Witam, (Chcę wyjaśnić, nie przeszedłem żadnego szkolenia z symulacji ani solidworks)
Potrzebowałbym pomocy przy tym montażu, przykładam siłę pionową w górę iw dół, blokuję 4 długie cylindry na końcu. Chciałbym, aby 2 duże cylindryczne części nie przenikały się nawzajem i regulowały odległość między 2 cylindrami. Chciałbym zbadać siły, gdy cylindry poruszają się o 1mm, 2mm, .. bez przenikania się nawzajem.
Kolejne pytanie, czy możemy wyeksportować dane za pomocą symulacji solidworks w programie Excel? Chciałbym wykreślić wykresy wiązań, przemieszczenie w funkcji odległości/położenia, a może SolidWorks już wykreśla wykresy.
Dziękuję
capture.png
Witam
Wydaje mi się, że te dwa cylindry się ze sobą nie stykają (jeśli się stykają, nic to nie zmienia, ale nie uzyskasz takiego samego efektu końcowego)
1° musisz zadeklarować dwa duże cylindry bez penetracji (nie jest to sprawa globalna)
2° konieczne jest również zdefiniowanie dopuszczalnego przemieszczenia w osiowym
Następnie musisz zadeklarować wymuszone przemieszczenie na jednym z dwóch cylindrów, aby poruszał się tak, jak chcesz (1 do dwóch mm)
Ponieważ ustawiłeś swoje siły (wektory równo ), powoduje to ściskanie dwóch cylindrów, co również częściowo wyjaśnia ich indywidualne odkształcenie.
Solidworks generuje dla użytkownika dość kompletny raport w programie Word.
Nigdy nie próbowałem korzystać z programu Excel, ale nie sądzę, aby można było uzyskać dane wyjściowe programu Excel (być może widoczne podczas generowania raportu)
Pozdrowienia
PS: Powinienem powiedzieć, dlaczego te cylindry się poruszają, bo mam wrażenie, że coś jest nie tak z tym, co chcesz zrobić. Powiedz nam "co" lub "kto" wprawia duże cylindry w ruch i na czym to opiera (co utrzymuje je w powietrzu).
Zwłaszcza, że jeśli przyjrzę się bliżej, to mówimy o kości udowej i broszce, co dziwnie przypomina mi inny post i technikę wydłużania kończyn być może w okresie pourazowym
3 polubienia