Zaimportowałem chmurę punktów (ze skanu 2D powierzchni) do SolidWorks. Chciałbym znaleźć funkcję lub makro, które pozwoli Ci skonstruować "uśrednione" linie i okręgi z wybranych niektórych z tych punktów. Obecnie, przykładowo, aby poznać średnicę zeskanowanego łuku koła, wybieram 3 punkty oddalone od tego łuku na tyle daleko od tego łuku, aby zbudować okrąg o średnicy którego średnicę następnie mierzę. Ale zeskanowany kształt nie jest idealny i ma chropowatość, uzyskana średnica zależy w dużej mierze od wybranych punktów. Chciałbym znaleźć rozwiązanie, aby stworzyć okrąg za pomocą wszystkich wybranych punktów (np. Gaussa) tak, aby nie było możliwej dyskusji na temat wyniku.
W załączniku proponuję Państwu makro, które przybliża wykres punktowy, albo za pomocą linii prostej, albo koła, przy użyciu metody najmniejszych kwadratów. Zasady są inspirowane artykułami Wikipedii na ten temat (cf. doc załączone w pliku zip). Jako, że nie dysponuję Twoimi zeskanowanymi chmurami punktów, musiałem je stworzyć na szkicu 2D, losowo rozrzucając punkty, dokładnie w mniej lub bardziej odległym sąsiedztwie linii prostej lub koła... Wydaje mi się, że zeskanowaną chmurę powinno być możliwe zaimportowanie do szkicu. Makro będzie musiało zostać dostosowane do tej istniejącej wcześniej chmury.
Aby można było je dokładnie przetestować, zachowanie nie jest gwarantowane
Bardzo dziękuję Michel za to makro (wraz z tym, jak z niego korzystać!). Nie znam się zbytnio na makrach SW, ale przyjrzę się mu uważnie, ponieważ użyte algorytmy/zakodowane bardzo dobrze spełniają swoje zadanie.