Witam
Przychodzę do Was dzisiaj w sprawie problemu z konwersją plików solidworks/Aurocad
Rzeczywiście, pracuję w biurze projektowym, w którym większość moich kolegów opanowuje solidworks (ja zresztą też), zwykle do produkcji części, wysyłamy naszym podwykonawcom plik STEP, on jest odpowiedzialny za wykonanie wszystkich planów produkcyjnych.
Dziś sytuacja się zmieniła i produkcja wszystkich naszych części odbywa się we własnym zakresie (niedawno zakupiony warsztat), co wymaga od nas nie tylko wykonania szczegółowych planów wszystkich części , ale także wykonania tego na Autocad, ponieważ mają to tylko jako oprogramowanie w warsztacie do produkcji.
Nie jestem mistrzem Autocada, więc jak zwykle tworzę plany na solidworks , z określonymi warstwami dla każdego szczegółu (wymiary, nomenklatura... itd.) oraz standardowych formatów arkuszy (A0, A3, A4,...), a dla ułatwienia pracy zapisuję w formacie DWG, aby przełączyć się na autocad, z tym że podczas konwersji tracę całe formatowanie, które mam na solidworks (Kolory warstw, grubości linii, Skala... itp.), co zmusza mnie do ponownego wykonania pracy na Autocadzie, za każdym razem strata czasu wiedząc, że mam do wykonania sto ujęć .
Przychodzę do Ciebie dzisiaj, aby dowiedzieć się, czy kiedykolwiek musiałeś pracować z obydwoma programami w tym samym czasie i czy masz jakieś techniki przełączania się między tymi dwoma programami bez ponownego rysowania za każdym razem, idealnym rozwiązaniem będzie umiejętność:
1- Utwórz jedną ze standardowych warstw AutoCAD , którą możesz wybrać podczas konwersji solidworks/Autocad , aby móc znaleźć formaty, które już utworzyłeś w solidworks.
Zacząłem już rozwijać to rozwiązanie, więc nie wahaj się mi odpowiedzieć, abyśmy mogli wymienić się pomysłami.
Z góry dziękujemy za Twoją opinię.
Camellia