Automatyczna kontrola rysunków przed zatwierdzeniem (alternatywa dla Design Checkera?)

SOLIDWORKS PDM – Automatyczna kontrola rysunku przed zatwierdzeniem (alternatywa dla sprawdzania projektu?)

Witam wszystkich,

Szukam solidnego rozwiązania, które zautomatyzowałoby niektóre kontrole rysunków SOLIDWORKS przed ich wejściem do naszego układu walidacyjnego w ramach SOLIDWORKS PDM Professional.

Tło

• SOLIDWORKS Premium
  • SOLIDWORKS PDM Professional
  • Workflow walidacyjny już istnieje

Pożądany cel

Nie chcę zastępować ludzkiego uznania.

Zamiast tego chodzi o dodanie automatycznego wstępnego sprawdzania , aby wyeliminować proste i powtarzalne błędy zanim plan dotrze do walidatorów.

Celem jest:
1.Design → 2. Wniosek o walidację→ 3. Automatyczna kontrola → 4. Walidacja biznesowa/jakość/standardy→ 5. Następny krok...

Jeśli automatyczny test wykryje anomalię:

• przejście zostało odmówione;
  • dokument pozostaje w obecnym stanie;
  • Użytkownik, który zainicjował przejście, otrzymuje powiadomienie ze szczegółami problemu.

Po zweryfikowaniu tych podstawowych kontroli dokument może kontynuować swój normalny cykl walidacyjny, w którym kontrole przeprowadzane przez walidatorów pozostają niezbędne:

• zgodność z wewnętrznymi standardami;
  • spójność techniczna;
  • projektowanie biznesowe;
  • wybory funkcjonalne;
  • kontrola jakości dokumentów;
  • itd.

Automatyczne kontrole ukierunkowane

Początkowo tylko "podstawowe ", ale czasochłonne kontrole, gdy trzeba je wykonać ręcznie:

• Zgodna i aktualna mapa bazowa
  • Prawidłowy standard ubierania
  • Sprawdzanie użytych warstw
  • Wykrywanie nakładających się widoków
  • Wykrywanie wiszących wymiarów lub adnotacji
  • Wykrywanie błędów w widoku błędów
  • Sprawdzanie określonych właściwości dokumentu

To, co już przestudiowałem

Zacząłem przeglądać Design Checker.

Niestety, uważam, że jest dość ograniczony w tej potrzebie:

• interfejs starzenia;
  • trudności w skutecznej integracji zasad dotyczących funduszy naszych planów;
  • Kontrola opatrunku jest stosunkowo ciężka do utrzymania
    (nie można bezpośrednio dołączyć standardowego pliku " .sldstd ")
  • Raportowanie możliwych, ale skomplikowanych operacji w przepływie pracy PDM.
  • Nie znalazłem prostej metody automatycznego zablokowania przejścia na podstawie wyniku sterowania.

Mam wrażenie, że powinniśmy przejść przez następujące:

• Dyspozytornia;
  • dodatek do PDM;
  • lub konkretny rozwój wydarzeń.

Moje pytania

1. Jak zarządzacie automatycznymi kontrolami najwyższego poziomu przed walidacją?
  2. Czy faktycznie używasz Design Checkera w produkcji?
  3. Czy istnieje natywne rozwiązanie, które blokuje przejście PDM, gdy test się nie powiedzie?
  4. Czy opracowałeś własne rozwiązanie (Dyspozytor, API, dodatek)?
  5. Jak automatycznie sprawdzasz:
  • mapy bazowe;
  • żebra zwisały w dół;
  • poglądy błędne;
  • standardy ubioru;
  • Warstwy?

Jestem ciekaw wszelkich opinii.

Z góry dziękuję!

2 polubienia

Pytanie 3:
Czy to jest główna funkcja workflow w PDM?

Pytanie 5.
Częściowe odpowiedzi, czcionki planów i standardy skórki są zazwyczaj obsługiwane automatycznie w szablonach i profilu SolidWorks, a następnie blokowane w razie potrzeby przez administratora.

1 polubienie

Dziękuję za Twoją opinię.

Jeśli chodzi o pytanie 3, myślę, że mówimy o dwóch różnych poziomach kontroli.

Rzeczywiście, jedną z głównych funkcji przepływu pracy PDM jest kontrola oraz dopuszczanie lub odrzucanie przejść na podstawie określonych kryteriów.

Z drugiej strony, natywne warunki PDM opierają się głównie na elementach już znanych w skarbcu:

• wartości zmiennych;
  • Status dokumentu.
  • kategorii;
  • Typ pliku.
  • rewizja;
  • prawa użytkownika;
  • itd.

Moje pytanie dotyczy raczej możliwości warunkowania przejścia do analizy zawartości samego pliku SOLIDWORKS.

Na pytanie 5 zgadzam się również, że mapy bazowe i standardy projektowe powinny być idealnie opanowane za pomocą szablonów SOLIDWORKS, profili użytkowników i praw administratora. Tak jest obecnie w naszej konfiguracji.

W moim kontekście potrzeba wynika głównie z faktu, że istniejący jest stary i że nie wszystkie dokumenty zostały stworzone według tych samych szablonów na przestrzeni lat. Pomimo szablonów i profili, nadal napotyka na:

• stare mapy bazowe;
  • Różne ustawienia skóry.
  • Warstwy niezgodne.
  • nakładające się widoki;
  • adnotacje lub wiszące wymiary.

