Mam zespół złożony z podzespołów, Solidworks nakłada na mnie ograniczenia na czerwono, rzekomo mówiąc, że nie jestem wyrównany w przeciwieństwie do tego, czego chcę. Ale kiedy wchodzę do podzespołu, wszystkie moje ograniczenia są niebieskie. Czy jest to spowodowane błędem solidworks, czy jest to prawdziwy problem?
Korzystam z Solidworks 2016 SP3, wiem, że SP4 jest niedostępny, ale muszę poczekać, aż osoba odpowiedzialna za IT przyjdzie i nas zaktualizuje.
Prawdopodobnie zaszła pomyłka. Gdy jesteś w zespole najwyższego poziomu, w prawym dolnym rogu paska stanu "błąd wiązania" znajduje się tekst w kolorze czerwonym
coin37coin: Tak, próbowałem go zaktualizować kilka razy, a nawet ponownie uruchomić solidworks, ale to nie rozwiązuje problemu.
.PL: Nie mam tekstu, jak pokazano, dołączam obraz mojego okna SOLIDWORKS. To samo w drzewie "ograniczeń" jest w kolorze żółtym, ale kiedy się rozwijam, nie mam nic nienormalnego.
Otrzymuję komunikat: "Komponenty nie mogą być umieszczane w pozycji, która spełnia to ograniczenie. Cylindry nie są koncentryczne. Odległość między środkami wynosi 0,17 mm.
Ale nie wiem, o jakim ograniczeniu mówi... I jak to się dzieje, że po otwarciu podzespołu nie mam żadnych ograniczeń w kolorze czerwonym?
Czy edytowano wiązania podzespołu w zespole w celu przywrócenia połączeń??? Może to tylko strata??? Bo widzę, że jest to część utworzona w podzespole....
ac cobra 427 > Tak próbowałem, linki są dobrze utrzymane, ale najwyraźniej mam kawałek, który porusza się między temsp (nie wiem jak) i moje zbiegi okoliczności nie mogą być już szanowane. Jeśli dobrze zrozumiałem problem... Usunąłem ograniczenie "Na miejscu", wymuszając je samodzielnie i nic to nie zmienia.
.PL > Tak, mam 2 wersje, ale nie można ich pomylić (są zupełnie różne) i nie dotykam już pierwszej wersji, która została porzucona na rzecz tej, nad którą obecnie pracuję.
Postaram się przerobić mój zespół, aby sprawdzić, czy nadal powoduje to u mnie problem. Praca z ograniczeniami w kolorze czerwonym jest dość denerwująca.
Na miejscu pozostaje jeszcze relacja twarzy. Edytuj część i nadaj jej plan, który znajduje się w części, a następnie umieść go z powrotem w podzespole.
.PL >Złożyłem ponownie i nie mam już żadnych błędów związanych z ograniczeniami... Mam nadzieję, że błąd został dobrze naprawiony w SP4, niestety nie mogę mieć aktualizacji przed wrześniem...
Ac cobra 427 > Nie rozumiałem wszystkiego na tym. Udało mi się to zrobić, przerabiając mój końcowy montaż. Zobaczę, czy błędy wrócą, czy nie.
Ta część została utworzona w podzespole po jednej stronie innej części i tam nadal jest połączenie i aby przerwać to połączenie, musisz dać mu inny plan budowy, jeśli znowu jego błąd...