Konwersja STEP (700MB) do Solidworks

Cze wszystkim

Mam 3 duże pliki STEP, które chcę przekonwertować do Solidworks. Kiedy próbuję je przekonwertować za pomocą Solidworks, zajmuje to co najmniej 2 dni i w końcu Solidworks ulega awarii.

Czy istnieje konkretna metoda, oprogramowanie lub witryna konwersji online, aby rozwiązać mój problem.

Z góry dziękuję

Pozdrowienia

Skąd pochodzą pliki STEP?

Czy nie ma sposobu, aby je wyczyścić przed eksportem?

1 polubienie

Witam

Możliwa jest bezpłatna konwersja plików do formatu STEP bez konieczności korzystania z SolidWorks.

Zobacz mój tutorial:

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/convertir-gratuitement-des-fichiers-solidworks-sldprt-sldasm-en-step

2 polubienia

@PL, @Nico-H chce czegoś zupełnie przeciwnego, przekształcenia pliku STEP w plik Solidworks.

@Nico, zamierzam zadać Ci to samo pytanie, co @Bart, skąd pochodzą pliki STEP? Nie masz możliwości otrzymania ich w kilku częściach? Ponieważ 700 MB jest bardzo duże, musi istnieć zestaw, który można odzyskać kilka razy, aby zapobiec jego awarii...

W przeciwnym razie, jeśli możesz uzyskać inne formaty, które ważą mniej, przejdź do tej opcji.

Następnie jest kilka rzeczy, które możesz zrobić przed zaimportowaniem złożenia, zamknij wszystkie aplikacje, aby zwolnić jak najwięcej pamięci RAM, ustaw wydajność Solidworks na minimum, możesz nawet utworzyć nowy szablon dokumentu z wydajnością i jakością obrazu na minimalnym poziomie, który zużywa jak najmniej pamięci i który będzie używany wyłącznie do importu.

Informuj nas na bieżąco, jestem zainteresowany, miałem wiele problemów z powolnością oprogramowania z powodu ciężaru importowanych plików (ale nie było to dużo w porównaniu z twoim ^^ 700 MB)

Cdt

Joss

3 polubienia

Rzeczywiście, czas na mnie!

Czy pliki są lokalne? Jeśli znajdują się w sieci, utwórz kopię lokalnie i spróbuj zapisać również lokalnie.

Można również spróbować zapisać jako część, a nie jako złożenie, i spróbować usunąć błędy STEP przed zapisaniem go w SolidWorks.

1 polubienie

Wszystkim dziękuję za odpowiedzi.

Oczyszczalnie ścieków to linie produkcyjne. 

Oto pierwszy wiersz jednego z plików STEP otwartych za pomocą notatnika: (ISO-10303-21;
NAGŁÓWEK;
FILE_DESCRIPTION(('Elementy Creo/Eksport STEP do modelowania bezpośredniego'),'2; 1');
FILE_NAME('GGL_PART_2.stp','2014-04-29T15:33:37',(''),(''),
'Procesor Creo Elements/Direct Modeling STEP dla AP214 (Solid Model)',
'Creo Elements/Modelowanie bezpośrednie 18.0B  02-gru-2011 (C) Technologia parametryczna
ogy GmbH",'');
FILE_SCHEMA(('AUTOMOTIVE_DESIGN { 1 0 10303 214 1 1 1 1 1 }'))

Myślę więc, że montaż został wykonany za pomocą oprogramowania CREO

Wypróbowałem oprogramowanie Crossmanager, bez rezultatu, zostawiłem je uruchomione na 9 lub 10 dni, ale przez ostatnie 2 dni wydawało się, że utknęło na tym samym procencie.

1 polubienie

Przy tak dużym pliku, nawet jeśli uda Ci się go przekonwertować na .sldasm lub mem na .sldprt, moim zdaniem zmarnujesz dużo czasu za każdym razem, gdy jest zapisywany, przebudowywany, modyfikowany i memowany tylko po to, aby nim manipulować.

