Posiadam zespoły składające się z części zaimportowanych z STEP. Dość regularnie, gdy otwieram złożenia, ograniczenia wskazujące na komponenty z oczyszczalni ścieków zmieniają kolor na czerwony, ponieważ te elementy nie są już znajdowane. Zawsze wskazuję na te same pokoje. Zjawisko nie jest powtarzalne, zdarza się mniej więcej 1 na 2 otwarcia.
Aby umieścić to w kontekście, jestem użytkownikiem oprogramowania od kilku lat, ale właśnie zmieniłem firmę i właśnie przechodzę na SolidWorks. Nigdy wcześniej nie miałem takiego problemu (trzeba powiedzieć, że miałem świetnego administratora w osobie Flegendre'a...).
Jak @s4kuj0 powiedział, problem nie tkwi w częściach zespołu, ale w oczyszczalni ścieków!
Dlatego konieczne jest sprawdzenie za pomocą polecenia "import diagnostyczny" lub tools/check, czy nie ma wadliwych ścian, które są ponownie obliczane przy określonych otworach.
Rzeczywiście, otworzyłem kilka pomieszczeń, na które przeskakiwały ograniczenia. W Menedżerze funkcji nie było błędów w funkcjach ciała, ale w funkcji diagnostycznej pojawił się na żółto. Ale niektóre części, które powodują problemy, nie mają błędów nawet w narzędziu diagnostycznym!
Jeśli chodzi o jakość STEP, otrzymuję dane z SolidDesigner!
Mam ten sam problem z plikami krokowymi. Nawet przy diagnozie, w której nie ma błędu. Najlepszym rozwiązaniem, jakie znalazłem, aby zapobiec zmianie koloru wiązań na czerwony, nie jest poleganie na powierzchniach części, ale na oryginalnych rysunkach w celu umieszczenia wiązań.