Ograniczenie "Centrowanie"?

Witam

Czy nie byłoby ograniczenia polegającego na wyrównaniu komponentu w równej odległości od 2 ścian/płaszczyzn, w skrócie, aby go wyśrodkować?

Do tej pory tworzę płaszczyzny środkowe między powierzchniami w komponencie, aby wyrównać je z płaszczyzną środkową innego komponentu, ale gdybym mógł się oszczędzić, byłoby dobrze.

Aha, i to by było dla nieruchomych komponentów, więc koniec z ograniczeniem suwaka.

Naprężenie ślizgowe (wiązania zaawansowane). Nie musisz tworzyć samouczka :wink:

3/4 godziny później:

Nie doczytałem do końca :shushing_face:

4 polubienia

Cóż, gdybym mógł uniknąć ślizgu z pewnością trochę cięższego niż zwykły zbieg okoliczności.

Jeśli nikt nie ma lepszego, skorzystam wtedy ze zjeżdżalni.
Dziękuję

Witam

Kiedy wiem, że elementy będą musiały być wyrównane według ich środka, rysuję je wyśrodkowane na ich początku. W ten sposób jedna z podstawowych płaszczyzn może służyć jako płaszczyzna symetrii.
Następnie pozostaje tylko wyrównać płaszczyzny przednie i/lub proste i/lub górne zgodnie z potrzebami.

W przeciwnym razie poświęcam trochę czasu na stworzenie środkowego ujęcia, aby później dokonać wyrównania.

Powodzenia.

2 polubienia

Oczywiście, poza zjeżdżalnią... Nie widzę.
Istnieje również ograniczenie symetrii. Ale i tak zmusza cię to do posiadania środkowego planu

1 polubienie

Dziękuję wam wszystkim.

To nie twoja wina, dodałem to wyjaśnienie tuż przed tym, jak opublikowałeś swoją odpowiedź.

@a_eriaud Tak, to jest to, co robię i starałem się unikać jak najwięcej.

Wydawałoby się.

Samo ograniczenie poślizgu jest w końcu być może lżejsze niż dodatkowe płaszczyzny + zbieg okoliczności. Przynajmniej pozwoli to uniknąć wizualnego przeciążania komponentów, gdy plany są widoczne.

Jednak myśląc o tym, nie bardzo widzę, jak to zrobić. Ponieważ komponent równoodległy od dwóch płaszczyzn ... Ważne jest, aby wskazać, które powierzchnie elementu mają być brane pod uwagę

Masz rację @coin37coin .
Wyszedłem od zasady minimalnych i maksymalnych limitów komponentu, ponieważ mój obecny przypadek to " słupek " o regularnych wymiarach. Ale przypuśćmy, że dodam gzyms, który nie przechodzi wokół niego, granice nie byłyby już takie same, co spowodowałoby wyśrodkowanie filaru.
Tak więc zasada działania suwaka wydaje się być jedynym możliwym ograniczeniem do spełnienia tej roli.

1 polubienie