Klasyfikacja GPS - Jak ocenić fazę lub zaokrąglenie funkcjonalne?

Witam

Biorąc pod uwagę zmiany w standardzie oceny GPS, od 2011 roku musimy klasyfikować fazowania lub skrzydła funkcjonalne w następujący sposób:

Jaką metodą rysujesz grubą oś? bezpośrednio na rysunku z odsuniętą linią konstrukcyjną? Uzupełniając model o dodatkową grubość?

Dziękuję

2 polubienia

Witam

Przesunąłbym enttile na rysunku...

Zobacz obraz

capture.png
6 polubień

Witam

Tak, jak proponujesz Alain, użyłbym na rysunku naprzemiennej linii konstrukcyjnej .

Ale użyję tylko zaokrąglenia lub pochylonej linii, przesuwając elementy, a następnie narysuję pionowe linie ręcznie. Nie ma lepszego rozwiązania.

Jeśli norma uległa zmianie od 2011 roku, należy złożyć wniosek o ulepszenie do SolidWorks, zazwyczaj jest to robione dla następnej wersji lub po...

1 polubienie

Osobiście użyłbym szkicu w modelu, miałbyś wybór, czy go pokazać, czy ukryć na rysunku. W ten sposób te same linie szkicu mogą być używane, jeśli ta sama część jest używana w innym rysunku.

Powitanie.

1 polubienie

+1 do @remrem. Już wcześniej używałem tej techniki do określenia częściowej obróbki powierzchni.

@Alain.ERP, jeśli chodzi o ocenę GPS, czy masz kurs, którym chcesz się z nami podzielić, lub dobrą stronę, która o tym mówi? Czy to rewolucjonizuje listing, czy to tylko ewolucja?

1 polubienie

Witaj Benoit,

Źródłem są oczywiście standardy (których nie mam, bo są za drogie dla mojej szkoły).

Fragment powyższego dokumentu pochodzi z "Memento de specification géométrique des produits" Frédérica Charpentiera (Edition Sceren) z 2012 roku. Ten autor jest właścicielem strony/forum:

CFC Technic

http://www.cotation-iso.fr/

Klasyfikacja GPS całkowicie rewolucjonizuje tradycyjne ocenianie. Ale obecnie jest on stosowany tylko przez duże grupy, takie jak Renault.

Alan

Mam wiele innych pytań na ten temat, mając nadzieję, że na stronie Lynkoa są specjaliści.