Witam
Zwracam się do Was z dylematem, który mi się nasuwa, mimo że przeszedłem już przez tematy związane z moim problemem.
Przede wszystkim, aby ustawić kontekst i upewnić się, że odpowiedzi są zgodne z moimi możliwościami, pracuję nad SW 2014 Premium i AutoCAD Mechanical 2012 2D. Nikt w mojej firmie nie jest przeszkolony w zakresie AutoCAD 3D, stąd moja wizyta tutaj.
W ramach projektu muszę wykonać instalację do zdejmowania izolacji z blachy, w tym płozę, zbiornik magazynowy, zbiornik (w którym krąży blacha) wraz z jego ramą oraz całą płozę/zbiornik, płozę/zbiornik, sieć płozową/fabryczną i sieć zbiorników/fabryki.
Klient poprosił nas o zamodelowanie płozy rurociągu w 3D (aby zobaczyć przeciążenie i zweryfikować dostępy konserwacyjne). Resztę badań można wykonać w 2D w programie AutoCAD (i chcemy to zrobić w ten sposób ze względów praktycznych, ponieważ plany inżynierii lądowej i budowlanej są w AutoCAD 2D).
Do tego czasu bardzo proste, sprawa jest trudna do ostatecznego renderingu, który musi być w formacie AutoCAD i co bardziej użyteczny (przez co rozumiem bez tych wszystkich małych odcinków czy pasożytniczych łuków, które znajdują się w AutoCADzie) przez klienta i instalatora rur.
Zasadniczo, aby manipulować płozami przekonwertowanymi w AutoCAD, chciałbym mieć warstwę dla każdej sieci i warstwę dla oprzyrządowania.
Pytanie 1: Czy możliwa jest konwersja pliku oprogramowania 3D do formatu AutoCAD 3D? Jeśli tak, to w jaki sposób?
Pytanie 2: Czy możliwe jest uzyskanie tego 3D AutoCAD ze wszystkimi sieciami wychodzącymi na wyznaczoną i użyteczną warstwę, aby następnie utworzyć sieci skid/bac, skid/tank i skid/network?
Myślę, że jasno wyjaśniłem i zadałem pytania, ale jeśli nie...
Rémi