Wymiar promienia nie znajduje się w prawidłowym widoku 2D

Witam
Odkrywam na nowo Solidworks po wielu latach spędzonych na Creo.
Na rysunku chcę pokazać promień z modelu. Niestety ten nie jest w odpowiednim widoku i nie można go ustawić w widoku ortogonalnym. Jest to szczególnie głupie i frustrujące.

Czy masz rozwiązanie, aby ręcznie zdefiniować plan ułożenia wymiaru?
Celem jest oczywiście odtworzenie tego wymiaru na rysunku według obiektu modelu.

W 3D, klikając prawym przyciskiem myszy na obraźliwy wymiar, oferuje mi "wybierz widok adnotacji". Jestem głęboko przekonany, że jest to opcja, której potrzebuję, ale to nie działa. Wymiar nie pojawia się na planie, który mu wskazuję.

Dziękuję za pomoc.
Onï

Witam

normalnie, jeśli wybierzesz swój widok i zrobisz Insert==> obiekcie modelu i wybierzesz parametry wymiaru, powinno to działać.

1 polubienie

Jak widać, cały czas mi powtarza, że wymiar nie jest równoległy do widoków rysunku. :confused:

Współczuję... mój powrót z Creo też nie zawsze jest różowy.

Jeśli to ci pomoże, temat, który otworzyłem na mniej więcej ten sam temat:
Wymiar planu jako obiektu modelu - Plan 2D / Rysunek - myCAD Forum (visiativ.com)

A szczególnie polecam moją ostatnią odpowiedź (powrót z Visiativ po otwarciu biletu)

1 polubienie

Jakie opcje wybrałeś, aby zrealizować swój urlop?

Dzięki tym opcjom bez problemu uzyskuję wymiar za pomocą obiektu modelu.

1 polubienie

Urlop idzie na całość

Odtwarzam problem, gdy powiększam promień, a promień nie może się obracać bez przerwy:
Z problemem

Nie ma sprawy

Przy promieniu 4 wybrzeże zmienia kolor na czerwony (błąd)
image

2 polubienia

Dziękujemy za tę opinię,
Podążyłem za ostatnią odpowiedzią. sprawia, że widzę wymiar w całkowicie dowolnym widoku i nie mogę go przeciągnąć na inny widok... Czy to mój problem!!
image

Ale DLACZEGO JEST TAKI ZŁY??? :sob:

Wciąż zaskakujące jest to, że nie chce postawić się we właściwym świetle, gdy już odkorelujesz swoją ocenę z konkretnym planem.

Potem czasami oceniam w sposób nieznany kibicom Visiativ (i tu mówimy dziękuję Creo). I kilka razy mi to pomogło.
Oznacza to, że wybieram funkcję w moim drzewie konstrukcyjnym, a nie na planie.

Aby to zrobić, przejdź do funkcji " obiekt szablonu " i wybierz zwykłe opcje. Ustaw się w " wybranej funkcji" i " widok(i) docelowy (e)"... Krótko mówiąc, zwykłe małe amulety!
A tam trzymaj się majtek do manipulacji: na samej górze masz dwa logo. Jeden, który wygląda jak stylizowany plan, a drugi, który wygląda jak nomenklatura. Po najechaniu na nie kursorem myszy zobaczysz " Drzewo tworzenia FeatureManager " lub " PropertyManager "
Wybrać pierwszy z nich (drzewo tworzenia FeatureManager) Następnie zobaczysz, że po prawej stronie okna opcji pojawi się Twoje drzewo: rozwiń je. Musisz wybrać odpowiedni liść, a następnie odpowiedni widok, zanim znajdziesz drzewo konstrukcyjne swojego modelu... Od Ciebie zależy, czy wybierzesz funkcję, która teraz działa dobrze.

Nie mówię, że to magia, ale kilka razy mi pomogła

Edycja: z drugiej strony, bądź ostrożny: Solidworks wyświetla wszystkie wymiary i musisz je później usunąć. W przeciwieństwie do Creo, gdzie mogłeś wybrać, co chcesz wyświetlić (wiele razy narzekałem po Creo, ale teraz prawie za tym tęsknię!)

Dziękuję za sztuczkę, znałem sposób, aby to zrobić, ale to nie jest źródło mojego problemu. Denerwuje go to, że ten wymiar promienia nie znajduje się w płaszczyźnie równoległej do widoków ujęcia. Więc nie chce o to pytać.
Stąd moje pytanie, jak ręcznie zmodyfikować plan instalacji adnotacji i wymiarów.
Smutek :sob:

Edycja: Na rysunku CREO znajduje się lata świetlne od Solidworks.

Tak samo jak dla mnie, myślałem, że już zrobiłeś sztuczkę polegającą na powiązaniu swojego wymiaru z planem i że to nadal nie zadziałało.

Musisz więc dwukrotnie kliknąć w 3D swoją funkcję, aby pojawiły się Twoje wymiary. Kliknij prawym przyciskiem myszy żądany wymiar, a następnie wybierz

Wybrana encja

i wybierz plan, który Cię interesuje, aby połączyć z nim przyciemnienie, lub wybierz " Nienaruszone obiekty", aby pozostawić go wolnym od ograniczeń (co polecam ;))

Rzeczą, w której jest to bardzo intuicyjne, jest to, że musisz kliknąć na

Wybierz widok opisu (*Twarz)

", aby wyświetlić menu rozwijane, gdy masz już wrażenie wyboru!

1 polubienie

Witam

Nie wiem, czy to celowe, ale ze względu na twoją geometrię twój promień jest w 4 częściach.
Z tą opcją:

Będziesz mieć tylko jedną powierzchnię, a wymiar powinien zostać zaimportowany (jeśli geometria zostanie przyjęta).

Uwaga: Szczególnie przydatny do powierzchni wykonanych w " prostej " obróbce. Solidworks ma irytującą tendencję do nieutrzymywania ciągłości powierzchni (bolesne dla nas, którzy dużo obrabiamy, ale praktyczne dla tych, którzy zajmują się odlewnictwem)

2 polubienia

Myślę, że znaleźliśmy zwycięzcę: @froussel

image
Z tą opcją jest rzeczywiście znacznie lepiej.

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie.
Znalezione rozwiązanie działa, ALE zmienia definicję mojej partii i nie odpowiada już moim oczekiwaniom.
Przerobiłem kształt mojego dzieła, zaczynając od dzieła całkowicie rewolucyjnego. Więc mój R4 nie jest odcięty i znajduje się na płaszczyźnie równoległej do widoku. Ponadto ten nowy projekt będzie łatwiejszy w produkcji.

Miłego dnia
Onï

2 polubienia

Witam

Dla Twojej informacji jest to błąd, obecnie wymieniony pod numerem SPR 793227 - Nie można zmienić wywołania fazowania lub zaokrąglenia na krawędzi otworu na inne widoki adnotacji. Temat jest otwarty po stronie wydawcy i nie ma wskazanego konkretnego obejścia. Pomocne mogą być zatem powyższe rozwiązania.

1 polubienie