Konwersja Solidworks do AutoCAD

Witam

Zwracam się do Was z dylematem, który mi się nasuwa, mimo że przeszedłem już przez tematy związane z moim problemem.

Przede wszystkim, aby ustawić kontekst i upewnić się, że odpowiedzi są zgodne z moimi możliwościami, pracuję nad SW 2014 Premium i AutoCAD Mechanical 2012 2D. Nikt w mojej firmie nie jest przeszkolony w zakresie AutoCAD 3D, stąd moja wizyta tutaj.

W ramach projektu muszę wykonać instalację do zdejmowania izolacji z blachy, w tym płozę, zbiornik magazynowy, zbiornik (w którym krąży blacha) wraz z jego ramą oraz całą płozę/zbiornik, płozę/zbiornik, sieć płozową/fabryczną i sieć zbiorników/fabryki.

Klient poprosił nas o zamodelowanie płozy rurociągu w 3D (aby zobaczyć przeciążenie i zweryfikować dostępy konserwacyjne). Resztę badań można wykonać w 2D w programie AutoCAD (i chcemy to zrobić w ten sposób ze względów praktycznych, ponieważ plany inżynierii lądowej i budowlanej są w AutoCAD 2D).

Do tego czasu bardzo proste, sprawa jest trudna do ostatecznego renderingu, który musi być w formacie AutoCAD i co bardziej użyteczny (przez co rozumiem bez tych wszystkich małych odcinków czy pasożytniczych łuków, które znajdują się w AutoCADzie) przez klienta i instalatora rur.

Zasadniczo, aby manipulować płozami przekonwertowanymi w AutoCAD, chciałbym mieć warstwę dla każdej sieci i warstwę dla oprzyrządowania.

Pytanie 1: Czy możliwa jest konwersja pliku oprogramowania 3D do formatu AutoCAD 3D? Jeśli tak, to w jaki sposób?

Pytanie 2: Czy możliwe jest uzyskanie tego 3D AutoCAD ze wszystkimi sieciami wychodzącymi na wyznaczoną i użyteczną warstwę, aby następnie utworzyć sieci skid/bac, skid/tank i skid/network?

Myślę, że jasno wyjaśniłem i zadałem pytania, ale jeśli nie...

Rémi

Witam, bardzo proste!!

-Pobierz Draftsight firmy Dassault System (za darmo)

-Konwertuj swoje natywne pliki Solidworks na format ACIS (. SOB).

-Przejdź do Draftsight, wpisz "ACISIN" w wierszu poleceń i otwórz plik .sat (ACIS)

-Zapisz go w formacie .dwg

— Otóż to!

EDIT: Nie widziałem drugiego pytania, w Draftsight możesz przypisać warstwy do różnych części, te same warstwy dostosowują się do Autocad!! To ;)

Cdt

Joss

2 polubienia

Myślę, że możemy się obejść bez przejścia Draftsight:

eksport iges z SW, import do Mechanicznego (http://exchange.autodesk.com/autocadmep/fra/online-help/BLDSYS/2012/FRA/pages/WS1a9193826455f5ff-4e14fac512c3c6d4e7e-7eaf.htm)

Wziąłem iges bo robiłem to niedawno, możliwe, że inne formaty będą działać

2 polubienia

+1 @Joss ;)

Kierując się Waszymi odpowiedziami, za które Wam dziękuję, przetestowałem obie metody...

A DraftSight najlepiej spełnia moje oczekiwania.

Jednak kiedy otwieram plik za pomocą DraftSight, pojawiają się wszystkie krawędzie (widoczne i ukryte), a w mojej aplikacji chciałbym mieć tylko widoczne krawędzie (w rzeczywistości bałagan w rurociągu).

Czy istnieje lekarstwo na ten problem?

Rémi

Przeszedłem przez kilka tematów, ale mam wrażenie, że widoczność ukrytych krawędzi nie wchodzi w grę w draftsight...

Ok, dziękuję za czas, który poświęciłeś na odpowiedź.

Tak czy inaczej, DraftSight znacznie ułatwi mi pracę ;)