Witam, czy można poznać kursy między dwoma wybranymi przez nas punktami?
Pozwólcie, że wyjaśnię, kiedy mam dwa przecinające się obiekty, jeśli próbuję poznać maksymalny wymiar między tymi dwoma obiektami, narzędzie do mierzenia nigdy nie daje mi pożądanego wymiaru, prawie zawsze będzie szukać dalej niż tam, gdzie kliknąłem (krawędź lub twarz).
@joss więc miałem odwrotnie, mierzył tylko punkty, które wybrałem i wróciłem do normalności, klikając na pasku narzędzi ikonę trójścianu XYZ, a następnie, jeśli wybierzemy po stronie min po stronie Max ikonę 2 okręgów, które możemy zrobić między punktami
Przetestowałem więc Wasze propozycje. @Lucas, Twój link nie działa (przynajmniej dziś rano):( @gt22 starałem się wybrać kilka różnych krawędzi, aby pomiar był prawidłowy, co było niemożliwe do uzyskania właściwego pomiaru. A ponieważ jest to jedno pomieszczenie, które przechodzi przez drugie, nie ma żadnych. @gerald, szukałem tego, o czym mówisz, ale myślę, że musiałeś się pomylić, to nie ikona trójścianu sprawia, że mierzysz od punktu do punktu, ale ikona "punkt do punktu", znajdująca się tuż obok trójścianu. Mały problem polega na tym, że jest raczej nieprecyzyjny, ponieważ wykonuje pomiar dokładnie tam, gdzie kliknąłeś. @Tomalam, problem polega na tym, że tak naprawdę nie wiem, gdzie zrobić mój ścieg, gdybym znała dokładny wymiar , w którym stykają się moje elementy, nie miałabym problemu^^ @Pascal, cięcie działa bardzo dobrze, ale ponieważ już pracuję w cięciu, musiałbym usunąć moje już istniejące cięcie, aby je odtworzyć, zmierzyć i umieścić z powrotem na miejscu. Sporo zmarnowanego czasu. @Benoit, nigdy nie używałem krzywej przecięcia, ale będzie ona bardzo przydatna w przyszłości, nawet jeśli w tym czasie tworzy szkic, po prostu muszę go zostawić bez zapisywania i przynajmniej mam pewność dokładności mojego wymiaru !
Z drugiej strony wypróbowałem też narzędzie "Projekt na", jak wskazano @Lucas i @Benoit, ale przyznam, że nie udało mi się uzyskać swojej oceny...
Wracając do @Pascal propozycji i faktu, że jesteś już w sekcji, czy zauważyłeś, że w narzędziu widoku przekroju możesz wykonać kilka cięć, a nawet równoległych? (może to jest to, co już robisz!)
Zobacz obrazek:
Sekcja 1 od przodu (istniejąca sekcja w Twoim przypadku)
Sekcja 2 równolegle do sekcji 1, ale skierowana w przeciwnym kierunku
Tak, właściwie, ponieważ pracuję nad dużym budynkiem, moje trzy cięcia są nadal aktywne.
To, co by mi się przydało, to możliwość wstawiania sekcji różniących się od siebie i możliwość wstawienia tyle, ile chcę (jak w Revicie), ale tutaj SW pozwala na użycie tylko 3 sekcji i jeśli chcesz przesunąć jedną, jesteś zmuszony wprowadzić Property Managera, który zarządza wszystkimi trzema. A że pracuję na dość dużych montażach (i o dużej powierzchni), to jak zatwierdzę swoje cięcia, to załadowanie zajmuje mi około 20-30s, zmarnuję dużo czasu na mały pomiar:( Dla mnie szybciej jest utworzyć szkic za pomocą narzędzia krzywej skrzyżowania, a następnie go usunąć. (lub nie zapisywać go)