Wymiarowanie metamorfozy

Witam

Muszę połączyć wymiar między dwiema częściami i równania, które zarządzają wewnętrznymi wymiarami komponentów. Jak na razie nic skomplikowanego. Moim celem jest jednak, aby główny wymiar (ten z zespołu) można było zmienić za pomocą prostego podwójnego kliknięcia. Wymiar reprezentuje odległość między dwiema równoległymi płaszczyznami oddzielnych części. Chciałbym zwrócić uwagę, że wybrzeże musi być łatwo dostępne.

Próbowałem to zrobić za pomocą wymiaru z adnotacjami, ale nie można usunąć atrybutu Tylko do odczytu z wymiaru z adnotacją (a przynajmniej nie mogłem). 

Podałem wam nieco uproszczony przykład tego, co chcę zrobić. Zasadniczo chcę, aby wymiar (tutaj RD1) sterował zmienną A (która sama w sobie będzie napędzać inne strony, ale to nie jest problem). Chciałbym mieć dostęp do kursów bez konieczności wchodzenia w równania lub komponent (jeśli to możliwe).

Jeśli ktoś widzi, jak to zrobić, z góry mu dziękuję.

Pozdrowienia

RB

PS: Pracuję pod SW2015

exemple_1.zip

Witam

Ze swojej strony często tworzę szkic w moim złożeniu, który zawiera moje początkowe wiązania (rozmiar,...).

Następnie modeluję swoje części, czerpiąc odniesienia z mojego szkicu. Na podstawie tego szkicu tworzę również swoje plany.

Wreszcie, gdy szkic jest modyfikowany, części podążają za modyfikacjami.

5 polubień

As Dis @ Dargaud

Płaszczyzny tworzy się na (prostopadłym) końcu szkicu i

Oceniasz ten szkic za pomocą równania

Ten szkic można następnie ukryć

oto jest @+

1 polubienie

Ok, do tego właśnie doszedłem. Myślałem, że mogę zrobić inaczej, ale w końcu to wystarczy. 

Dziękuję wam obojgu

1 polubienie