Wiązania, które przeskakują między importowanymi komponentami!

Witam

Posiadam zespoły składające się z części zaimportowanych z STEP. Dość regularnie, gdy otwieram złożenia, ograniczenia wskazujące na komponenty z oczyszczalni ścieków zmieniają kolor na czerwony, ponieważ te elementy nie są już znajdowane. Zawsze wskazuję na te same pokoje. Zjawisko nie jest powtarzalne, zdarza się mniej więcej 1 na 2 otwarcia.

Aby umieścić to w kontekście, jestem użytkownikiem oprogramowania od kilku lat, ale właśnie zmieniłem firmę i właśnie przechodzę na SolidWorks. Nigdy wcześniej nie miałem takiego problemu (trzeba powiedzieć, że miałem świetnego administratora w osobie Flegendre'a...).

Jeśli mógłbyś mi pomóc.

Z góry dziękuję.

benoit.lf powiedział:

Witam

może to być problem z odbudowaniem swojego STEP.

Czy to jest "zdrowe"? Nie ma problemu z odbudową?

Miałem już takie zjawisko i częściowo wzięło się ono z tego.

Sytuację poprawia aktualizacja oprogramowania.

W przeciwnym razie technika jeszcze nie przetestowana, ale zalecana, praca z parasolid jako plikiem wymiany.

Z wyrazami szacunku,

S4KUj0 powiedział:

1 polubienie

Części moich podzespołów są w większości przypadków czyste. Ostatni przykład, w którym miałem to zjawisko, był bez wad.

Jeśli chodzi o aktualizację, jestem w 2013 SP4.

A jeśli chodzi o typ pliku wymiany, jestem STEP lub IGES (brak licencji eksportowej .x_t na starym oprogramowaniu 3D)

Witam

Jak @s4kuj0 powiedział, problem nie tkwi w częściach zespołu, ale w oczyszczalni ścieków!

Dlatego konieczne jest sprawdzenie za pomocą polecenia "import diagnostyczny" lub tools/check, czy nie ma wadliwych ścian, które są ponownie obliczane przy określonych otworach.

@+

2 polubienia

Ok, jeśli nie możesz zmienić źródła pliku, a ostatni plik jest w dobrej kondycji, nie ma rozwiązania.

Czy słyszałeś o FormatWorks Professional?

Jest to tłumacz dwukierunkowy.

Osobiście uważam, że jest to dość drogie jak na to, co to jest.

Ale i tak tańsza niż licencja Catia.

To Twoje rozwiązanie, ale bez gwarancji.

Rzeczywiście, otworzyłem kilka pomieszczeń, na które przeskakiwały ograniczenia. W Menedżerze funkcji nie było błędów w funkcjach ciała, ale w funkcji diagnostycznej pojawił się na żółto. Ale niektóre części, które powodują problemy, nie mają błędów nawet w narzędziu diagnostycznym!

Jeśli chodzi o jakość STEP, otrzymuję dane z SolidDesigner!

Witam

Mam ten sam problem z plikami krokowymi. Nawet przy diagnozie, w której nie ma błędu. Najlepszym rozwiązaniem, jakie znalazłem, aby zapobiec zmianie koloru wiązań na czerwony, nie jest poleganie na powierzchniach części, ale na oryginalnych rysunkach w celu umieszczenia wiązań.

Alternatywa

Użyj tego kroku, aby skonfigurować wszystkie elementy, a następnie zablokować relacje zewnętrzne.

Jeśli nastąpi zmiana wymiaru, odblokuj relacje i sprawdź, czy zmieniły kolor na czerwony.

W każdym razie zawsze konieczne jest ograniczenie stosunków zewnętrznych.

Rozwiązanie Rim-b wydaje mi się najbardziej odpowiednie dla mojego problemu. Na pewno nie jest zbyt elegancka, ale przynajmniej będzie skuteczna.

Dziękuję za pomoc.

A +