Ograniczanie szkicu do symulacji ruchu w catia

Witam

W pracy muszę zrobić studium ruchu, a nie mamy modułu przerywników filmowych catia, więc staram się to zrobić w szkicu.

Działa z wyjątkiem światła między niebieską i fioletową krzywką. Fioletowa krzywka napędza niebieską krzywkę, więc ruch niebieskiej krzywki musi być ograniczony długością światła fioletowej krzywki, ale nie mogę znaleźć odpowiedniego ograniczenia, aby nawiązać ten kontakt, który musi znajdować się po jednej lub drugiej stronie tego światła, w zależności od położenia fioletowej krzywki.

Masz pomysł?

systeme_de_came.jpg
1 polubienie

Witam, w Solidworks istnieje możliwość zrobienia zaawansowanego ograniczenia limitu odległości, myślę, że Catia ma coś podobnego.

1 polubienie

Witam

W szkicu nie sądzę, żeby było rozwiązanie. Ogólnie rzecz biorąc, w przypadku podstawowych modułów nie wydaje się to oczywiste.

Konieczne może być podjęcie próby montażu poprzez aktywację uwzględniania ograniczeń i wykrywania kolizji podczas ruchu. Obawiam się jednak, że zablokuje ruch, gdy części się zetkną, zamiast ciągnąć część wzdłuż siebie.

1 polubienie

Witam

Dziękuję za odpowiedzi, ale myślę też, że w szkicu nie ma rozwiązania, zapytałem, bo mogła być jakaś sztuczka, której nie znałem.

w szkielecie montażowym musi to zrobić 

Zobacz ten link

http://catiav5.forumactif.org/t244-squelette-d-assemblage-mode-d-emploi#1352

@+

1 polubienie

Ograniczając środek niebieskiego koła szarą osią fioletowego elementu, to nie działa?

Naprężenia koincydencyjne uwzględniają oś jako element nieskończony i dlatego nie zatrzymują się na końcach segmentu. Nie zmusi to okręgu do zatrzymania się na końcach podłużnego.

1 polubienie

Witam.

Możesz być w stanie się z tego wydostać, podnosząc PB do góry nogami z animacją ograniczeń, patrz załączony film.

animation.mp4

Dziękuję wszystkim za  odpowiedzi, wypróbuję różne opcje, a Wy będziecie was informować na bieżąco.