Pracuję z klientami, którzy wysyłają mi pliki po 100 MB i czasami tylko na wycięcie czekam od 5 do 10 minut, zoom strasznie szarpie, jak tylko chcę zintegrować jakąkolwiek część, nawet najprostszą, można to policzyć w minutach.

Na nagranie mam czas, żeby pójść zapalić papierosa i nalać sobie kawy...

Moim zdaniem naprawdę musisz znaleźć sposób, aby całkowicie wyczyścić swój plik, ograniczyć przed jego konwersją, ponieważ nawet jeśli uda Ci się go przekonwertować, później musisz go zapisać i często zdarza się, że zawiesza się podczas nagrywania. Mogę ci to powiedzieć, ponieważ zmarnowałem w ten sposób dużo czasu, czasami otwieranie pliku kroku za pomocą Solidworks zajmowało mi dwa dni, tak że w końcu zapisanie pliku powodowało awarię oprogramowania.

W przypadku większych mieszanek musiałem poprosić mojego klienta o podzielenie go na kilka części lub wysłanie go do mnie w lżejszym formacie, abym mógł go użyć.

Cdt

Joss

PS: To, co @PL mówi w swojej ostatniej wiadomości , jest dość ważne, jeśli twój plik jest przechowywany w sieci, zapisz go lokalnie, zużywa mniej pamięci RAM i znacznie mniej się opóźnia.

@Joss.G, Chcę przekonwertować te pliki do Solidworks, aby móc użyć niektórych złożeń z zespołu ogólnego. Żeby było jasne, każda oczyszczalnia ścieków to linia produkcyjna, a ja chcę z niej odzyskać  tylko kilka maszyn.

Ale jeśli cię o to pytam, to dlatego, że nie mam możliwości posiadania ułamkowego KROKU lub czegoś podobnego. Mam te 3 oczyszczalnie ścieków i to wszystko. W przeciwnym razie poprosiłbym ich o osobne oczyszczalnie ścieków, nie jestem szalony!! lol ;) :D

I odpowiadając @PL tak, używam wszystkiego lokalnie.

Z drugiej strony nie ma stron internetowych, na których można konwertować online? 

@Felix, to było tylko pytanie  ;)

W przeciwnym razie tak pliki mogą zawierać błędy, jeśli to wszystko, niemożliwe do ich naprawienia?

Ups, usunąłem je :/

Ale tak czy siak z Crossmanagerem nie mozna przekonwertowac żadnego pliku, bo 9-10 dni na 1 plik STEP, wiec na 10 dnie go przerwalem

Jeśli planujesz przejść przez linie produkcyjne swojej oczyszczalni ścieków, aby znaleźć maszyny, których szukasz, absolutnie nie mogę Ci pomóc, linie kodu i ja nie jestem nawet w połowie jednym!

W każdym razie wydaje się to być bardzo trudne do osiągnięcia...

A w przypadku stron internetowych, jak mówi @Felix, nie zajmie to mniej czasu.

Jeśli nie, ile masz pamięci RAM? Może również pochodzić stamtąd.

Właśnie przeczytałem kilka dyskusji na ten temat i prawie za każdym razem kończyło się to w ten sam sposób: osoba, która miała problem, nie miała wystarczająco dobrego komputera, musiała wysłać swój plik przez skrzynkę pocztową do na tyle miłej osoby (i która ma maszynę wojenną), aby zrobiła dla niego konwersję...

1 polubienie

@Joss.G lol Nie, źle zrozumiałeś, oczyszczalnia ścieków reprezentuje zespół fabrycznej linii produkcyjnej, składającej się z kilku maszyn, a ja chcę odzyskać niektóre z nich ;)

i aby odpowiedzieć na twoje pytania, próbowałem na 2 różnych komputerach. Mówiąc dokładniej, 1. był procesor Intel Xeon E31225 @ 3,10GHz z 8GB RAM, a 2. miał też 8GB ramu i nieco nowszy (z drugiej strony procesora już nie znam, bo PC nie ma już w naszych biurach)

Harf, nic nie rozumiałem;D

Bizzard, normalnie powinno wystarczyć 8 GB...

