Wymiarowanie kąta ostrego w dokumencie Materiał arkusza blachy

Witam wszystkich, chciałbym ocenić część blaszaną od stycznej zagięć do końca części.
Wstawiłem zrzut ekranu dla zrozumienia.
Dziękuję za odpowiedzi.
Marcofling powiedział:

Przepraszam, zapomniałem zrzutu ekranu
Marcofling.

Wybierasz żebro, a następnie koniec zagięcia.
Następnie naciskasz Shift, a następnie łuk. (maks. lub min. skróty łukowe)
SLDWORKS_wkqzRMtL5X

Lub za pomocą maksymalnej linii mocowania:

Ostatnia metoda, jeśli ciąg zewnętrznych fałd stycznych, narysuj linię styczną i prostopadłą do zagięcia, a następnie wybierz ją jako początek wybrzeża. (tutaj linia zbudowana na czerwono):

5 polubień

Witam
Dla Twojej informacji, jeśli ma to być wymiarowanie zagięcia dla operacji zginania, to nie styczna powinna być zwymiarowana, ale punkt przecięcia 2 linii (na zewnątrz blachy).
Odbywa się to za pomocą kliknięcia prawym przyciskiem myszy " szukaj skrzyżowania " po wybraniu pierwszej linii prostej i wskazaniu drugiej)

3 polubienia

Punkt przecięcia jest rozwiązaniem dla kąta rozwartego @Le_Bidule .
W przypadku kątów ostrych, jak pokazano, wartość wymiaru jest rzeczywiście styczną, zgodnie z żądaniem.
(Weryfikacja wykonana z Amada kilka lat :wink:temu)

2 polubienia

Witam, dziękuję za odpowiedzi, rozumiem za cytowanie kąta ostrego sbadenis, ale jeśli chcę cytować od ostrego roku do kąta otwartego, nie mogę zacząć od przecięcia 2 w prawo do cytatu, zamieszczam zrzut ekranu dla zrozumienia.
Marcofling powiedział:

Aby to zrobić, klikasz na wymiar w 1, następnie na krawędź 2, kliknij prawym przyciskiem myszy, następnie szukaj przecięcia (3) i na koniec kliknij na 2. krawędź, a następnie przesuń i łuk dla strony stycznej.

4 polubienia

Dziękuję Sabdenis za przyjrzenie się mojemu przypadku, nie mogę ocenić, jak pokazujesz w swojej ostatniej wiadomości, nie mogę znaleźć punktu przecięcia 2 linii, aby móc przejść i zwymiarować fałdy pod ostrym kątem na tangente.je przekazać przechwytywanie.
Marcofling.

Witam ponownie wszystkich, podaję zrzut ekranu, bo gdy szukam skrzyżowania w moim pokoju, klikam prawym przyciskiem myszy na krawędź 1, szukam skrzyżowania, a gdy klikam lub wskazuję na krawędź 2 to pojawia się komunikat informujący mnie, że nie jest to możliwe, z drugiej strony na rysunku to działa?
Marcofling.

Tak, przedstawiona metoda działa w trybie rysowania lub w szkicu.
A nie w modelu 3D.
Nigdy nie używam DimXpert, nie wiem jak to zrobić w tym module.

2 polubienia