Konwertowanie plików należących do licencji edukacyjnej

Cze wszystkim

Nasza firma chce zintegrować praktykanta ze szkoleniem z rysunku i posiada licencję edukacyjną SW. Tylko wtedy, gdy ma zamiar zapisać pliki, zostanie dodany mały kapelusz wskazujący licencję edukacyjną. Stąd moje pytanie: Czy możliwe jest usunięcie tego kapelusza i przekonwertowanie pliku na standardową licencję?

Dziękuję!

Dawid

Witam

Jest to możliwe poprzez wysłanie plików do Dassault Systèmes w tym celu, ale poza tym jest to niemożliwe.

3 polubienia

Rozwiązanie, które może pomóc, przekształcić w krok i w wersji pro lub premium rozpoznawać funkcje.

Nie jestem pewien, ale czapka pojawia się, gdy część jest tworzona na licencji edukacyjnej, nie pojawia się na modyfikacjach części.

Dziękuję AC Cobra 427 i G.Casters. Postaram się przekonwertować na step, a następnie na sldprt. Dziękuję!!

Witam

Nie, to niemożliwe

AC cobra słusznie, możemy zapytać Dassault, ale zrobią to tylko dla bardzo małej liczby plików i tylko w wyjątkowych przypadkach ... Uzasadnione. Licencje edukacyjne nie mogą być używane w środowisku produkcyjnym

G.casters ma również rację, możemy zrobić część eksportową/importową na przykład w parasolid  .... Ale tracimy historię projektowania  i ograniczenia montażowe!

Z drugiej strony, nawet jeśli zmodyfikujemy część edukacyjną za pomocą licencji pro, czapka pozostaje

Cdlt powiedział:

Alan

3 polubienia

Dziękuję acombier! Eksportowanie go do kroku i przełączenie z powrotem do sldprt działa, ale to dużo niepotrzebnego czasu.

1 polubienie

Niezbyt duży wybór w eksporcie parasilidów

i ponowny import w oprogramowaniu za pomocą rozpoznawania funkcji 

@+

1 polubienie

Hello@tous

Dodatkowo, nawet jeśli czapka zniknie po dodaniu modyfikacji z wersją standardową, wersja pozostaje z ostrzeżeniem (licencja studencka).

Zdarza mi się to często, gdy pomagam studentom na forum.

Bardziej irytujące jest również to, że niektóre funkcje nie działają dobrze lub wcale.

Tak więc rozwiązanie w zakresie konwersji przez eksport i uznanie wydaje mi się właściwym rozwiązaniem

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam
Wracam do tego tematu, bo jest on bliski mojemu sercu.
Będąc nauczycielem inżynierii mechanicznej, moi studenci muszą odbyć kilka praktyk w firmach, a tym samym w biurze projektowym.
Nie wspominając już o niechęci pracodawców do zatrudniania stażystów w tej dziedzinie, zawsze pojawia się problem stanowisk pracy wyposażonych w oprogramowanie CAD, które mają być udostępnione uczniom. A biorąc pod uwagę koszt sprzętu, a zwłaszcza oprogramowania, niewiele firm może sobie pozwolić na pozostawienie pracy studentowi na 2 miesiące.
Jeśli chodzi o sprzęt, wielu uczniów jest dobrze wyposażonych; A szkoły zawsze mogą użyczyć stanowiska na czas trwania stażu. Tak więc rozwiązanie w postaci edukacyjnej wersji SolidWorks byłoby idealne na staże, gdyby nie ten problem z "czapeczkami" i innymi napisami na wydrukach rysunków.
Ponieważ pracodawcy nie zawsze na początku zdają sobie sprawę, że jeśli praktykant wykona utwór z wersją edukacyjną i zostanie on zintegrowany z zespołem, to dopiero na rysunku tego zespołu znajdziemy napisy edukacyjne. A to sprawia, że "zadanie" polega na zwróceniu pracy klientowi.
Jedynym wyjściem jest więc danie studentowi odbywającemu praktyki tematu, który nie interesuje firmy, kości do gryzienia, aby miał zajęcie. I bardzo często tracimy całe zainteresowanie byciem w firmie, wykonywaniem prawdziwej pracy z realizacją na końcu, lub byciem w kontakcie przy projekcie z innymi projektantami.
Krótko mówiąc, zastanawiam się, czy nie może istnieć rozwiązanie ze strony dostawców oprogramowania, aby "rozkręcić" oprogramowanie w okresie stażu, oczywiście po podpisaniu umowy między różnymi partnerami (firmą, szkołą i dostawcą).
Mam nadzieję, że zostanę przeczytany

