Konwertuj pliki z 2021 na 2020 rok

Witam

Czy wiesz, czy możliwa jest konwersja 3D i planów z SldW 2021 na 2020?

Kolega z serwisu spoza naszej firmy pracuje nad rokiem 2021. W związku z jego rychłym odejściem muszę przejąć jego pracę, ale rok 2021 nie jest wykorzystany w naszej firmie.
Będę musiał pobrać te 3D i plany, a następnie zaktualizować je zgodnie z naszymi postępami w badaniu.
Zamiast przechodzić przez krok i przepisywać wszystkie plany, chciałbym wiedzieć, czy ta konwersja jest możliwa i czy w wersji 2020 zostaną zachowane powiązania między częściami 3D a planami 2D, aby ułatwić modyfikacje.

Z góry dziękuję za pomoc

Nie, nie ma możliwości uaktualnienia do poprzedniej wersji. Temat, który niestety był poruszany wielokrotnie.
Jedyną przyzwoitą możliwością dla mnie jest sfinalizowanie umowy z wersją 2021, w przeciwnym razie będziesz musiał zrobić to od nowa. (Krok = niemodyfikowalny korpus)
Dla Twojej informacji zmuszamy zewnętrznych usługodawców do pracy z tą samą wersją co my, w przeciwnym razie stanowi to problem.

10 polubień

Witam

Jeśli masz zainstalowany Solidworks 2020 SP5, możesz otworzyć pliki 2021.
Komponenty z przyszłych wersji we wcześniejszych wersjach - 2018 - Pomoc SOLIDWORKS.
I wygląda na to, że możesz zapisać je jako KROK, a następnie możesz użyć funkcji FeatureWorks do odtworzenia drzewa budowania
FeatureWorks - Informacje ogólne - 2018 - Pomoc SOLIDWORKS

3 polubienia

Tak , @ac_cobra_427 ale pozostaje to bryłą, a część lub zespół nie podlega modyfikacji.
Dla mnie jedynym rozwiązaniem jest dokończenie badania na 2021 roku, lub przerobienie wszystkiego na 2020 (w zależności od postępów i czasu na 2 rozwiązania.

@sbadenis

Czy uważasz, że aby przyspieszyć konwersję, należy użyć formatu parasolid, który wydaje się "przejmować" numerem wersji.

Pozdrowienia

1 polubienie

Nie lepiej niż krok @Zozo_mp , @thomas.bossonnet chce odzyskać plany i 3d jedynym sposobem na odzyskanie tego i możliwość ich aktualizacji zgodnie z żądaniami jest praca nad wersją 2021 lub nowszą.

Więc dla mnie ani krok, ani inny neutralny format nie może być odpowiedni, ponieważ płaszczyzny są tracone, a ciała nie są modyfikowalne (z wyjątkiem dodawania i usuwania materiału, ale jest to uciążliwe.
A rozwiązanie wersji sup to samo 3D bardzo trudne do modyfikacji.
Moja rada została przekazana na 2021 rok, aby zakończyć tę sprawę.
Uważaj jednak, aby nie otworzyć biblioteczki ani innego biznesu, w przeciwnym razie zamieni się to w wersję z 2021 roku...

3 polubienia

Jeśli możliwe jest skopiowanie/wklejenie szkiców i funkcji z instancji 2021 do instancji 2020, może istnieć sposób na szybkie ponowne wykonanie części przy otwartych 2 instancjach oprogramowania, ponieważ są to funkcje wspólne dla obu wersji.

Witam
Podczas MyCAD udało mi się spotkać z partnerem Gold SW, który być może mógłby dostarczyć rozwiązanie.
Jest w stanie odtworzyć drzewo z innego formatu, więc dlaczego nie z kroku.

Niech moc będzie z wami.

Jeśli to naprawdę działa, powinno to być strzałem w dziesiątkę! na razie ograniczone do lat 2018 - 2022 dla SW.
Nie znalazłem ceny licencji

Witam
Zastanawiam się, jak udaje im się ominąć/odtworzyć w 2018 roku opcje/funkcje, które istnieją tylko w 2022 roku. :thinking:

Myślę, że jest to ta sama zasada, co FeatureWorks, określa funkcje, które należy podjąć w zależności od kształtu, geometrii i projektu części.

bjr,
Tak więc z tego, co rozumiem, podczas pierwszych użyć należy się nauczyć, a następnie odtworzy swoją naukę zgodnie z napotkanymi geometriami.
Jest to zatwierdzony Złoty Partner.
Niech moc będzie z wami.

@sbadenis , właśnie za pomocą FeatureWorks można zmodyfikować stopień lub parabryłę, ponieważ uruchamiając FeatureWorks, odtwarza ono drzewo konstrukcyjne ze szkicami i wszystkim, co się z nim wiąże.

1 polubienie

Tak, znam FeatureWorks @ac_cobra_427 i cieszę się nim od czasu do czasu, ale jest opłacalny dla jednej lub 2 sztuk.
Jeśli konieczne jest wykonanie tego na kompletnym badaniu z kilkuset częściami i montażem, lepiej przejść do wersji 2021, aby sfinalizować badanie.
Tylko @thomas.bossonnet będzie w stanie nam odpowiedzieć na ten temat.
A w każdym razie bez 2021 r. odzyska tylko części, a nie powiązane rysunki, zgodnie z żądaniem.

Wreszcie 2021 instalowany przez nasz dział IT

3 polubienia