Wiązanie kontaktowe

Dobry wieczór, mam mały problem z ograniczeniami...

Na załączonym obrazie chciałbym,  aby gdy cylinder (zielony) porusza się w żółtej części (ograniczenie ruchu i rowek), popychał czerwoną część na jej różnych powierzchniach.

Myślałem o trajektorii, ale nie testowanej, bojąc się, że jazda tam iz powrotem w wycięciu mu się nie spodoba...

Dziękuję za odpowiedzi!

ygf.jpg

Witam 

Z której wersji korzystasz i czy możesz opublikować swój zestaw w pliku ZIP lub RAR, abyśmy mogli zobaczyć, jakie ograniczenia już obowiązują???

2 polubienia

Witam

już próbuje utworzyć pojedynczą powierzchnię kontaktową

i może wydłuż widelec, który wydaje się ograniczony 

@+

3 polubienia

Jestem na SW 2018.

Załączam zamek błyskawiczny.

Nie mogę wysunąć widelca, 2 boki (ten pod podnośnikiem i jego dziewczyna pod kątem 90° służą jako blokada w skrajnych pozycjach)

assemblage.zip

Ograniczenie trajektorii z punktem środkowym rundy zielonego elementu i szkic trajektorii na czerwonej części powinny działać.

5 polubień

Spróbowałem rozwiązania trajektorii, ale stało się to, czego się obawiałem:

To działa... Ale nie zawsze.

Wykorzystuje tę  lub inną część trajektorii w nieco losowy sposób.

(Niebieska linia na obrazie zamiast pomarańczowej...)

Aktualizacja załączników.

assemblage.zip

Obraz

1.jpg

Jeśli chcesz, aby działał dobrze zgodnie z pociągnięciem twojego zielonego kawałka

Tworzysz punkt osi na zielonym elemencie

w szkicu na płaszczyźnie x, która jest współliniowa z widelcem

Na swoim biczu nie potrzebujesz ostrego kąta

więc 

albo wydłuż palce zgodnie z pociągnięciem, albo promieniuj

Na tej samej płaszczyźnie tworzy szkic w postaci linii konstrukcyjnej (czerwony element) na osi palców

i zwiąż tę linię, która jest prosta, z punktem osi zielonego kawałka

Przemieszczenie można rozwiązać za pomocą długości tej linii

@+

1 polubienie

Dobry wieczór, nie, w moim przypadku to nie działa, jeśli  spojrzysz na ostatnie zdjęcie, które opublikowałem, zobaczysz, że potrzebuję zielonego elementu, aby zablokować czerwony, podążając za linią zaznaczoną na pomarańczowo.

Na zewnątrz idzie, ale losowo! nic zbyt kwadratowego ...