Rysunek automatycznego wymiarowania SolidWorks

Witam

Potrzebowałbym  twojej pomocy, aby uniknąć przerabiania wymiaru przy każdym nowym montażu (wymiary rozmiaru), ponieważ nie znalazłem niczego, co działa.

Mam podstawowy montaż i związany z nim rysunek wymiarowy. Moje zespoły są zawsze w tej samej konfiguracji (zmieniają się tylko części i podzespoły, ale są w tym samym miejscu). Pożądane kursy są również zawsze takie same. W załączeniu znajduje się uproszczona reprezentacja mojego zespołu, w której każdy kolor odpowiada podzespołowi/części.

Chciałbym, aby wymiary rysunku dostosowywały się do użytych komponentów. Próbowałem zmienić odniesienie do pliku slddrw, wskazując na nowy zespół, ale wymiary są chwiejne i nie dostosowują się do nowych wymiarów. Na przykład chciałbym, aby " wymiar do dostosowania " na załączonym obrazie był różny.

Utworzyłem również płaszczyzny w moich różnych pokojach (o tej samej nazwie), a następnie dodałem wymiar między dwiema płaszczyznami na rysunku. Wymiary nadal nie pasują po zmianie zestawu referencyjnego.

Mam też problem z wyświetlaniem adnotacji. Jeśli dodam adnotację do części i użyję tej części w zespole, adnotacja pojawi się w zespole 3D, ale nie na rysunku zespołu 3D, mimo że wyświetlane są wszystkie opcje adnotacji. Rzeczywiście, rysunek " znajduje " adnotacje dodane bezpośrednio w zespole, ale nie adnotacje części użytych do złożenia.

Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno i dziękuję za pomoc !

capture.png

Witam

To zależy od projektu zespołu. Czy są to różne części w każdym zespole? W takim przypadku, dlaczego nie utworzyć płaszczyzny na obu końcach i nie umieścić wymiarów na planie?

W przeciwnym razie, sztuczka, gdy wymiar jest chwiejny, wybieramy go i tam widzimy pojawiające się dwa uchwyty, klikając je i przytrzymujemy kliknięcie, aż nowy element (czasami taki sam jak poprzednio), możemy ponownie zawiesić wymiar.

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Części są różne w każdym zespole. Jeśli chodzi o plany na końcach, powinny one znajdować się w częściach, a rysunek zespołu powinien znajdować odniesienia zgodnie z każdą częścią.
 Rzeczywiście, jeśli musisz dodawać płaszczyzny za każdym razem w złożeniu, szybko można również dodać wymiary na rysunku.

Jeśli chodzi o sztuczkę z chwiejnymi wymiarami, ponowne zawieszanie nie działa na moich zespołach...

Ogólnie rzecz biorąc, ponowne przyciąganie działa lepiej na wierzchołkach niż na krawędziach, w przypadku których jest raczej niekonsekwentne.

Witam

Nie jestem pewien, czy wszystko zrozumiałem, ale kompozycja twojego podstawowego zestawu na wynos, nie zapominając o zaznaczeniu "uwzględnij ustawienia paln", nie zadziała?

Zaczynasz od podzespołu podstawowego "A" składającego się z 3 komponentów '01', '02' i '03'.

Tworzysz swoją kompozycję na wynos, zmieniając na przykład nazwy "B", "01_1", "02_2" i "03_3". Zaznacz opcję dołącz rysunki, aby można było modyfikować te nowe pliki, które będą już miały swoje plany i które dostosują się, jeśli zmodyfikujesz wymiary. 

1 polubienie

TicTic,

Dziękuję za odpowiedź.

Próbowałem jednak kompozycji na wynos i jeśli wymienię element mojego zespołu, wymiary rysunku nie aktualizują się i stają się chwiejne.

Czy możesz udostępnić jeden z tych zespołów z częściami, abym mógł je przetestować?

Dodałem zespół i jego części, a także część 7, której nie ma w montażu.

Jeśli zmienię część 4 na część 7, chciałbym, aby wymiar rysunku dostosował się do nowej długości.

assemblage.zip

Ok rozumiem problem!

Nie wspomniałeś, że pryzmat został zastąpiony cylindrem. Logiczne jest więc, że nie znajduje swojej twarzy referencyjnej pomimo ograniczeń, które wprowadziłeś w odniesieniu do podstawowych planów.

Kontynuuję moje myślenie, ale wydaje mi się, że utrzymanie oceny jest skomplikowane.

Wyobraźmy sobie, że moglibyśmy zmienić część na dowolną o zupełnie innej geometrii, byłoby to piękne, ale nierealistyczne.

2 polubienia

Tak, jak już wspomniałem, jedynym rozwiązaniem byłoby stworzenie dwóch planów na każdym końcu, ale zajmuje to tyle samo czasu, co przerobienie wymiaru na planie...

Znalazłem rozwiązanie mojego problemu.

Aby wymiary zespołu dostosowały się do użytych części, do części należy dodać płaszczyzny.

Następnie makro dodaje żądane wymiary między utworzonymi klipami.

W przypadku nazw części (są one potrzebne w makrze do wyświetlenia wymiaru) makro będzie szukać ich w pliku listy programu Excel. Tak więc, jeśli zmienię część mojego zespołu, makro znajdzie nową część wraz z jej planami, a wymiar zespołu zostanie zaktualizowany.