Kostka cylindra zderzeniowego naprężenia

Witam

Mam zespół składający się z 2 części, które z grubsza mają kształt walca i sześcianu. Niekoniecznie chcę ustawiać ograniczenie między tymi częściami, ale po prostu chcę, aby pozostały na swoim miejscu, aby cylinder nie pasował do sześcianu.

Jeśli umieszczę wiązanie z odległością 0 między powierzchnią walca a sześcianem, będę zmuszony wybrać konkretną ścianę sześcianu, a więc jeśli później przesunę walec wokół sześcianu lub obrócę sześcian na sobie, ograniczenie przestanie działać i będę musiał zmienić ścianę wybranego sześcianu...

Co więcej, niekoniecznie chcę, aby były sklejone, po prostu nie chcę, aby to kolidowało, więc potrzebowałbym ograniczenia odległości większego niż 0 i nie równego 0.

Czy byłby sposób, aby po prostu powiedzieć 2 częściom, aby się nie dotykały? niekoniecznie wyznaczając im dystans?

Witam

Na pierwszy rzut oka wygląda to jak wykrywanie kolizji

http://help.solidworks.com/2016/French/SolidWorks/sldworks/t_Collision_Detection_SWassy.htm

Ale to zadziała tylko w przypadku ruchu ręcznego. Jeśli przemieszczenie wynika z modyfikacji wiązań, nie mam rozwiązania

1 polubienie

SW to oprogramowanie, które można dostosować do potrzeb klienta

Jeśli więc chcesz umieścić komponent w złożeniu

Będzie musiała stworzyć ograniczenia 

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby tworzyć wiązania poprzez oś walca  na płaszczyznach

Stwórz więc 3 płaszczyzny i to właśnie te trzy płaszczyzny będą ref tego cylindra

2 polubienia

Ok, cóż, to jest to, co już widziałem gdzie indziej, nie pasuje mi to zbytnio, szkoda.

W przeciwnym razie, wciąż w ramach ograniczeń, czy możliwe jest wyśrodkowanie jednego pomieszczenia w środku drugiego?

Mam szynę z wózkiem i kulową z nakrętką, chciałbym zrobić część, która będzie przekładać wózek i nakrętkę, ale ponieważ nakrętka jest szersza niż ja jestem wózkiem, chciałbym, aby wózek był wyśrodkowany w stosunku do płaskiej powierzchni kołnierza nakrętki.

Czy mogę to zrobić bez korzystania z ograniczenia odległości i konieczności podawania przybliżonego pomiaru?

W pierwszym przypadku w więzach zaawansowanych znajdują się również ograniczenia odległości granicznej.

W drugim punkcie możesz utworzyć środkową płaszczyznę, wybierając 2 przeciwległe strony koszyka. Następnie będziesz musiał ustawić zbieżność między tą płaszczyzną a osią lub płaszczyzną przechodzącą przez środek nakrętki.

1 polubienie

Opublikuj zrzut ekranu przedstawiający Twój problem

dla lepszego zrozumienia rzeczy

Dziękuję

@+

Możesz przejść do zaawansowanych ograniczeń, a następnie wybrać "suwak" lub "symetryczny" zgodnie ze swoimi potrzebami

W przypadku suwaka wybierasz dwa boki każdego elementu (lub dwa boki sześcianu i powierzchnię rury), a następnie centrujesz.

W przypadku symetrii potrzebna jest płaszczyzna symetrii (powierzchnia lub płaszczyzna 3D) i dwie strony drugiej części

1 polubienie