Chodzi więc o to, by nie zastąpić parametryzacji upstream, lecz raczej stworzyć automatyczną siatkę bezpieczeństwa przed walidacją przez człowieka.

Walidatory biznesowe wnoszą wartość dodatkową w aspektach funkcjonalnych, normatywnych lub biznesowych. Chciałbym po prostu uniknąć marnowania czasu na " podstawowe " błędy, które można by wykryć automatycznie w górnym stopniu.

Bez bycia złośliwym, twój opis nie jest daleko od fabryki gazu.
Wprowadzamy rejestr, który jest bardzo dobry, ale wymaga ciągłego korzystania z "niezawodnych " makro zasobów do wykrywania błędów.
Ale istnieje, nie mogę powiedzieć, jak działa.
Doświadczenie projektanta w Airbusie lub innej firmie byłoby interesujące, wydaje mi się, że mają podobne zadania.
Projektant uruchamia sterowanie, jeśli nie przejdzie przez kontrolę, która uniemożliwia uruchomienie workflow!!

• stare mapy bazowe;
  • Różne ustawienia skóry.
  • Warstwy niezgodne.
  • nakładające się widoki;
  • adnotacje lub wiszące wymiary.

Te elementy organizacji trzeba będzie uporządkować :face_with_raised_eyebrow: , zacząć wdrażać elementy kontrolne i zaoszczędzić czas.

Mała próbka badań AI na ten temat:

Tak, istnieje kilka potężnych alternatyw dla Design Checkera, które pozwalają zautomatyzować kontrolę rysunku w SOLIDWORKS. W zależności od potrzeb i budżetu możesz sięgnąć po makra VBA, narzędzia dla dostawców lub oprogramowanie firm trzecich.

Oto najlepsze rozwiązania posortowane według kategorii:

1. VBA Macros (darmowe i dopasowane rozwiązanie)

Najbardziej elastycznym i opłacalnym sposobem jest korzystanie z API SOLIDWORKS poprzez makra. Możesz zaprogramować (lub znaleźć online) skrypty, które skanują plan pod kątem konkretnych błędów.

• Dla chwiejnych wymiarów: Makra może przechodzić przez wszystkie widoki, wykrywać właściwości .IsDangling każdej adnotacji i wybrać jej izolację, zmianę koloru na jaskrawoczerwony lub automatyczne usuwanie.
  • W przypadku cięć opartych na błędach: Skrypt może sprawdzić status odbudowy każdego widoku (.GetSectionProperties lub stan drzewa FeatureManager) i zablokować nagrywanie, jeśli widok zostanie uszkodzony.
  • Zalety: Całkowicie darmowe, integrowane z przyciskami SOLIDWORKS.
  • Wada: Wymaga umiejętności programistycznych (VBA lub C#) do utrzymania.
  1. Narzędzia pakietu myCADtools (Visiativ)

Jeśli Twoja firma ma subskrypcję u resellera Visiativ (bardzo popularnego we Francji), masz dostęp do pakietu myCADtools. Dwa narzędzia są do tego idealnie dedykowane:

• DrawingChecker: Bezpośrednia alternatywa, często uważana za bardziej ergonomiczną niż natywny Design Checker. Porównuje Twój plan do karty graficznej i wymienia wszystkie błędy (drżące wymiary, nałożony na siebie tekst, nieprawidłowe warstwy).
  • Integracja: Niezwykle potężne narzędzie do przetwarzania wsadowego. Może otwierać 500 planów nocą, wykrywać wszystkie chwiejne wymiary, stosować poprawki, aktualizować mapy bazowe i eksportować wszystko do PDF w 100% autonomicznie.
  1. Oprogramowanie do automatyzacji masowej (Batch Tools)

Dla firm zarządzających dużymi ilościami danych i chcących zautomatyzować weryfikację lub archiwizację przedpremierową w PDM:

• Planowanie zadań SOLIDWORKS: Natywne narzędzie (Professional/Premium). Chociaż nie naprawia, może uruchamiać niestandardowe makra na całych folderach planów podczas godzin zamknięcia.
  • Narzędzia niestandardowe: Bardzo popularny dodatek firm trzecich, który pozwala standaryzować właściwości, sprawdzać spójność planów względem modeli 3D oraz automatyzować eksport bez ręcznego otwierania każdego pliku.

Tabela porównawcza alternatyw

Rozwiązanie Koszty Poziom personalizacji Idealne na...
Makra VBA / API Wolne :green_circle: Total (Custom) Specyficzne potrzeby bez budżetu na oprogramowanie.
myCADtools (Visiativ) Płatne (w niektórych subskrypcjach) :yellow_circle: Wysoki (gotowy do użycia) Francuskie biura projektowe są już klientami Visiativ.
CustomTools Płatne (licencja trzeciej strony) :yellow_circle: Medium Zarządzanie nieruchomościami i weryfikacja przed eksportem.
Native Planner Darmowe (SW Pro/Premium) :red_circle: Niski (chyba że jest powiązany z makrom) Robienie masowych kontroli w nocy.

Jeśli skłaniasz się ku rozwiązaniu makro, mogę podać podstawowy przykład kodu VBA , który automatycznie wykrywa chwiejne wymiary w planie. Czy byłbyś zainteresowany?

Odpowiedzi AI mogą zawierać błędy. Dowiedz się więcej