Bezpośrednie wymiarowanie szkicu

Cze wszystkim

Jakiś czas temu wróciłem do solidworks i zadaję sobie kilka bardzo prostych pytań (może pomyliłem to z Inventorem lub Catią).

Wydaje mi się, że tworząc linię w szkicu (prosty przykład), można ją zwymiarować bezpośrednio, zamiast kończyć ją, a następnie używać narzędzia Wymiar. Podczas edycji mojej linii widzę jej długość w celach informacyjnych obok kursora myszy, jednak w ogóle nie pamiętam, jak postępować, aby ją zmodyfikować na żywo (trochę jak w podstawowym oprogramowaniu autodesk, takim jak autocad, gdzie wystarczy użyć skrótu TAB, aby mieć dostęp do bieżących ustawień edycji).

Czy masz rozwiązanie?

Z góry dziękuję.

Witam

Aby to zrobić, musisz przejść do opcji systemu, a w sekcji szkicu Zaznacz > Włącz wprowadzanie numeryczne na ekranie podczas tworzenia encji, > następnie zaznacz opcję podrzędną: > Utwórz wymiar tylko wtedy, gdy zostanie wprowadzona wartość.

Zobacz załącznik

activation_de_la_saisie_numerique.pdf
9 polubień

Witam

Trochę grzebię w tym poście i przepraszam za to, w domu kursy automatycznie przechodzą do oceny pilota, kiedy to robię... Czy wiesz, jak sprawić, by były pilotowane?

Dziękuję

Witam

Kiedy tworzysz część, a wymiary przechodzą do wymiarowania kontrolowanego, musisz zajrzeć do FeatureManager, są trzy zakładki (wartość linii dołączenia i inne), spójrz na drugą zakładkę, jeśli jest zaznaczona i zaznaczona. W takim przypadku należy odznaczyć tę opcję, a następnie ponownie zarejestrować model części.

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź, właśnie przetestowałem to rozwiązanie ale wymiary są zawsze podawane w pilotażu.

Oto kroki, które wykonałem:

- Nowa część

- utwórz szkic, wprowadź wartości przed zakończeniem mojego szkicu (prostokąta)

- wybierz wymiary, odznacz "pilotowany"

- Zapisz jako model częściowy

Ale kiedy tworzę nowy pokój za pomocą tego nowego szablonu, stają się one ponownie "kontrolowane".

Sam w sobie to nie jest koniec świata, rozmiar szkicu zmieniam na końcu, ale byłby to +, gdyby udało mi się tak pracować. 

Z której wersji korzystasz? Jestem w 2016 roku i czy możesz podzielić się fragmentem przedstawiającym ten problem?

Korzystam z oprogramowania SolidWorks 2019 SP4. W tej chwili nie mogę znaleźć rozwiązania. 

piece_cotation_esquisse.sldprt

Witam

Korzystam z SolidWorks 2017, więc nie mogę otworzyć twojego pliku, ale z tego, co rozumiem, kiedy tworzysz szkic i dodajesz do niego element 2D, wymiar, który umieszczasz, jest systematycznie kontrolowany, czy twój szkic jest całkowicie ograniczony?

Pozdrowienia

Witam

Kiedy tworzę szkic (na przykład prostokąt ) wskazuję na pierwszy punkt, wtedy mam możliwość wprowadzenia moich 2 wymiarów, ale po ich zatwierdzeniu są one umieszczane w pilotach. Z drugiej strony, jeśli położę prostokąt w dół, a następnie odwrócę go do boku, to działa. 

Mam nadzieję, że dobrze się rozumiem :/