Witam
Posiadam pliki inventor od podwykonawcy, które według niego można otworzyć w solidworks.
Używam Catia i CREO do prac badawczo-rozwojowych, a następnie przemysł pracuje nad solidworks 2016. Jak na razie jest dobrze.
Solidworks wymaga zainstalowania programu Inventor, aby móc otwierać pliki. Więc po prostu instalujemy przeglądarkę.
Po kilku nieudanych próbach otwieramy plik inventor z przeglądarką , a następnie ten sam solidworks i tam w cudowny sposób plik się otwiera.
Plik zapisuję w kroku zarówno z typem 214, jak i 203.
Tam otwieram plik 214, który jest pusty pod catia, a następnie 203, który dobrze ładuje części.
Spoko zdałem swoje próby.
Kontynuuję więc z innymi elementami i tam dramat nie jest niczym pustym. Ta sama operacja, znajdujemy problem we wszystkich kierunkach, nadal nic. Nawet w Creo
Więc jeśli miałeś ten problem, dziękuję za pomoc
Czy nie działałoby to lepiej, przechodząc przez plik parasolidny?
Wynalazca / parasolid
Parasol / Solidworks
Solidworlks / catia
Witam.
Małe pytanie, pewnie bardzo głupie, ale jednak... zamiast przełączać się z oprogramowania, którego format NAFIT nie jest w formacie NAFIT, przekształcić je w STEP, a następnie wysłać do innego oprogramowania w celu jego przerobienia.
Dlaczego więc nie poprosić bezpośrednio dostawcy o przekształcenie jego pliku Inventor w STEP? Zazwyczaj Inventor wie, jak to zrobić tak samo dobrze jak Solidworks ;)
2 polubienia
W końcu znalazłem problem. Podczas rejestrowania kroku obraz 3D znajduje się poza przestrzenią solidworks, która jest ograniczona do 1000 m. Ponieważ nie może znaleźć punktu odniesienia, prawdopodobnie rozpatruje pomieszczenie w nieskończoności. Wstawiłem więc znacznik układu współrzędnych i podczas zapisywania kroku tym razem ma on repozytorium.
Czy myślisz, że system powiadomi nas o tym podczas zameldowania? Nie. Problem rozwiązany przez ponowne otwarcie kroku w środowisku solidworks, aby upewnić się, że wie, jak go otworzyć. Tak się jednak nie stało.
Catia po prostu otwiera plik rozruchowy w imieniu pliku kroku
Creo to samo
Solidworks niczego nie otwiera, ale informuje nas, że część znajduje się poza przestrzenią graniczną