Rating w posłudze do Parlamentu Europejskiego

Hello@tous

Robię bardzo mało planów, czasami nie robię ich wcale przez rok, ale kiedy zaczynam pod koniec projektu: robię to na tydzień lub dwa. Właściwie z czasu na jakiś czas zapominam o kilku rzeczach ;-)

Otwieram ten wątek, ponieważ prawdopodobnie zadałbym kilka pytań, dopóki wszystkie ujęcia nie zostaną ukończone.

1°) Dlaczego wymiary o.c. wykonane z funkcją wspomagania wiercenia nie są odwzorowane w MEP? Nie przeszkadza mi, że istnieje symboliczna reprezentacja w stylu MDB, która oznacza Ø i głębokość, ale bez wymiaru odstępów warsztat sprawi, że zauważę "z uśmiechem na twarzy" brak ściągacza. Nie zamierzam ponownie cytować ręcznie. Co zrobiłem źle? proszę

2°) Na planach wszystkie kontrolowane wymiary są wyświetlane w kolorze jasnoszarym. Jak upewnić się, że wszystkie linie są czarne, niezależnie od wymiaru, pilotowanego lub nie. Dziękuję

Pozdrowienia

Witaj zozo_mp,

Co do punktu 1 nie bardzo rozumiem, może zmęczenie zabawą w nauczyciela z dziećmi...

1 polubienie

Witam, dla punktu 2: zaznacz wszystkie żebra i zastosuj wybrany przez siebie kolor. (Filtr wymiarów, jeśli to konieczne)

Nie zapominaj, że domyślnym kolorem podczas dodawania wymiaru będzie kolor aktywny w palecie kolorów.

Po pierwsze, podczas tworzenia widoków nie są tworzone żadne wymiary. Korzysta z Asystenta wymiarowania . (domyślnie wszystkie wymiary są zdefiniowane dla rysunku, więc powinieneś mieć dużą część boku rysunku w zależności od widoku)

1 polubienie

Witaj Zozo_mp,

Dla punktu 1: podczas importowania obiektów z modelu należy zaznaczyć pole "Lokalizacje wspomagania wiercenia", aby wymiary odległości od środka zostały zaimportowane do płaszczyzny:

Dla punktu 2: Normalnie powinno to działać, jeśli wszystkie typy wymiarów są zdefiniowane tak, aby przechodziły do warstwy dedykowanej dla Twojego wymiaru w Opcjach/Właściwościach dokumentu:

Pozdrowienia

3 polubienia

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Wrócę do Was z innymi problemami, które mam nadzieję są drobne  :-)

Wszystkie moje coronovabians    ;-)

Hello@tous

Scrogneugneu to nie działa,!

Mam jednak wrażenie, że uszanowałem Pańskie zalecenia.
To tak jakby to wyświetlacz MDB sprawił (co de facto renderuje) ten szczegół w innych widokach w imię nieprzeciążania widoków.   (Patrz załącznik .jpg )

Musi być parametr do wyboru: gruszka lub ser, ale nie gruszka i ser, w przeciwnym razie adnotacja widoku z góry jest wystarczająca. Problem polega jednak na tym, że wiele warsztatów nadal korzysta ze starych cytatów.

Pozdrowienia

PS: Jestem w 2019 roku, jeśli ktoś ma pomysł.

2020-04-05_13_46_34-__-_u_749-19_v1a_-_feuille1.jpg

Witaj zozo-mp,

Może być tylko wizualny. Czy kiedykolwiek próbowałeś wydruku, kliknij tryb wyświetlania  w kolorze; patrz PJ

mode_daffichage_.jpg

Witaj Zozo,

Dlaczego strzałki wymiarów wychodzą z arkusza na górze (które w rzeczywistości przychodzą z zewnątrz)?

@ac kobra

Jedyną kwestią, która pozostaje nierozstrzygnięta, jest niemożność dokonania wyboru między zwięzłym wymiarem, który pojawia się w widoku z góry, a widokiem z przodu, który nie pokazuje otworów, które są gwintowane. Jeśli nie ma rozwiązania, zrobię najprostsze (jak na obecnym rysunku i wyjaśnię maszyniście (upgrade).

Inną kwestią jest to, jak mieć dwie strzałki wskazujące dwa stuknięte otwory (nie pamiętam, jak mieć kilka strzałek z oznaczenia). Użycie Ctrl powoduje wyświetlenie komunikatu o błędzie, gdy chcę zrobić to, co pokazano tutaj.

@Sylk to normalne, bo jeszcze nie pracowałem nad MEP-em, to są 3/4 wymiarów, które są bezużyteczne. (Nawiasem mówiąc, nawet kiedy mówię mu, żeby nie podwajał kursów, on i tak umieszcza je w innych poglądach.
Rzeczywiście, podczas projektowania nigdy nie wskazuję wymiarów, które nie powinny pojawić się w MEP (jest to dla mnie łatwiejsze niż dla czystego projektanta). Tak więc w czasie MEP robię trochę porządków i dodaję brakujące wymiary (szczególnie do kontroli metrologii).
Jako, że nie zajmuję się zbytnio MEP-ami, nie staram się być skuteczny w tym temacie, zwłaszcza, że plany są używane tylko raz (nigdy modyfikacji, bo zawsze unikalne systemy. Po wykonaniu i zmontowaniu części robię tylko "zarezerwuj dla klienta i zapomnij" , innymi słowy, w ogóle nie robię Prod').

Pozdrowienia

Dobry wieczór @tous

Bardzo prosta  rzecz (jak to często bywa) Część problemu rozwiązano dla ukrytych krawędzi. ==> w stanie wyświetlania, a następnie ==> Styl wyświetlania ==> Dla każdego widoku wszystko, co musiałeś zrobić, to wybrać ==> Pozorna ukryta linia.

Pozdrowienia

Dobry wieczór Zozo

"Kolejną kwestią jest to, jak mieć dwie strzałki, aby wskazać dwa stuknięte otwory (nie pamiętam, jak mieć kilka strzałek z oznaczenia). Użycie Ctrl powoduje wyświetlenie komunikatu o błędzie, gdy chcę zrobić to, co pokazano tutaj".

Co to za przesłanie? Czy masz absolutną pewność, że otwory mają dokładnie tę samą średnicę (polegaj na wartościach właściwości, a nie na czytelnych wymiarach, które można obciąć lub zaokrąglić)?

1 polubienie