Wymiary i funkcje w programie Inventor

W montażu mam pierwszą część, w której mam otwór 2 mm (ten otwór ma zmienną Ex: d22) w drugiej części zrobiłem zmienną otworu 3 mm domyślnie Ex: d50. Chciałbym podać ten otwór 3 mm (d50) na przykład funkcję  =d22+2.

To nie działa.

Jeśli d22 i k50 są częścią tej samej części, nie ma problemu, to działa, ale jeśli te 2 zmienne należą do 2 różnych części, nie mogę tego zrobić.

Dziękuję za pomoc.

Musi brakować odniesienia do części związanych z oceną.

Części 1 strona d22

Elementy 2 stronne D50

Pozdrowienia

Bastien

1 polubienie

Witam

Rzeczywiście, jak mówi Bastien, relacja obok siebie nie wystarczy, ponieważ twoje oprogramowanie będzie szukać 2 wymiarów w tym samym pomieszczeniu. Link do wyceny musi również zawierać link do odpowiedniej części.

Thomas

Aby uzupełnić moją odpowiedź, myślę, że powinieneś postępować w ten sposób:

- powinieneś wyświetlić różne szkice i wymiary, których potrzebujesz (jeśli dobrze pamiętam w zakładce wyświetlania)

- następnie tworzysz swoją Ocenę i zamiast wpisywać nazwę Oceny (k22)  klikasz na Ocenę, której potrzebujesz.

Pozdrowienia

Bastien

Witam i dziękuję za odpowiedzi.

Zrozumiałem twoje odpowiedzi i już próbowałem podać odpowiednią zmienną, wybierając ją bezpośrednio w odpowiednim pomieszczeniu... ale to jest mój problem, nie mogę wyświetlić szkicu, na którym pojawia się mój otwór 3mm (część 2) i jednocześnie: szkic mojego otworu 2mm (część 1) lub tabelę pokazującą zmienną d22 odpowiadającą tej Ø 2mm. Zajrzałem jeszcze raz do menu "Pokaż", ale nic nie mogę znaleźć.

Innymi słowy, kiedy jestem w moim pokoju szkiców 2, nie mogę mieć dostępu do niczego innego niż ten szkic.

Dziękuję za pomoc

Witam

Aby to zrobić, musisz połączyć parametry części A z parametrami pomieszczenia B.

Istnieje dodatek o nazwie linkparameter, ale nie mogę go już znaleźć i nie wiem, czy jest zgodny z programem Inventor 2014.

To powiedziawszy, było to ni mniej, ni więcej tylko ręczna metoda opisana na blogu "opowieści wynalazcy" którą gorąco polecam.

http://www.inventortales.com/2013/04/linking-parameters-from-one-part-to.html

W przeciwnym razie mamy do czynienia z asocjatywnością...

W obu przypadkach nie jestem fanem tej metody, która mogłaby modyfikować części, zapominając o modyfikacji planów i wszystkich podzespołów wykorzystujących tę część.... Zarządzanie konfiguracją jest koniecznością...

Z poważaniem.

Jonathan.

2 polubienia