Wskazówki dotyczące narzędzia SheetMetalManufacturing

Cześć Maclane,

Czy uważasz, że problem wynika ze "złożoności" pliku części?
Zastanawiam się, czy problem wynika z tego, że niektóre pliki zostały utworzone ze starszymi wersjami SW, nawet przekonwertowanymi przez zapisanie do nowszej wersji, funkcja blachy ewoluowała i może to stwarzać problemy...
Czy korzystasz z tego modułu regularnie? Czy znasz limity rozmiaru plików, które mogą działać dobrze?

Nie, to mój pierwszy raz, kiedy testuję ten moduł... Przepraszam.
Myślę jednak, znając inne narzędzia pakietu MyCad, że ten ostatni woli pracować ze złożeniem niż z plikiem części.
Ale twój plik jest stosunkowo interesujący, nawet jeśli nadal istnieją pewne zewnętrzne odniesienia do Zablokuj/usuń).

Pozdrowienia.

Cze wszystkim
Używam SheetMetalManufacturing do robienia moich MEP, nigdy nie stanowi to problemu (na razie...).
W przypadku eksportu DXFDWG miałem już "błąd", jeśli arkusz ma błąd podczas rozkładania lub jeśli SW z jakiegoś powodu go nie rozkłada, pozostaje w widoku rzutowym.
Wygląda jak zrzut ekranu z Twojego ostatniego posta.
Może powinniśmy trochę sprawdzić po tej stronie...
Dobranoc.

1 polubienie

Tak, jak mówi @a_eriaud , sprawdź, czy istnieje już płaski wzór konfiguracji każdego pokoju.
Jeśli tak, sprawdź, czy konfiguracja jest już rozwinięta, jeśli nie jest sprawdzany ręcznie rozwinięcie blachy na części, która dobrze się rozkłada.
Jestem w SW2020, więc nie mogę spróbować

Witam
Zrobiłem test i odtwarzam problem z Twoim plikiem, jest problem z aktualizacją widoku na rysunku w konfiguracji config-flatpattern.
Widoki są skojarzone z poprawnymi konfiguracjami, ale nie są aktualizowane.
Są one aktualizowane tylko wtedy, gdy otworzysz 3D z widoku rysunku i przełączysz się z powrotem na płaszczyznę.
Przekazałem to do działu rozwoju, aby zobaczyć, jak możemy obejść ten problem i upewnić się, że oprogramowanie odbuduje widok z powiązaną konfiguracją.
Philippe

3 polubienia

Witam prossignol i wszystkich innych, którzy mi odpowiadają^^
Dziękuję za odpowiedzi.

Patrzę też na swoją stronę, upraszczając plik lub rozkładając tylko część blachy.

Przygotowywałem swoją sztukę we wcześniejszej wersji, aby się nią podzielić.

Zauważyłem też, że jest coś, co jest problematyczne. Wygląd pleksi w dodanym elemencie ma pierwszeństwo, gdy rozkładam bok. Wystarczy go zdjąć, aby prawidłowo rozłożyć arkusz.

Ale wtedy nadal mam problemy, gdzie widzę tylko krawędź mojej blachy i niekoniecznie izoluję od innych ciał.

A jeśli usuniesz cały rozwinięcie blachy i ponownie uruchomisz SheetMetal?
To raczej nie zadziała, ale hej.
W przeciwnym razie @prossignol część Visiativ, która rozwija to oprogramowanie, więc jest mało prawdopodobne, aby obejść ten problem bez modyfikacji oprogramowania.

1 polubienie

Tak, próbowałem sbadenis.

I nawet staram się to robić za każdym razem z obróbką blachy.
Arkusz boczny tylko wydaje się działać, ale w złej orientacji (widać tylko grubość arkusza).
I tak jest w przypadku większości blach.
Tak jak mówisz prossignol, przełączenie na rysunek aktualizuje go dla mnie, ale za każdym razem tylko dla jednej blachy na raz, więc nie mogę poprawnie wyeksportować całości w DWG.
Poszukam trochę więcej, jeśli uda mi się coś osiągnąć.
Próbuję MycadTools i ten moduł jest dla mnie w tej chwili najciekawszy.

Witam
Po przeanalizowaniu problemu dodamy opcję rozwiązania tych szczególnych przypadków, gdy napotkamy problem z rekonstrukcją SOLIDWORKS.
Będzie on wyświetlany w 3D po utworzeniu każdego widoku bryły arkusza blachy w konfiguracji stanu rozwiniętego.
Obecnie testujemy/finalizujemy wersję myCADtools 2023.
Premiera odbędzie się na początku grudnia.
Philippe

3 polubienia

Witam

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Dziękuję również za uwzględnienie moich uwag :slight_smile:

Później spróbuję ponownie z modułem.

FYI wersja 2023 została właśnie wydana, jeśli nadal jesteś w okresie próbnym:

2 polubienia

Dziękuję @sbadenis jesteś szybszy ode mnie :grin:

Opcja jest tutaj:

Philippe

Dziękuję, przyjrzę się temu uważnie :wink:

Powiedziałbym raczej, że to mój system Windows jest szybszy, ponieważ to on pokazał mi aktualizację. :smiley:

Cóż, spróbowałem i jest o wiele lepiej, cała moja blacha jest idealnie rozłożona,
Teraz mam jeszcze 2 maluchy

Zmartwień.

Nie mam już żadnego pliku DWG wygenerowanego na koniec operacji, ale trzymam rysunek otwarty, więc nie jest tak źle, że mogę go samodzielnie zapisać.

A moja praca z blachą nie jest do końca dobrze zorientowana.

Niektóre są na krawędzi, inne są lekko nachylone, co jest problematyczne przy stosowaniu cięcia laserowego.

Jeśli usuniesz konfigurację rozwinięcia blachy nachylonej części lub na krawędzi i ponownie uruchomisz blachę, nadal masz tę samą wadę?
Zdarza się to również, gdy całkowicie zmodyfikujesz blachę, płaski wzór staje się całkowicie błędny i jedynym sposobem jest usunięcie tej konfiguracji i ponowne jej wykonanie (tutaj za pomocą blachy)

Witam

Rzeczywiście, w niektórych przypadkach rzeczywiście pojawia się problem z orientacją.
Otworzyłem zgłoszenie, abyśmy mogli przeanalizować ten problem:

R&Dmy - Anomalia #161284
Widok w stanie rozłożonym jest pochylony

Jeśli chodzi o problem z generowaniem DWG, nie odtwarzam go.
Czy możesz mi opowiedzieć o swojej metodologii?

Szczerze

Witam

Dziękuję za zwrócenie uwagi na mój problem :wink:

Następnie do eksportu działało bez problemów przed aktualizacją.
Ponieważ narzędzie nie jest już uruchamiane w formacie DWG, muszę pozostawić rysunek otwarty, aby samodzielnie go zapisać.
W załączeniu znajdują się parametry SMM.

Dziękuję!

Witam

Czy problem występuje tylko w pliku?

Ponieważ nie odtwarzam problemu, kiedy generuję plik DWG, tworzy go za mnie:

image

z tymi samymi opcjami:

Pozdrowienia

Witam

Nie, mam taką sytuację w dowolnym pliku.

Zrobiłem kilka testów i po odznaczeniu (aktywacja Force 3D) generuje plik DWG i jeśli jest zaznaczony, nie generuje już dla mnie żadnego. Powtórzyłem operację kilka razy z tym samym skutkiem za każdym razem.