Wiązanie podzespołu

Witam

Zastanawiam się nad problemem, jestem pewien, że jest to możliwe, ale nie mogę znaleźć rozwiązania.

Mam zespół X, który sam składa się z kilku zespołów, na przykład Y i Z.

Czy możliwe jest umieszczenie w zespole X za pomocą wiązań elementów, które znajdują się w podzespołach Y lub Z?

Dziękuję

1 polubienie

Jeśli dobrze rozumiem, czy chcesz utworzyć wiązania w swoim zespole X, umieszczając wiązania w s/e Y lub Z ?

Aby spróbować, utworzyłem s/e w moim zespole head i edytowałem s/e w zestawie. Kiedy próbuję złapać kawałek zespołu głowicy, otrzymuję wiadomość! (patrz zdjęcie).

sans_titre.png

Hello@Tilli67

Twoje żądanie jest podstawową funkcją oprogramowania i możesz umieścić tuzin różnych typów ograniczeń między dwoma zestawami. Praktycznie nie ma ograniczeń co do liczby ograniczeń, które możesz nałożyć.

Z drugiej strony, precyzyjnie: czy są to ograniczenia statyczne czy dynamiczne, ponieważ w tym przypadku należy wziąć pod uwagę bardzo minimalne środki ostrożności.

Pozdrowienia

@matthieu Nie zrozumiałem twojej odpowiedzi na @Tilli67

1 polubienie

Tak, nie ma problemu z umieszczaniem wiązań na różnych poziomach podzespołów. 

Bądź ostrożny, jeśli chcesz ruch w podzespołach, musisz ustawić je jako "Elastyczne" zamiast "Sztywne".

1 polubienie

Witam

Zgadzam się z Aliende, ale bądź ostrożny z elastycznymi podzbiorami, istnieje (lub miałem, nie testowałem przez długi czas) limit głębokości podzbiorów. Powyżej 5 podzbiorów, z pamięci, już nie działa i generuje błędy we wszystkich kierunkach.

W związku z tym wąż musi pozostawić stopnie swobody w podzespołach, tak aby części mogły być ograniczone na górnym poziomie. Wszystko zależy od celu, którego szukasz.

2 polubienia

Witam @Cyril .f

Potwierdzam głębokość podzespołów w trybie elastycznym: ale nie przekraczając trzech poziomów głębokości, mamy niewiele ograniczeń. Regularnie mam do piętnastu podzbiorów na poziomie drugim. Czasami zdarzają się błędy i funkcje, których należy unikać, ale znam metody obejścia (hihihi) od dawna. Zwróć uwagę, że w wersjach 2018 i 2019 podjęli wysiłek dzięki lepszemu zarządzaniu kartą graficzną.

@Aliende dla sztywnego węża, to właśnie miałem na myśli, mówiąc [[ bardzo minimalne środki ostrożności, które należy wziąć pod uwagę. ]] :-) ;-)

1 polubienie

Z pewnością wyraziłem się źle.

W moim zespole X chciałbym mieć możliwość wprowadzenia ograniczeń, aby móc ustawić moje części Y 1, ponieważ zależy to od zespołu X i zespołu Y.

Na razie ograniczenie statyczne.

Dziękuję

contraintes.png

najlepiej myślę, że poprawnie odpowiem na tego typu pytanie

jest zaksięgowanie części i podzespołów za pomocą odpowiednich narzędzi

i zdefiniowanie popytu

@+ ;-)

1 polubienie

Musimy, jak mówią moi wybitni koledzy, nadać elastyczny status zgromadzeniu Y.
Naprężenie będzie wtedy w zespole X.

Ale bądź ostrożny, ten rodzaj montażu szybko staje się kwaśny, o ile zespół Y jest obecny kilka razy w zespole X i/lub w zespole W. W jest sam wywoływany przez poziom wyższy niż X i w tym samym czasie co X.

Witam @Tili67

Jak określiłeś na swoim obrazie ""Contrainte.png""

Musisz wziąć pod uwagę, że znajdujesz się w klasycznym przypadku relacji rodzic-dziecko.

1. Masz element nadrzędny o nazwie Zespół X
  2.  Masz dwoje dzieci, które są zespołami Y i zespołami Z. Te dwoje dzieci ma ze sobą relację tylko poprzez rodzica, ale nie żadną relację dwoje do dwóch. 
    Innymi słowy, bez rodzica nie mają ze sobą relacji, ponieważ nie dzielą żadnej przestrzeni (w twoim przykładzie).

Podsumowując to, co zrozumiałem. ;-)

Aby powiązać Y1, który jest częścią  zespołu 1, nie trzeba odwoływać się do zespołu Y.
Można użyć dowolnej powierzchni lub płaszczyzny Y1, aby dołączyć (związać ją) z ZESPOŁEM X.

Musisz tylko podjąć środki ostrożności w momencie wstawiania, aby usunąć relację, która ustawia domyślny podzbiór. (wystarczy zwolnić podzespół Y przed związaniem go w odpowiedni dla siebie sposób).

Jak @gt22 mówi, jeśli to nie to, lepiej opublikować swoje podzespoły i powiedzieć nam, która część powinna być ograniczona w pierwszej kolejności.

Zauważmy mimochodem, że w powyższym wyjaśnieniu nie musimy się już martwić o to, czy podzbiór Y i Z mają kinematykę, która uzasadniałaby użycie funkcji Flexible VS Rigid, ponieważ wydaje mi się, że pytanie jest gdzie indziej.

Pozdrowienia

PS: Mam nieco mylące wrażenie, że twoja prośba jest gdzie indziej: ale hej!