Konwertowanie zestawu z wersji CATIA v5-6 na CATIA v5r21

Witam

Chciałbym przekonwertować zestaw z wersji CATIA v5-6 na CATIA v5r21.
W necie znalazłem ten link: https://grabcad.com/tutorials/how-do-i-convert-catia-v5-r21-files-to-v5-r20 , że dostosowałem do mojego przypadku.
To działa, ale ta procedura przekształca tylko części, a nie zespół.

Czy istnieje również metoda konwersji zespołu?

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam

Narzędzie BackwardCompatibility nie obsługuje CATProducts ani CATParts Multibody, nie konwertuje historii kompilacji na wynik i bryłę bez historii

Ale może być używany do (synchronizacji) niższej wersji podczas modyfikowania wyższej wersji.

Jeśli masz licencję STEP, krok AP214 zestawu wykona zadanie.

W V5R21 na początku (jeśli masz licencję STEP) CATIA utworzy Produkt(y) i Części.

1 polubienie

Dziękuję Franck za wyjaśnienia.

Z drugiej strony przyznaję, że nie wszystko rozumiałam. W związku z tym postaram się przeformułować.

Po pierwsze, rozumiem, że potwierdzasz, że BackwardCompatibility nie obsługuje CATProducts.

Czy masz inny sposób na konwersję CATPRoduct?

Wygląda na to, że masz rozwiązanie: "Jeśli masz licencję STEP, zespół krokowy AP214 spełnia swoje zadanie. W V5R21 po otwarciu (jeśli masz licencję STEP), CATIA utworzy Produkt (y) i Części."

Z drugiej strony, jak wykonać tę manipulację "konwersją produktu do kroku AP214 z CATIA v5-6"?

Po prostu plik zapisany jako (zmieniamy na Krok)

Opcje kroku

Uważaj na ukryte elementy, domyślnie nie są one konwertowane.

1 polubienie

Witaj Franck,

Wykonałem manipulację za pomocą kompatybilności wstecznej, ale nie mogłem uzyskać drzewa budowania części. Czy istnieje technika, która pozwala na odzyskanie drzew konstrukcyjnych po uaktualnieniu do niższej wersji (dla mnie z V5-6 R2012 do v5r21)?

Mam nadzieję, że tak, ale wydaje się, że nie jest to możliwe

Witam

Nie ma mowy, ponieważ zapisanie CATIA w niższej wersji lub w innym formacie (Step, iges, stl, itp.) automatycznie implikuje utratę historii.

Istnieją programy, które próbują zrekonstruować historię z oryginalnego pliku do niższej wersji lub innego formatu CAD.

Jeśli zawartość pliku jest wolumetryczna, wiele programów, w tym CATIA , posiada narzędzia do "rozpoznawania funkcji" (FR1), możliwe jest zrekonstruowanie pseudo historii (koniecznie będzie się różnić od oryginalnej) i nie działa na punktach, planach, punktach orientacyjnych.

1 polubienie