Wymiarowanie rysunków brył

Dobry wieczór wszystkim.

Kontaktuję się z Tobą, aby dowiedzieć się, jak zaokrąglić wymiar na rysunku SolidWorks.

Pozwól, że wyjaśnię... Kiedy tworzę wymiar na rysunku w SolidWorks, używam funkcji "inteligentnego wymiarowania".

Proszę bardzo, bardzo często dostaję notowania (w milimetrach) z 3 jednostkami po przecinku. Nie muszę wykazywać się tak dużą precyzją, a chciałbym mieć możliwość zmiany wartości wymiarów, które pojawiają się na mapie.

Dla większej jasności w załączeniu znajduje się plik PDF z jednym z rysunków.

Dla przykładu chciałbym zaokrąglić otrzymane kursy z 762,53 do 762,5 i 363,19 zaokrąglone do 363.

Mam nadzieję, że będę jasny i z góry dziękuję.

Z wyrazami szacunku,

Sylvain (Sylvain)

carter.pdf

Dobry wieczór

Spójrz na precyzję jednostek, La i swoją odpowiedź.

capture.jpg
3 polubienia

Dobry wieczór

Odpowiedź fred17100 pokazuje, jak zmienić dokładność konkretnego wymiaru, ale oczywiście możliwe jest domyślne ustawienie dokładności wszystkich wymiarów rysunku, zobacz załączony dokument, a następnie indywidualnie przedefiniuj inną dokładność dla niektórych wymiarów.

Możliwe jest również zrobienie tego bez przechodzenia do menedżera właściwości, ale bezpośrednio poprzez kliknięcie na małą ikonę, która pojawia się w pobliżu kursora po wybraniu wymiaru, patrz załączony dokument. Wielokrotny wybór wielu kursów pozwala na traktowanie ich globalnie.

Pozdrowienia

precision_des_cotations.pdf
5 polubień

Witaj Fred i Pierre, dziękuję za Twoją opinię.

Zastosowałem rozwiązanie, które mi podałeś, zgodnie z zaleceniami.

Pierre, wziąłem pod uwagę domyślną opcję ustawienia wymiarów.

Proszę o kolejne pytanie, czy możliwe jest "przetoczenie" wybrzeża? To znaczy, forsowanie wzniesienia, które jest całkowicie sprzeczne z pierwotną oceną? 

Na przykład pokazując kurs 200 zamiast kursu 363?

Jeszcze raz dziękujemy za Twoją opinię.

Z poważaniem

Witam

Tak, wymiar można zastąpić. Spójrz na  zdjęcie Freda, jest opcja "zamień na wartość".

1 polubienie

Witam

To dzieje się w tym samym miejscu.

capture.jpg
2 polubienia

Witam

Oczywiście, jak słusznie zauważają Fred17100 (Saintes?) i PhilippeB, całkiem możliwe jest wymuszenie na wymiarze, aby przyjął wartość inną niż wartość modelu. Trzeba jednak być bardzo czujnym , ponieważ znika powiązanie między modelem a posłem, co może prowadzić do dużych błędów. Nawiasem mówiąc, jeśli bez przechodzenia przez opcję "zamień na wartość" zmienisz ją bezpośrednio, usuwając <DIM> w oknie, pojawi się duży komunikat ostrzegawczy. Prawdą jest, że wtedy prawdziwa ocena znika całkowicie. W pierwszym przypadku po prostu odznacz opcję powrotu.

Bardziej jestem za modyfikacją modelu lub tworzeniem konfiguracji lub rodziny części za pomocą tabeli Excel.

Miłego dnia

2 polubienia