Na rysunku zespołu chcę umieścić wymiar między dwiema płaszczyznami odniesienia, które dodałem w podzespołach.
Gdy wybiorę płaszczyznę pierwszego podzespołu, wszystko jest w porządku, ale gdy wybiorę płaszczyznę drugiego podzespołu, otrzymuję następujący komunikat: "Nie można przekształcić wybranego elementu w linię kołową lub łuk" (kolejność wyboru nie ma znaczenia, Jeśli zacznę od planu drugiego podzespołu, to dostaję ten sam komunikat).
Nie rozumiem, ponieważ obie płaszczyzny zostały dodane i ograniczone w ten sam sposób (zbieg okoliczności w porównaniu z jedną stroną medalu).
Ponadto, jeśli otworzę podzespół, który powoduje problem, mogę użyć danej płaszczyzny odniesienia, aby dodać wymiar w 3D...
Nie chcę tworzyć wymiaru w 3D, ponieważ mam makro, które automatycznie dodaje wymiary na rysunku względem płaszczyzn odniesienia części 3D.
W przypadku szkicu w konspekcie spróbuję, ale będę musiał zmienić kod mojego makra tak, aby szukało szkicu na płaszczyźnie zewnętrznej, a nie bezpośrednio na płaszczyźnie zewnętrznej.
Najbardziej niesamowite jest to, że zrobiłem to z kilkoma kawałkami w ten sam sposób i że działa to bardzo dobrze poza tym kawałkiem!
Przerobiłem rysunek z 3D zespołu i problem nadal występuje: mogę wybrać wszystkie utworzone płaszczyzny odniesienia, aby umieścić wymiar z wyjątkiem tej.
Usunąłem również płaszczyznę odniesienia w podzespole i dodałem ją ponownie, ale bez powodzenia.
Czy możesz zrobić zrzut ekranu problemu lub mały pokaz slajdów, a nawet RX pokazujący, jak to robisz i w ten sposób możemy zobaczyć i zrozumieć, gdzie i dlaczego to M"###?
Rozważałem tę opcję, ale sprawdziłem wszystkie szkice i ograniczenia i nic nie znalazłem. Z drugiej strony postaram się przerobić części, ponieważ jeśli ograniczę pomieszczenie 2 w stosunku do pokoju 1, to nie mogę wybrać płaszczyzny pomieszczenia 2 i odwrotnie (jeśli ograniczę pomieszczenie 1 w stosunku do pokoju 2, nie mogę wybrać płaszczyzny pomieszczenia 1).
@OBI sieci WAN,
Nie chcę używać punktów, ponieważ mam makro, które porównuje się z ujęciami.
Też nie rozumiem bo wstawienie wymiaru w 3D działa, ale nie w 2D i pomiar działa, ale nie wymiarowanie...
@manu67,
Nie mogłem znaleźć funkcji konwersji. Chciałbym też, aby działał ze zdjęciami, abym mógł korzystać z mojego makro.