Chciałbym osiągnąć symetrię utworu z nowym numerem, zachowując jednocześnie powiązania między nimi. (jeśli zmodyfikuję utwór "matkę", chciałbym, aby drugi poszedł w jego ślady)
Czy jest to możliwe? Z góry dziękuję za Twój wkład
Chciałbym stworzyć kolejny utwór (nowy numer, nowy tom) za pomocą funkcji symetrii (jeśli to możliwe) i być w stanie zachować powiązania między nimi.
Mogę bardzo dobrze skopiować/wkleić tę część i zmodyfikować moje funkcje, ale jeśli zmodyfikuję pierwszą, jestem zmuszony zmodyfikować drugą później. Jeśli mogę uniknąć wykonywania 2 operacji zamiast jednej, wszystko jest w porządku
Nie jestem ekspertem (zawsze zapominam, jak zrobić symetrię...) Ale mam części, które zrobiłem, a potem zrobiłem symetrię i w zależności od konfiguracji, w której jestem, mam jedną lub drugą.
Symetria jest funkcją, a nie powierzchnią.
W moich właściwościach każda konfiguracja ma liczbę części, ale cały plik ma swój własny numer
np. plik 930 config A 931, B 932
i dzięki temu, gdy modyfikuję konfigurację A, następuje konfiguracja B.
Jeśli chcę rozróżnić części, zapisuję symetrię osobno (w zasadzie wyodrębniam konfigurację B).
Prawdopodobnie są prostsze rzeczy, ale na razie to działa.
W oryginalnym elemencie należy wybrać płaszczyznę lub płaską powierzchnię, która ma zostać użyta jako płaszczyzna symetrii. I robisz kawałek Insert / Symmetrical...
Nowa część jest tworzona na chwilę pustą, wybierasz opcje, co chcesz odzyskać z oryginalnej części, walidujesz i jest dobrze. Rejestrujesz swój utwór pod żądaną nazwą.
Zobaczysz zaimportowaną bryłę w Menedżerze operacji z nazwą oryginalnej części. Jest to dynamiczne łącze, więc jeśli zmodyfikujesz swoją oryginalną część, twoja symetria również będzie ewoluować.
Skłaniałbym się ku rozwiązaniu TheWarner, na przykład poprzez wykonanie części symetrycznej z montażu lub poprzez uczynienie części wsuwanej komponentem symetrycznym
Z drugiej strony jeszcze jedno małe pytanie. Jeśli strzelam do funkcji symetrii w zespole, czy ogniwa pozostają nienaruszone, czy to właśnie ta funkcja wiąże 2 części?
Na wszelki wypadek istnieje sposób na zarejestrowanie podzielonej części.
Musisz pokazać ciała objętościowe w swoim pokoju i zarejestrować ciała --> kliknąć prawym przyciskiem myszy w drzewie -->pokaż ukryj...-->kliknij prawym przyciskiem myszy folder ciała w drzewie swojego pokoju -->zapisz....
To rozwiązanie pozwala na zapisanie części zespolonej, która jest identyczna z tą, którą chcesz, ale nie będzie to symetria, będziesz musiał odwrócić płaszczyznę odniesienia podczas wstawiania jej do zespołu, aby uzyskać symetrię.
Należy zachować ostrożność, ponieważ wszelkie zmiany w oryginalnej części muszą zostać wprowadzone przed aktualizacją funkcji zapisywania obiektów w części zależnej, a nie w przypadku ich aktualizacji.