Część sferyczna naprężenia w części sferycznej

Dobry wieczór

Pracuję nad SW 2019

Nie mogę ograniczyć dwóch sferycznych brył. W rzeczywistości musisz sobie wyobrazić kulkę w kulistym kubku. Chciałbym zmusić te 2 sfery do kontaktu. Ale nie wiem, jak to zrobić.

W załączniku możesz zobaczyć co mam. Być może jest to wyraźniejsze na obrazach.

Czy mógłbyś mi pomóc?

Lolo

capture_decran_2021-08-04_1324407.png
1 polubienie

Witam, możliwe jest:

• Wybierz powierzchnie > naprężeniem stycznym (kliknij prawym przyciskiem myszy> w razie potrzeby odwrócić wyrównanie). 
  • Wybierz dwa środki (na przykład punkty szkicu) > wiązanie zgodności. 

3 polubienia

Dziękuję za tę odpowiedź.

Ok dla pierwszego punktu (styczności).

Z drugiej strony, po drugie, nie wydaje mi się to możliwe, ponieważ te 2 kule nie mają tej samej średnicy.

A tak przy okazji, jak wybrać punkt szkicu, aby związać dwa elementy? Nigdy tego nie robiłem.

Po prostu wybierając elementy szkicu (punkty, linie...), a następnie ograniczenie, ale najpierw te szkice muszą być widoczne

1. W drzewie części kliknij szkic > pokazać (małe oko). 
  2. Również z poziomu interfejsu (kontrola widoczności > pokaż szkice lub wyświetl > ukryj pokaz > szkiców). 
3 polubienia

Witam

W przeciwnym razie możesz wyświetlić osie tymczasowe (klikając oko, a następnie szarą linię) i w ten sposób ograniczyć swoje części.

4 polubienia

Styczność proponowana przez Lynka jest ograniczeniem logicznym i działa bardzo dobrze.

W załączeniu znajduje się ex w SW2017 (dokumenty zawarte są w asm).

sphere_tangente.sldasm
4 polubienia

Witam

W rzeczywistości można użyć osi tymczasowych do normalnej orientacji względem sfery, a następnie do ograniczenia styczności.

Pozdrowienia

sphere-sphere.zip
8 polubień

Dziękuję wszystkim za pomoc, rady, przykłady.

Udało mi się dziś przetestować Wasze propozycje.

Pozwoliło mi to zrozumieć, co nie działa.

I nawet doszedłem do wniosku, że muszę zmienić swój projekt.

Jeszcze raz wszystkim dziękuję. Tu jest świetnie!!

3 polubienia