Przyznam, że pracuję :-/

Witam

Tylko 8MB myślę, że problem bierze się stamtąd. Niedawno otworzyłem kompletną fabrykę WWTP, która miała 950 MB, jej otwarcie zajęło więcej niż jeden dzień i około 6 godzin, aby zapisać wszystkie pliki.

Z drugiej strony byłem na stacji roboczej z 16GB RAM w 64 bitach poniżej siedmiu, z HDD w 15000rpm.

Edit: i wszystkie 16GB zostały użyte...

@+

1 polubienie

Witam

Powiedziałbym, że dodam, że w solidworks 2014 16 GB to minimum do pracy. im nowsza wersja, tym więcej pamięci RAM powinieneś mieć.

Więc jakiej wersji solidworks używasz?

Próbowałem z 2012 i 2013 rokiem, w obu przypadkach się zawiesiło. Potwierdzam, że 8GB zostało wykorzystane w 100% lol

Niestety nie mamy mocniejszych maszyn...

@SEPM.  Gerald : Jeśli pójdę twoją drogą, musiałbym je przekonwertować na solidworks 2010 lub niższy, aby używać tylko moich 8 GB :D

Jeśli to możliwe, poproś klienta/dostawcę o eksport w parasolid zamiast tego kroku.

1 Plik jest znacznie lżejszy

2 parasolid jest mniej więcej językiem ojczystym Solidworks i Creo (o ile mnie pamięć nie myli)

Powinno to pozwolić na szybsze otwieranie i mniej awarii.

Możesz również poprosić osobę, która dostarczyła Ci plik, aby spróbowała otworzyć go za pomocą swojego oprogramowania. Jeśli nie może tego zrobić, nie ma sensu próbować, oznacza to, że plik eksportu jest wadliwy (nie byłoby to zaskakujące, biorąc pod uwagę jego rozmiar)

Mam nadzieję, że to ci pomoże

2 polubienia

Nie, niestety nie mogę ich prosić o inny format :(

Krok tej wielkości wymaga dużo pamięci RAM do przechowywania wszystkiego, 8 g pamięci RAM może nie wystarczyć, na pierwszy rzut oka zajęłoby to 16 g.

Gdy pamięć RAM jest nasycona, pamięć wirtualna przejmuje kontrolę, domyślnie jej objętość nie jest zbyt duża, można ją zwiększyć. Nie jest to idealne rozwiązanie, ale pozwala otworzyć duży model.  Z reguły zawiesza się o wiele częściej, gdy tylko pamięć RAM się nasyci. Przyzwyczaiłem się do częstego otwierania menedżera zadań, aby monitorować, co się dzieje.

Od kilku lat pracuję nad tym samym modelem, kompletnym motocyklem. Ponad 2000 części, gdy otwieram go w natywnym formacie CATIA, zajmuje kilkanaście gigabajtów pamięci RAM. Cały krok to więcej niż giga!  Musiałem regularnie aktualizować swój komputer, obecnie mam xeon E5-2680, 32 g pamięci RAM, quadro 6000.

Pamięć RAM jest niezbędna, umożliwia ładowanie i uruchamianie obliczeń na dużych modelach. Potężny procesor jest używany głównie do renderowania strzałów z, wysoka częstotliwość pozwala nie zaszkodzić wydajności w aplikacjach, które nie wykorzystują kilku rdzeni. Potężna grafika komputerowa zapewnia płynność animacji na ekranie w 2560/1440. nadal szarpie, gdy wszystko jest otwarte...

W przypadku tego rodzaju sprzętu ceny eksplodują, ale istnieją procesory Xeon najnowszej generacji w przystępnych cenach z drugiej ręki, to samo dotyczy profesjonalnych kart graficznych.