Oceny kontrolne

Witam wszystkich,

Chciałbym wiedzieć, czy ktoś mógłby mi wyjaśnić ogólniki dotyczące wymiarów kontrolnych? Albo czy ktoś ma na nim jakiś dokument?

Są to żebra zakreślone w Solidworks

Z góry dziękuję i życzę miłego dnia.

1 polubienie

Cześć @ BATCH123

do wszystkich Zazaaarrrrr

Czy wymiary sterujące nie są wymiarami zależnymi od równań?

@+ ;-)

Dobry wieczór

Znam wartości bezwzględne i tolerancje, ale co to jest ocena kontrolna?

To samo co GT22 dla moich ujęć z zakreślonymi wymiarami. 

Witam

Jak pokazano tutaj: http://help.solidworks.com/2012/french/solidworks/sldworks/c_dimensions_display_options.htm

W polu Wymiary kontrolne  kliknij wymiar prawym przyciskiem myszy i wybierz polecenie Opcje wyświetlania. Dostępne opcje zależą od rodzaju oceny i innych czynników.

Witam

Myślę, że @BATCH123! zastanawia się , do czego służą te słynne oceny kontrolne; Są to bowiem wymiary całkowicie otoczone otworem szczelinowym (por. @l. Prieur).

Jeśli jednak chodzi o ich zastosowanie, przyznaję, że też nie wiem; Powtarzając @BATCH123!: co są używane do raportowania do maszynisty? Kiedy należy je stosować? itd...

Ciekawe pytanie, dziękuję za zapytanie!

Przeszedłem przez Przewodnik Projektanta Przemysłowego (GDI Chevalier) i nic nie znalazłem!

Z drugiej strony znalazłem informację pod inną nazwą: "ocena inspekcji".

Byłoby to przydatne a priori do kontroli części w przypadku bardzo dużej serii, aby wiedzieć, jak często sprawdzać ten wymiar, aby później dostosować maszynę, wyodrębnij:

Oceny kontrolne pozwalają na raportowanie, jak często produkowane części muszą być sprawdzane, aby wartość wymiarów i tolerancje części mieściły się w określonym zakresie.

Podczas obsługi części, które muszą być zgodne z tolerancją lub wartością wymiaru przed złożeniem ich w produkcie końcowym, można użyć wymiaru kontrolnego, aby określić, jak często część powinna być sprawdzana.

2 polubienia

Witam

Ze swojej strony uważam, że ten wymiar kontrolny wyznacza wymiar teoretyczny (pudełkowy i bez tolerancji) i który służy między innymi do określenia położenia strefy tolerancji lokalizacji w stosunku do pierwotnej, wtórnej, ... Następnie konieczne jest obliczenie przedziału tolerancji tych wymiarów, aby móc przeprowadzić kontrolę metrologiczną.

Pozdrowienia.

Witam

Żebra oprawione to żebra niemierzalne, na przykład z zaciskami.

Przykład: płaska powierzchnia względem osi wiercenia. Suwmiarka nie jest w stanie dokładnie zmierzyć osi wiercenia.

Miłego dnia!

Witam

Ocena kontroli = ocena inspekcji.

Określa wartość, która zostanie wypełniona w raporcie kontrolnym.

@+

3 polubienia

Witam

Jak wskazuje Drafttoshape , wymiar kontrolny służy do sygnalizowania do biura kontrolnego firmy wymiaru lub wymiarów, które mają być sprawdzane na ich maszynie sterującej, a zatem to właśnie wymiary znajdą się w raporcie kontrolnym i jak wskazano wcześniej, bardzo często odpowiada to częściom seryjnym.

1 polubienie

Okej, dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Powiedziano mi również właśnie, że to strony są kontrolowane przez dział jakości i że w związku z tym bezwzględnie należy ich szanować.

Miłego dnia ;)