Dla kinematyki:

Robimy to samo, co Ty.

Na przykład wszystkie cylindry w bibliotece są skonfigurowane z konfiguracjami co mm.

PS: dziś używamy EPDM (oprogramowanie do zarządzania danymi technicznymi), więc nasze metody nieco ewoluowały.

bdm_struture_fichier_databem_avant_epdm.xls
2 polubienia

Podziękowania dla Flegendre'a za odpowiedź i wyjaśnienie jego metod pracy. 

Naprawdę miło jest dołączyć swój excel do swojego sposobu postępowania.

Dziękuję wszystkim, którzy poświęcili czas na odpowiedź i szczęśliwego nowego roku dla wszystkich!