Kopiowanie części symetrii

Witam wszystkich

Chciałbym osiągnąć symetrię utworu z nowym numerem, zachowując jednocześnie powiązania między nimi. (jeśli zmodyfikuję utwór "matkę", chciałbym, aby drugi poszedł w jego ślady)

Czy jest to możliwe? Z góry dziękuję za Twój wkład

Joce

P.S. Jestem na SW2013SP05

Podczas tworzenia części symetrycznej w Solidworks można bez problemu wybrać jej nazwę.

Czy mógłbyś wyjaśnić mi problem bardziej szczegółowo?

1 polubienie

Zobacz załącznik!

Chciałbym stworzyć kolejny utwór (nowy numer, nowy tom) za pomocą funkcji symetrii (jeśli to możliwe) i być w stanie zachować powiązania między nimi.

Mogę bardzo dobrze skopiować/wkleić tę część i zmodyfikować moje funkcje, ale jeśli zmodyfikuję pierwszą, jestem zmuszony zmodyfikować drugą później. Jeśli mogę uniknąć wykonywania 2 operacji zamiast jednej, wszystko jest w porządku

capture.jpg

Czy próbowałeś w konfiguracji? 

Nie jestem ekspertem (zawsze zapominam, jak zrobić symetrię...) Ale mam części, które zrobiłem, a potem zrobiłem symetrię i w zależności od konfiguracji, w której jestem, mam jedną lub drugą. 

Symetria jest funkcją, a nie powierzchnią.

W moich właściwościach każda konfiguracja ma liczbę części, ale cały plik ma swój własny numer

np. plik 930 config A 931, B 932

i dzięki temu, gdy modyfikuję konfigurację A, następuje konfiguracja B.

Jeśli chcę rozróżnić części, zapisuję symetrię osobno (w zasadzie wyodrębniam konfigurację B).

Prawdopodobnie są prostsze rzeczy, ale na razie to działa.

Możesz to zrobić za pomocą montażu. Tworzysz symetrię swojej pierwszej części, wybierając "utwórz wersję symetryczną" w opcjach.

Następnie utworzy dla Ciebie pokój: partsymmetry1.sldprt, który będziesz mógł otworzyć i zmienić nazwę.

Nie sądzę, że to jedyne rozwiązanie, ale działa

3 polubienia

Nawiasem mówiąc, automatycznie zapisuje go w tym samym folderze, co pierwszy

W oryginalnym elemencie należy wybrać płaszczyznę lub płaską powierzchnię, która ma zostać użyta jako płaszczyzna symetrii. I robisz kawałek Insert / Symmetrical...

Nowa część jest tworzona na chwilę pustą, wybierasz opcje, co chcesz odzyskać z oryginalnej części, walidujesz i jest dobrze. Rejestrujesz swój utwór pod żądaną nazwą.

Zobaczysz zaimportowaną bryłę w Menedżerze operacji z nazwą oryginalnej części. Jest to dynamiczne łącze, więc jeśli zmodyfikujesz swoją oryginalną część, twoja symetria również będzie ewoluować.

2 polubienia

Inaczej:

- Symetria Twojego pomieszczenia

- Funkcja podziału

- Rejestrujesz się niezależnie od 2 ciał w 2 różnych pokojach.

W dniu, w którym musisz zmodyfikować, edytujesz TYLKO plik źródłowy, pozostałe 2 części zostaną zaktualizowane automatycznie.

Skłaniałbym się ku rozwiązaniu TheWarner, na przykład poprzez wykonanie części symetrycznej z montażu lub poprzez uczynienie części wsuwanej komponentem symetrycznym

1 polubienie

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Wybiorę rozwiązanie thewarnera

Z drugiej strony jeszcze jedno małe pytanie. Jeśli strzelam do funkcji symetrii w zespole, czy ogniwa pozostają nienaruszone, czy to właśnie ta funkcja wiąże 2 części?

Jednak zestaw musi być zarejestrowany, aby symetria również została zarejestrowana.

Nie rezygnuj też z montażu... w przeciwnym razie straci łącze...

1 polubienie

Miałem czas na majsterkowanie. I rzeczywiście, jeśli usunę funkcję symetrii w zespole, linki pozostaną sprawne.

O radości!

Doskonały! Warto wiedzieć

Witam

Na wszelki wypadek istnieje sposób na zarejestrowanie podzielonej części.

Musisz pokazać ciała objętościowe w swoim pokoju i zarejestrować ciała --> kliknąć prawym przyciskiem myszy w drzewie -->pokaż ukryj...-->kliknij prawym przyciskiem myszy folder ciała w drzewie swojego pokoju -->zapisz....

To rozwiązanie pozwala na zapisanie części zespolonej, która jest identyczna z tą, którą chcesz, ale nie będzie to symetria, będziesz musiał odwrócić płaszczyznę odniesienia podczas wstawiania jej do zespołu, aby uzyskać symetrię.

Należy zachować ostrożność, ponieważ wszelkie zmiany w oryginalnej części muszą zostać wprowadzone przed aktualizacją funkcji zapisywania obiektów w części zależnej, a nie w przypadku ich aktualizacji.

Pozdrowienia