Wiązanie podzespołu w zespole

Witam wszystkich :)

Więc to jest moje pytanie.

Włożyłem kawałek, potem drugi. (lufa podnośnika i pręt podnośnika)

Ustawiłem ograniczenie odległości minimalnej/maksymalnej.

Jak na razie wszystko działa.

Z drugiej strony, gdy wstawiam mój podzespół do innego zespołu, moje ograniczenie odległości minimalnej/maksymalnej nie działa.

Muszę systematycznie wracać do mojego podzbioru, aby dotknąć mojej odległości i zaktualizować go na moim zgromadzeniu ogólnym.

Więc moje pytanie brzmi: Jak mogę go aktywować na moim zgromadzeniu ogólnym?

(Korzystam z Solidworks 2016).

Dziękuję za odpowiedzi.

Witam

Musisz sprawić, by Twój podzespół był elastyczny.  

3 polubienia

Aby uczynić podzespół elastycznym, należy:

1. Kliknij prawym przyciskiem myszy podzespół w drzewie operacji FeatureManager i wybierz Właściwości komponentu.

Pojawi się okno dialogowe Właściwości komponentu .

2. W obszarze Rozwiąż jako wybierz opcję Elastyczny, a następnie kliknij przycisk OK.

W drzewie redagowania FeatureManager ikona przyjmuje kształt  wskazujący, że podzespół jest elastyczny.

3 polubienia

OK

Świetnie, działa dobrze w moim montażu, dziękuję !!

Konserwacja: Próbowałem uczynić oś elastyczną w innym podzespole, ale w tym samym ogólnym montażu, ale przez uczynienie jej "elastyczną" nie działa.

Masz pomysł, czy to ja cierpię?

Witam

Elastyczna funkcjonalność jest przypisana tylko  do podzbioru.

Jeśli więc istnieje kilka podzespołów, z których część jest elastyczna, należy zadeklarować każdy z nich oddzielnie jako elastyczny.

Należy pamiętać, że pojedynczego elementu nie można zadeklarować jako elastycznego, ponieważ tylko podzespół (nawet jeśli składa się tylko z dwóch części) może być uznany za elastyczny.

Z drugiej strony, musisz wiedzieć, że ta elastyczna funkcja jest czasami (często) kapryśna, zwłaszcza gdy kilka podzbiorów jest zadeklarowanych jako elastyczne.

Zauważysz, że w wersji 2018 elastyczna funkcja została ulepszona w tym sensie, że jest dostępna za pomocą prostej ikony zamiast metody zadeklarowanej przez naszego przyjaciela, a jednak kolegę @ac Cobrę (którego pozdrawiam), która pozostaje ważna, ale jest nieco dłuższa.

Fakt, że możesz po prostu przełączyć, pozwala usunąć lub przywrócić  elastyczność, gdy chcesz chwilowo zablokować podzbiór w stosunku do innego. Rozwiązuje to błąd (który pochodzi z 2011 roku), który czasami powoduje, że elastyczny staje się sztywny, mimo że ma status elastyczny. Fakt dokonania zmiany i powrotu pozwala na to, aby wszystko wróciło do normy.

Pozdrowienia

3 polubienia