Robię bardzo mało planów, czasami nie robię ich wcale przez rok, ale kiedy zaczynam pod koniec projektu: robię to na tydzień lub dwa. Właściwie z czasu na jakiś czas zapominam o kilku rzeczach ;-)
Otwieram ten wątek, ponieważ prawdopodobnie zadałbym kilka pytań, dopóki wszystkie ujęcia nie zostaną ukończone.
1°) Dlaczego wymiary o.c. wykonane z funkcją wspomagania wiercenia nie są odwzorowane w MEP? Nie przeszkadza mi, że istnieje symboliczna reprezentacja w stylu MDB, która oznacza Ø i głębokość, ale bez wymiaru odstępów warsztat sprawi, że zauważę "z uśmiechem na twarzy" brak ściągacza. Nie zamierzam ponownie cytować ręcznie. Co zrobiłem źle? proszę
2°) Na planach wszystkie kontrolowane wymiary są wyświetlane w kolorze jasnoszarym. Jak upewnić się, że wszystkie linie są czarne, niezależnie od wymiaru, pilotowanego lub nie. Dziękuję
Witam, dla punktu 2: zaznacz wszystkie żebra i zastosuj wybrany przez siebie kolor. (Filtr wymiarów, jeśli to konieczne)
Nie zapominaj, że domyślnym kolorem podczas dodawania wymiaru będzie kolor aktywny w palecie kolorów.
Po pierwsze, podczas tworzenia widoków nie są tworzone żadne wymiary. Korzysta z Asystenta wymiarowania . (domyślnie wszystkie wymiary są zdefiniowane dla rysunku, więc powinieneś mieć dużą część boku rysunku w zależności od widoku)
Dla punktu 1: podczas importowania obiektów z modelu należy zaznaczyć pole "Lokalizacje wspomagania wiercenia", aby wymiary odległości od środka zostały zaimportowane do płaszczyzny:
Dla punktu 2: Normalnie powinno to działać, jeśli wszystkie typy wymiarów są zdefiniowane tak, aby przechodziły do warstwy dedykowanej dla Twojego wymiaru w Opcjach/Właściwościach dokumentu:
Mam jednak wrażenie, że uszanowałem Pańskie zalecenia. To tak jakby to wyświetlacz MDB sprawił (co de facto renderuje) ten szczegół w innych widokach w imię nieprzeciążania widoków. (Patrz załącznik .jpg )
Musi być parametr do wyboru: gruszka lub ser, ale nie gruszka i ser, w przeciwnym razie adnotacja widoku z góry jest wystarczająca. Problem polega jednak na tym, że wiele warsztatów nadal korzysta ze starych cytatów.
Jedyną kwestią, która pozostaje nierozstrzygnięta, jest niemożność dokonania wyboru między zwięzłym wymiarem, który pojawia się w widoku z góry, a widokiem z przodu, który nie pokazuje otworów, które są gwintowane. Jeśli nie ma rozwiązania, zrobię najprostsze (jak na obecnym rysunku i wyjaśnię maszyniście (upgrade).
@Sylk to normalne, bo jeszcze nie pracowałem nad MEP-em, to są 3/4 wymiarów, które są bezużyteczne. (Nawiasem mówiąc, nawet kiedy mówię mu, żeby nie podwajał kursów, on i tak umieszcza je w innych poglądach. Rzeczywiście, podczas projektowania nigdy nie wskazuję wymiarów, które nie powinny pojawić się w MEP (jest to dla mnie łatwiejsze niż dla czystego projektanta). Tak więc w czasie MEP robię trochę porządków i dodaję brakujące wymiary (szczególnie do kontroli metrologii). Jako, że nie zajmuję się zbytnio MEP-ami, nie staram się być skuteczny w tym temacie, zwłaszcza, że plany są używane tylko raz (nigdy modyfikacji, bo zawsze unikalne systemy. Po wykonaniu i zmontowaniu części robię tylko "zarezerwuj dla klienta i zapomnij" , innymi słowy, w ogóle nie robię Prod').
Bardzo prosta rzecz (jak to często bywa) Część problemu rozwiązano dla ukrytych krawędzi. ==> w stanie wyświetlania, a następnie ==> Styl wyświetlania ==> Dla każdego widoku wszystko, co musiałeś zrobić, to wybrać ==> Pozorna ukryta linia.
Co to za przesłanie? Czy masz absolutną pewność, że otwory mają dokładnie tę samą średnicę (polegaj na wartościach właściwości, a nie na czytelnych wymiarach, które można obciąć lub zaokrąglić)?