Witam
Używam Solidworks od nieco ponad 2 lat do projektowania maszyn przemysłowych.
Nasze projekty rzadko obejmują więcej niż 500 części na maszynę.
Dzisiaj przychodzę szukać porady u doświadczonych użytkowników, ponieważ mam kilka pytań dotyczących następujących punktów:
- Eksport plików 3D i 2D do różnych formatów
Na przykład: Jeśli chcę zlecić wycięcie części za pomocą wycinarki laserowej, muszę wysłać podwykonawcy plik krok i plik pdf.
Na tym etapie zapisuję "kopię części" bezpośrednio w formacie kroku, a dla pliku PDF drukuję rysunek i używam oprogramowania, które symuluje wirtualną drukarkę, która sama wygeneruje dla mnie plik pdf.
Operacja jest powtarzana dla każdego artykułu. Jest bardzo długa i żmudna.
Chciałbym wiedzieć, jak postępujesz z Twojej strony przy wykonywaniu tego rodzaju zadań i jeśli korzystasz z dodatkowych modułów, to z których z nich korzystasz?
- Nazwy części
Dla tych, którzy pracują nad wieloma projektami, jakich metod używacie do identyfikacji swoich części? Na przykład litera, po której następuje liczba, która zwiększa się dla każdej sztuki.
-
Obecnie mam tylko standardową wersję solidwokrów, więc nie mam toolboxa. Chciałem wiedzieć, czy istnieje darmowa i stosunkowo kompletna biblioteka, którą można pobrać z sieci.
- Wykonuj ruchy:
Ostatni projekt, który wykonałem, miał kilka ruchomych części niezależnych od siebie.
Aby wygenerować różne pozycje, wykonałem kilka konfiguracji cylindrów (z prętem wylotowym lub cofającym i ruchomym prętem).
Będąc na pierwszym poziomie pliku zespołu, muszę kliknąć prawym przyciskiem myszy na moje podzespoły, przejść do właściwości i za każdym razem wybrać konfigurację, którą chcę.,
Robię to, ponieważ mam zbyt wiele możliwych kombinacji, aby tworzyć konfiguracje na montażu pierwszego poziomu.
To nie jest świetna metoda. Ponownie zwracam się do was, aby dowiedzieć się, jak postępujecie.
To by było na tyle na razie.
Z góry dziękuję tym, którzy poświęcą czas na odpowiedź.
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin.