W jaki sposób można skopiować złożenie w Solidworks? Mam do zrobienia dwa znacząco różniące się od siebie montaże. Po skończeniu pierwszego zastanawiałem się, czy możliwe jest posiadanie dwóch oddzielnych zespołów. Czy zatem możliwe jest posiadanie dwóch identycznych zespołów, z których każdy ma swoje części zamienne?
TAK, jest to możliwe, najprostszym wydaje mi się wykonanie prostego zapisu w ramach następnie musisz mieć okno dialogowe, które Cię, co musisz zapisać (w twoim przypadku wszystkie twoje części będziesz miał dwa identyczne, ale odrębne zespoły na swoim dysku twardym. następnie robisz, co chcesz.
Osobiście zastanawiam się nad kompozycją, którą powinienem zabrać ze sobą, z menu plików, gdy montaż jest otwarty.
- Możesz wybrać katalog docelowy.
- Możliwe jest dodanie prefiksu lub sufiksu do każdego pliku.
- Możesz ręcznie zmienić nazwę tylko niektórych komponentów, klikając dwukrotnie na komórkę (kolumna: Zapisz jako nazwę)
- Można zmienić lokalizację tylko niektórych plików za pomocą dwukrotnego kliknięcia w komórkę (w kolumnie: Zapisz do folderu)
- Możliwe jest również automatyczne zaznaczanie/odznaczanie (za pomocą przycisku Wybierz/Zamień), dzięki czemu niezaznaczone komponenty pozostaną wspólne dla obu zestawów, może to być przydatne dla komponentów bibliotecznych, na przykład możesz automatycznie odznaczyć wszystkie pliki w folderze Bib.