Od jakiegoś czasu szukam rozwiązania małego problemu, bez powodzenia:
Kiedy korzystam z funkcji "Pomoc w wierceniu" w objętości 3D, tworzone są dwa szkice: jeden z punktem lokalizującym element, a drugi generowany automatycznie zawierający profil otworu. Jak na razie dobrze idzie. Dla drugiego szkicu Solidworks wybiera plan (który nie jest już możliwy do późniejszej modyfikacji) w dość losowy sposób.
W tym miejscu pojawia się problem, płaszczyzna używana przez Solidworks nie jest równoległa do widoku , który zostanie użyty w rzucie, co uniemożliwia import obiektów z modelu do tego widoku. Czy istnieje jakiś trik lub inny sposób na modyfikację planu profilu lub zaimportowanie tych wymiarów?
Załączam przykładowy plik. Plan wybrany przez Solidworks to YZ. Na rysunku importowanie żeber będzie działać na cięciu B-B (które jest równoległe do płaszczyzny YZ), ale nie będzie działać całkowicie na cięciu A-A.
Zrobiłem ćwiczenie i dostałem oznaczenie piercingu.
Czy sprawdziłeś prawidłowo (Lokalizacja asystenta wiercenia) i (Symbol wiercenia)
Zobacz załączony obraz
Bądź jednak ostrożny, zauważyłem, że używasz pochodnej normy ISO. Ale to nie jest kompletne. Brakuje modelu ratingowego i coś jeszcze. (Czy nie pochodziłby ze starszej wersji?)
Rzeczywiście, ten import działa, ale ten sposób cytowania nie jest ustandaryzowany... Dla przejrzystości planu lepiej jest również ocenić otwory w widoku, w którym ich rzut jest prostokątny. Jego drugą wadą jest to, że nie obejmuje wszystkich tolerancji wstawionych w 3D.
Szukam importu "Profilu wspomagania przebijania", a nie "Symbolu przebijania". To właśnie ten budzi niepokój. Import, który próbuję zrobić, jest taki sam jak ten, ale na widoku A-A:
W przypadku modelu ISO sięga to dawno temu, zrobił to nawet mój poprzednik. Rzeczywiście, któregoś dnia musiałbym się na to nałożyć, ale jest to rodzaj ćwiczeń, których jeszcze nie musiałem wykonywać.
Podobnie jak Ty, miałem konfigurację, która istniała dla kilku wersji.
Kiedy przeniosłem się do 2019 roku, musiałem zacząć od nowego, aby całkowicie go przerobić.
Pojawiło się mnóstwo drobnych problemów i niespójności, niekoniecznie irytujących, ale które nadal istniały.
Najbardziej niepokojące było to, że 2 komputery nie dawały ani nie pojawiały się w ten sam sposób, podczas gdy działania były identyczne.
Jak już mówiłem, wydaje mi się, że brakuje kilku modeli scoringowych, profilu i innych podstawowych parametrów lub są one niekompletne.
Zmień swoją konfigurację i skorzystaj z okazji, aby ją przemyśleć, z pewnością są rzeczy do poprawy. Coś, co zrobiłem i narzuciłem wszystkim, co na początku wywołało dużą krytykę, ale teraz wszyscy są zadowoleni ze zmian.
Myślę, że powinniście znaleźć swoje maluchy.
Powodzenia , bo wiem, że to dużo czasu do zrobienia