Staram się zrobić mieszek ochronny, a następnie dodać go do zespołu maszyny. Problem, jaki mam, polega na tym, czy mogę go rozciągnąć, czy nie, modyfikując szkic, a następnie aktualizując złożenie, tak aby dwa komponenty ponownie się pokrywały, ale chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest uzyskanie tego ruchu ściskania/rozciągania tylko poprzez przesuwanie jednego komponentu względem drugiego bez konieczności przechodzenia przez szkic.
Jedynym rozwiązaniem, jakie widzę, byłoby wykonanie całego mieszka w zespole z ograniczeniami odległości, aby mógł się poruszać w tym zespole, a następnie, gdy umieścisz go w innym zespole, będziesz musiał go uelastycznić, aby podążał za resztą.
Czy masz na myśli podzielenie całej elastycznej części (czarnej) na kilka elementów, a następnie złożenie ich w całość?
W przeciwnym razie na razie znalazłem alternatywne rozwiązanie, ale nie idealne, jak tylko przesunę komponent 1, muszę tylko zaktualizować zespół (bez dotykania szkicu), aby mieszek dostosował się do nowej konfiguracji.
Trzeba edytować szkic w kontekście złożenia, dodać zależności zbywalności/współliniowości.
Bądź jednak ostrożny, oznacza to, że twój mieszek jest dedykowany do tego ASM. Ponieważ wyobrażam sobie, że masz tylko kilka pozycji, wydaje mi się, że rozsądniej jest zrobić konfiguracje w asm i pokoju.
Udało mi się związać szkic z innym komponentem, ale teraz mam kolejne pytanie: czy to możliwe, że aktualizacja pozycji odbywa się automatycznie?
Mieszek nie podąża automatycznie za ruchem wózka, do którego jest przymocowany (patrz zdjęcie), wraca do właściwej pozycji dopiero po odbudowaniu zespołu.
- mieć część z odniesieniami zewnętrznymi, która jest automatycznie przebudowywana zgodnie ze złożeniem (uwaga: to nie działa, jeśli na rysunku masz kilka widoków z różnymi geometriami części)
- Twórz konfiguracje długości w swoim elastycznym pomieszczeniu i przypisz odpowiednią długość do każdej konfiguracji: jest cięższa, ale czystsza. To jest to, czego używamy do O-ringów (elastyczne części z jednym numerem zakupu / zestawieniem materiałów, ale możliwymi kilkoma kształtami w zależności od ich montażu).
Dzięki Wam nie mam na razie zbyt wiele czasu, żeby na to jeszcze raz spojrzeć, zostanę przy tym co udało mi się zrobić, ale spróbuję jeszcze raz później.