Witam, mam do czynienia z dużym problemem, który w rzeczywistości jest dość prosty, jak sądzę... Chcę zwymiarować część na rysunku, ale nie mogę ustawić wymiaru tak, jak chcę.
Problem polega na tym, że stworzyłem wyciągnięcie, a następnie położyłem liście na krawędziach, więc chciałbym mieć możliwość umieszczenia wymiaru między starymi krawędziami.
Myślę, że jest to możliwe, ponieważ gdy wymiaruję część za pomocą funkcji "obiekty modelu", pojawia się wymiar, ale gdy próbuję ułożyć wymiar ręcznie, nie da się znaleźć odpowiedniej długości. Próbowałem zmodyfikować linie dołączania lub nacisnąć "SHIFT" wybierając łuki, ale nic nie pomogło.
Załączam obrazek ilustrujący mój problem, po prawej wymiar dobrze ustawiony dzięki "obiektom modelu", po lewej wymiary źle ustawione.
Z góry dziękuję.
capture.jpg
1 polubienie
Witam
Musisz przedłużyć 2 krawędzie, zaznaczając je, a następnie wstawiając punkt szkicu:

Następnie możesz ustawić swój wymiar w tym punkcie przecięcia:

Pozdrowienia
1 polubienie
Witam, użyłem tej metody, ale jest stosunkowo długa i niepraktyczna...
Myślałem, że istnieje ustawienie lub funkcja, która umożliwia wykrycie punktu środkowego.
W każdym razie dziękuję!
To jedyna znana mi metoda... Stosunkowo długi i niezbyt praktyczny: Nie przesadzaj jednak zbytnio, stworzenie skrzyżowania zajmuje 1 s ...
1 polubienie
DELETE: Zduplikowana odpowiedź
Przyznaję, że to nie jest morze do picia, ale na catii lub top solid wykrywamy punkty automatycznie... Od razu jest o wiele szybszy^^
Witam
Wybierasz narzędzie do wymiarowania, klikasz prawym przyciskiem myszy na pierwszą krawędź, następnie "wyszukiwanie skrzyżowania", a następnie klikasz na drugą krawędź.
Nie jest to całkowicie automatyczne, ale pozwala uniknąć konieczności tworzenia dodatkowego szkicu.
Klasa A+
2021-04-15_09h56_06.png
7 polubień
Dziękuję bardzo, to mądre! Nawet jeśli nie jest to automatyczne, to i tak jest bardziej praktyczne niż w przypadku szkicu.
1 polubienie
Tak dobrze to widać, to skrót (lub automatyzacja) zaproponowanego wcześniej rozwiązania, nie wiedziałem o tym...
2 polubienia