3 polubienia

Cześć Alain.

Oczywiście, wszyscy uważnie czytamy Twoje pisma, które w dzisiejszych czasach są rzadkością.   (ale rzadkie pisma są lepsze niż wirusowe krzyki)

Problem, na który zwracasz uwagę, dotyczy celu stażu, ponieważ często widziałem, że dzięki niemu siła robocza jest tania przez kilka miesięcy.

Inną postawą, którą preferuję, jest przekazywanie pewnego know-how (w duchu towarzyszy obowiązku) bez czekania na gotowe produkty dla firmy. Tutaj pozostajemy w przypadku produkcji części w CAD za pomocą oprogramowania typu SW wyłącznie w celu umożliwienia uczniowi ćwiczenia na rzeczywistych częściach, często bardziej skomplikowanych niż te, które wykonuje w swojej szkole. Również zgodnie z konfiguracją "pure BE" z podwykonawcami lub zintegrowanymi biurami projektowymi, pozwala mu to zobaczyć resztę CAD w warsztacie.
Często wysuwany argument marnowania czasu jest błędny, wystarczy się zorganizować i zorganizować pracę domową dla ucznia.
Nie jest to więc duch "kości do gryzienia", ale "duch transmisji".
Cysterna, która gromadzi wiedzę, szybko znajduje granicę, musi kiedyś przemienić się w źródło. Wiedzący, który nie przekazuje – bo nie wiem, co to za mniej lub bardziej egoistyczna postawa – jest kretynem, który chce, żebyśmy uwierzyli, że nauczył się wszystkiego bez innych.

AMHA, nie powinniśmy oczekiwać niczego więcej od wydawców, którzy już udostępniają darmową licencję studencką, a zarządzanie czasem licencji byłoby bólem głowy bez żadnej realnej wartości dodanej dla wydawcy.

Nie bądźmy naiwni, jeśli wszyscy wydawcy zezwalają na licencję studencką, to tylko po to, aby poszerzyć swoją bazę użytkowników bardzo małym kosztem.
Banki, firmy ubezpieczeniowe i producenci pieluch na oddziałach położniczych tylko z tego powodu zabiegają o względy młodych ludzi, dając im fałszywą hojność, jak skowronek (hojność, która zawsze jest bardzo wąska, jeśli się dobrze  przyjrzeć ;-)  ).

Im więcej młodych użytkowników Solidworks, tym więcej profesjonalistów będzie korzystać z oprogramowania. Weźmy oprogramowanie, które ma niewielu użytkowników i postaraj się znaleźć, jako pracodawca, kogoś, kto wie, jak z niego korzystać i !!

Osobiście początkowo wybrałem Inventora, a następnie oprogramowanie, w szczególności ze względu na możliwie wydajną infolinię, dużą bazę użytkowników, a także istniejące i nieistniejące fora wsparcia.

No cóż,  mój drogi Alainie! To powiedziawszy, szczerze życzę wam, abyście zachowali swoją odwagę w służbie przekazywania wiedzy. Dzień, w który wątpisz, kiedy jesteś trochę zniechęcony, przychodzi tutaj, ponieważ wielu na tym forum ma wielki szacunek dla twojej pracy i poświęcenia.

Z poważaniem

Pozdrowienia

5 polubień