Dzięki za wskazówkę @sbadenis ,
Szkoda, że nadal trzeba to zrobić w 2 krokach i że nie ma tego w momencie tworzenia oceny.
Tak, rzeczywiście, mogłem użyć funkcji widoku względnego.
Na pierwszym zdjęciu jest to mój kompletny plan, a na drugim izoluję rurkę, aby wykonać wszystkie przygotowania przed montażem do spawania.
Wykonałem część w konstrukcji spawanej i chcę, aby rurki pasowały do drugiej, ale gdy część jest zaizolowana, otworów nie ma, ponieważ nie zrobiłem żadnych otworów.
Czy można pokazać, które nie zostały wykonane?
Mam nadzieję, że było trochę jaśniej.
Cóż, zrób... z funkcją " Regulacja/Rozciągnij " na zakładce Spawane mechanicznie:
https://help.solidworks.com/2022/french/Solidworks/sldworks/HIDD_DVE_FEAT_WELD_CORNER.htm?rid=145582
U mnie to nie działa, zrobiłem część ze szkicu, a następnie umieściłem moje rury w konstrukcji spawanej. Próbowałem przedłużyć rurkę, ale otwory nie pojawiają się, gdy część jest odizolowana na moim planie...
Czy jest możliwe, aby przekazać nam swoją mechanicznie spawaną część i jej rysunek (z używaną wersją Solidworks)?
… Twoje zdanie:
… intryguje mnie.
A także łatwiej będzie nam zidentyfikować problemy i zdefiniować rozwiązania, które należy zapewnić (jeśli takie znajdziemy).
Witam
Oto mój plik, a pasek, który wyizolowałem, znajdziesz na stronie 5 planu.
Dziękuję
Brakuje wersji Solidworks (prawdopodobnie wyższej niż 2022, ponieważ nie mogę jej otworzyć)...
Powiedziałbym nawet, że wersja edukacyjna, biorąc pod uwagę komunikat podczas otwierania pliku.
W przeciwnym razie @tonyguena , trochę przekręciłem twoją bramę, prawda?
Aby dopasować, po prostu wybierz korpus do regulacji, a następnie czoło rurki do dopasowania, na przykład z dołączoną rurką (pod SW2023 Sp05).
Ostrożny:
Wielu daje się nabrać na tę kwestię... (i ja też)...
W zależności od wybranego typu łącznika, między płytą a profilem może nie być wystarczająco dużo miejsca, aby przejść: Albo, albo narzędzia (wiertarka, kotwiarka itp.)
Z wyjątkiem tuby laserowej, możesz mieć trudności z ustawieniem wiertła pod różnymi kątami wiercenia dla przejścia pręta (tutaj 97°)
Czy nie byłoby łatwiej dopasować długość kierownicy do kwadratowej rury?
I wykonaj spoiny obwodowe prętów na kwadratowej rurze.
To samo dotyczy regulacji okrągłych rurek na środkowej pokrywie:
Zasadniczo przejrzyj wszystkie poprawki:

W przeciwnym razie, gdy dopasowanie nie jest dobrze wykonane z powodu krzywej konstrukcji, takiej jak tutaj!
Możesz wykonać jedno lub więcej przeprowadzek materiału i wybrać obiekty, przez które będzie się to odbywać:
Witam, dziękuję za odpowiedź, dobrze wykorzystałem tę funkcję, ale nie w dobry sposób, dla mnie była to okrągła rurka, którą wyregulowałem na prostokątnej rurze.
Jeśli chodzi o trudności w realizacji, są one celowe.
Jeszcze raz dziękuję
Śmierdzi jak sadystyczny nauczyciel
Nie, raczej kreatywna i pozwalająca uczniom zobaczyć coś innego niż proste prace, a przede wszystkim ewoluować.
Dobranoc
@tonyguena zamierzam to tak odebrać, ale nie mogłem powstrzymać się od żartów!
Do regulacji, chyba że zrobisz to rura po rurze, ponieważ bramka jest skręcona, wynik SW też!
Stąd moja propozycja usunięcia materiału.