Konwertowanie złożenia SolidWorks na DXF3D

Witam

Chcę przekonwertować plik zespołu na 3D DXF dla jednego z moich klientów.

Próbowałem kilku metod:

- Przez witryny z automatyczną konwersją, ale albo mój plik jest za duży, albo nie mam wymaganego odpowiedniego formatu, albo to nie działa.

- Zapisując mój zespół jako plik części, a następnie jako DXF, ale to nie działa, mój klient nie może go otworzyć.

- Zapisując mój zestaw w formacie *.sat, a następnie przechodząc przez DrafSight w *.dxf (metoda znaleziona na forum), ale mój klient nadal nie może go otworzyć. Ze swojej strony udaje mi się zrobić odwrotnie z uzyskanym plikiem *.dxf (*.dxf -> *.sat -> *.sldprt).

Musisz zwrócić uwagę na wersję nagrania konwersji, aby mógł ją otworzyć po swojej stronie.

1 polubienie

Witam

Dlaczego nie wysłać mu STEP, ponieważ jest to format wymiany między oprogramowaniem. Powinien być w stanie go otworzyć.

2 polubienia

Witam

Konieczne jest nagranie w formacie .    SAT, ale bądź ostrożny  =>wersja 10

Aby otworzyć na DraftSight  wpisz instrukcję "acisin"

następnie zapisz jako DWG3D.

Niech moc będzie z tobą

2 polubienia

Witaj @stephane.gaudin 

Rozsądnie byłoby zapytać go, jaki jest jego odczytany dziennik i jego wersja 

Czy Twój plik jest całkowicie objęty woluminem, czy masz też powierzchnię?

@+

2 polubienia

ac cobra 427: Format STEP jest pierwszym formatem, którego używałem, ale wydaje się, że nie jest brany pod uwagę przez Autocad.

OBI WAN: Mój plik SAT jest w wersji 10, a mój DXF3D w R2010.

gt22: Sprawdzę z moim klientem jego dziennik i wersję. Mój plik części jest głównie objętościowy, mam tylko siatkę ochronną na powierzchni.

2 pytania

1-udaje ci się otworzyć swój dxf 3D, w tym przypadku to on ma problem.

2- Twój plik jest czysty bez twarzy, żaden plik nie został pobrany na powierzchni itp .

Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia

Tak, mogę go otworzyć za pomocą Draftsight, mogę go również otworzyć za pomocą SolidWorks, ale oprogramowanie pobiera z niego tylko 2D.

Mam element w powierzchni i wszystko inne w objętości po konwersji z *.sldasm do *.sldprt, czy uważasz, że ten element może być źródłem problemu?

Tak, to nie jest świetne, zwłaszcza jeśli masz otwarte twarze.

test bez.

Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia

Witam

Nie udało nam się z formatami DWG3D ani DXF3D, musi być coś bardzo prostego do zrobienia, czego nie robimy.

Mój klient znalazł rozwiązanie po swojej stronie, aby otworzyć pliki STEP w Autocad (ma wersję 2019). Do tej pory próbował otworzyć plik STEP, ale musisz przejść przez "importuj plik", a nie "otwórz plik".

Z mojej strony jestem przyzwyczajony do wgrywania moich plików STEP bezpośrednio do SolidWorks i oprogramowanie radzi sobie samo, więc nie myślałem o tym i nie znam Autocada...

W każdym razie dziękuję za poświęcenie czasu na udzielenie mi odpowiedzi.

Witaj @stephane.Gaudina Gaudina

Zawsze lepiej jest zaimportować plik

Ułatwia to zarządzanie opcjami  importu 

@+;-)